hirdetés
hirdetés

Az Év Fája alatt pihenhetünk a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadasparkban az állatok természetközeli bemutatása mellett a Pilisi Parkerdő részét képező, 26 hektáros erdőterület őshonos fafajainak megismertetése is kiemelt jelentőségű. A Budakeszi Vadaspark ennek szellemében október közepén az idei év fafaját, a virágos kőrist bemutató, interaktív és különleges fajleíró táblával ellátott padot létesített a látogatóknak, aminek köszönhetően a legkisebbek is játszva tanulhatnak a hazai erdővagyonról.

hirdetés

Az erdő, mint ökoszisztéma játszva tanító bemutatásának egyik jelképe a Budakeszi Vadaspark Év Fája padsorozata, aminek szellemében idén októberben újabb tudásanyaggal, valamint pihenőhellyel bővült a vadaspark bemutatótere. A kezdeményezés 2016-ra nyúlik vissza, amikor a szakemberek 5 darab őshonos fafajt bemutató táblát helyeztek ki a parkon belül: a barkócaberkenyét, a csertölgyet, a gyertyánt, a kocsánytalan tölgyet és a mezei juhart, ami a 2014-es Év Fája volt. Hagyományteremtő szándékkal idén kiegészítették a sorozatot: a 2018-as Év Fájáról, a virágos kőrisről is mintáztak egy interaktív fajleírótáblával ellátott padot.

A gazdagon illusztrált, az eddigieknél bővebb, színesebb és szemléletesebb táblák célja, hogy a hazai erdővagyonnal, a Magyarországon őshonos fafajokkal testközelből lehessen megismerkedni. A pihenőalkalmatosságot többek között az adott fafaj leveleinek mintázata díszíti, valamint a termése és a levele a tábla tetején felnagyítva is megtalálható, a kapcsolódó interaktív és színes információs táblán pedig a faj legfőbb jellemzőiről olvashatnak a látogatók. A virágos kőris: A virágos kőris, más néven mannakőris általában 6-8 méter magasra nő meg, törzse szabálytalan alakú, általában görbe, lombozata laza, szabálytalan. A virágos kőris lombozata ősszel sárgára vagy ibolyás-vörösre színeződik, de május első felében is könnyű messziről megismerni, mivel lombfakadás után 10–20 cm hosszú bugában nyíló virágainak sárgásfehér színe összetéveszthetetlenné teszi. Édeskés illatú virágait a többi hazánkban előforduló kőrisfajjal ellentétben rovarok porozzák be. Domb- és hegyvidékeink ökológiailag fontos szerepet betöltő fafaja, mivel meleg- és szárazságtűrése miatt a változó éghajlati körülmények között is zárt erdőállományt biztosít. Várostűrésével, gazdag virágzásával és szép őszi lombszíneződésével a virágos kőris egyre fontosabb parkfa lesz. A Budakeszi Vadaspark természeti környezetét adó Budai-hegység déli fekvésű hegyoldalainak, hegygerinceinek jellegzetes fafaja.

Még több információ található az őshonos hazai fafajokról az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett Fa Book növényhatározó applikációban vagy a www.azevfaja.hu honlapon.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai