hirdetés
hirdetés

A magyar Bauhaus ismeretlen oldalára visz a hosszúlépés.járunk?

Jógáztak-e a magyar Bauhaus építészek, miért volt rosszul Márai, ha meglátott egy csőbútort, hogyan jutott el New York felhőkarcolóiig az első magyar vasbeton mérnöknő, és hol rejtőznek a magyar modernista építészet igazi gyöngyszemei? A hosszúlépés.járunk? legújabb sétáján megtudhatjuk - tájékoztatta lapunkat a társaság.

hirdetés

Ma ingatlanosok és kultúrrajongók kedvelt stílusa a Bauhaus, mégis keveset tudunk róla. Pedig a sokszor bemutatott, közkedvelt Napraforgó utcai mintatelepen túl a Bauhaus, a római iskola, Le Corbusier szellemének igazán értékes magyar házai, villák, templomok és középületek állnak, vagy éppen bújnak meg Pasarét utcáin és terein.

A hosszúlépés.járunk? legújabb programján, a Szovjetstílus Budán sétán a magyar Bauhaus kevésbé ismert oldalát ismerhetjük meg. A séta a Pasaréti téren álló, méltán híres Páduai Szent Antal plébániatemplomtól indul, útba ejtve a mártír miniszterelnök, Nagy Imre Orsó utcai lakóházát, a Torockó téri református templomot, a Vasas sporttelep impozáns épületét és számos, buja kertekben rejtőző villát, amelyek az avatatlan szemnek talán átlagos, 70-es évekbeli társasháznak tűnhetnek.

Fotó: Lakatos Luca
Fotó: Lakatos Luca


A program során a magyar Bauhaus építészek különleges világába is betekinthetünk. Megtudhatjuk, hogy a Bauhaus iskola nem csupán új stílust képviselt, de egy világnézetet is, amihez a mozgásművészet, a jóga, vegetarianizmus is hozzátartozott - és ez bizony már néha a magyar hallgatóknak is sok volt, inkább a hazai disznótorossal laktak jól Weimarban. Amit pedig az új stílus magyar úttörői képviseltek, azt kezdetben a hazai közvélemény vette be nehezen. Márai Sándort a rosszullét kerülgette, ha Bauhaus lakásokba kellett vendégségbe mennie. Szerb Antal skatulyáknak nevezte a modern lakóházakat. Petrovácz Gyula építész pedig minden erejével próbálta megakadályozni, hogy megépülhessen a szerinte sivár és szovjet stílusú Pasaréti téri ferences templom.

Fotó: Lakatos Luca
Fotó: Lakatos Luca


A Szovjetstílus Budán sétán egy igazán különleges női sorsot, az első magyar mérnöknő, Pécsi Eszter életét is megismerhetjük. Pécsi Eszter egy szegény alföldi zsidó lisztkereskedő lányából lett a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a Kútvölgyi kórház, a Fiumei úti Baleseti intézet statikusa, a legszebb modernista villák társtervezője, a háború utáni Budapest újjáépítője, majd 60 éves kora után amerikai emigráns, aki New York felhőkarcolóin dolgozhatott.

Fotó: Lakatos Luca
Fotó: Lakatos Luca


A háromórás séta mozgásnak sem utolsó, több mint három kilométeren át kanyarog Pasarét és Törökvész házai között, és biztos, hogy új élményekkel és felfedezésekkel gazdagítja azokat is, akik ismerik és kedvelik a Napraforgó utca házait, Breuer Marcell bútorait, vagy a Pasaréti téri templomot.

A hosszúlépés.járunk? alapítóinak, Koniorczyk Borbálának és Merker Dávidnak karácsony előtt jelent meg az első könyve, a Hosszúlépés Budapesten, amelynek egy fejezete szintén Buda, a Pasarét, a Rózsadomb, a Margit körút két világháború közti építészetével foglalkozik. A nagysikerű könyvnek februárban már a második kiadása jelent meg.


hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés