Európai szinten is különleges a gyöngyöspatai Jessze-oltár

Díjnyertes borok, kulturális és művészeti emlékek, hagyományőrző értékek színhelye Gyöngyöspata. A Mátra déli részén levő kisváros látványosságai évről évre több turistát vonzanak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az erdőkkel, szőlőkkel és gyümölcsösökkel körbevett Gyöngyöspata napjainkban a Mátrai Történelmi Borvidék egyik meghatározó települése. Európában páratlan látványosság, hogy a város központjának közelében építették egykor a hét sorban elhelyezkedő pincefalut. „Örülünk annak, hogy az utóbbi időben egyre több fiatal borász talált nálunk olyan feltételeket, amelyek kedveznek a munkájuknak – mondta Hevér Lászlóné polgármester. – Többen vásároltak szőlőterületeket és pincéket, amelyeket folyamatosan fel is újítanak.”

A Nekcsei Bibliától Mátyás díszes kelyhéig

Emellett a város más részein láthatók régi pincesorok, így összesen négyszáz tárolóhelyet tartanak nyilván a városházán. Az önkormányzat arra törekszik, hogy jövőbeli fejlesztésekkel állítsák vissza a pincesorok régi, egységes képét. Gyöngyöspata legkiemelkedőbb látványossága a gótikus stílusú, többször átépített római katolikus templom. Ide naponta több autóbusznyi turista érkezik, hogy megtekintse a különleges műemléket, illetve a mögötte lévő tájházat. A templom főoltára európai szinten is különlegesség, miután a nyolc méter magas, úgynevezett Jessze-fa oltár ágain Jézus ősei, királyok, próféták ülnek. Az ágak fölött Mária látható a kisdeddel, a fa két oldalán pedig egy-egy angyal áll. Az oltár a XVI. században készült. Itt minden évben megtartják a Kisboldogasszony-búcsút, amelyre sokan érkeznek. Ilyenkor a Gyöngyöspatáról elszármazott családtagok is hazalátogatnak.

A templomban őrzik és mutatják meg a vendégeknek a falu egykori szülöttjének, Nekcsei Demeternek – Károly Róbert király tárnokmesterének – a bibliájáról készült másolatot. Az eredetit 1873 óta Washingtonban őrzik. Ugyancsak itt látható a Mátyás király által a településnek ajándékozott díszes kehely is. A történelmi források szerint az egykori népszerű király Gyöngyöspatán vívta első győztes csatáját a husziták ellen. A vár helyére azonban ma már csak nemzeti színű zászló emlékeztet. Mátyás király egyébként 1460-ban mezővárosi rangot adott Gyöngyöspatának, a település 1871-ig ennek megfelelően működött.

{youtube|id=-IikyU3LOEc}

Állandó kiállítás, kegytárgy- és helyi kézművesbolt nyílik

A közeli tájházban a paraszti környezetet, a régi népviseletet és a kézművesség emlékeit láthatják az érdeklődők. A város mai főterén Mátyásra emlékezve állították ki a király Csóka nevű ágyújának rekonstruált mását. Ennek közelében látni a műemlék hidat is, amely szintén a centrum egyik látványossága.

Gyöngyöspatán az idén tizedik alkalommal rendezték meg a Péter-Páli palócnapot, melynek keretein belül népviseletbe öltözött fiatalok mutatták be a vendégeknek a patai lagzit. Mindez a leánykéréstől a templomi szertartáson át a lakodalomig mindent mozzanatot felidézett. A több száz érdeklődő turistának pedig hagyományos ételeket főztek – így megkóstolhatták a patai rétest, a tésztacsíkot, a gancát és a töltést, vagyis a töltött káposztát is. Mindezek mellett a galériában egy helybeli festőművész tárlatára is invitálták a vendégeket.

Gyöngyöspatán egész évben népszerű a vadászturizmus is, melyet a helyi vadásztársaság szervez a nagy területen fekvő erdőkben. A város központjában pedig panzió és étterem is található. Ott egyszerre húsz szállóvendégnek nyújtanak kényelmes feltételeket a pihenéshez. Ezenkívül még két magánszálláshely is működik, ahol harminc vendéget helyezhetnek el. Hevér Lászlóné azt is elmondta, az önkormányzat azon dolgozik, hogy növelni tudják a Gyöngyöspatára érkező vendégek tartózkodási idejét. Ezért a templom mellett lévő egyik egyházi épületben állandó kiállítást nyitnak, ahol a patai főesperesség múltját idézik fel. Ehhez támogatásért pályáznak, melynek keretében szeretnék megújítani a műemlék templom kertjét is. Azt is tervezik, hogy kegytárgyak és helyi termékek boltját nyitják meg. Ott többek között palackozott borokat, lekvárokat is árulnak majd.

A vulkanikus borok találkozója

Gyöngyöspatán működik a Vári Pincék Egyesülete, melynek tagjai idén is több rendezvényt tartottak – például húsvétkor és ősszel, amikor Pincepörkölt-fesztivált rendeztek. Ebben az évben először hirdették meg a vulkanikus borok találkozóját, melyre az ország több borvidékéről érkeztek szakemberek a családtagjaikkal. A sikeres rendezvényt a jövőben hagyománnyá szeretnék fejleszteni. Nemrég az Együtt Gyöngyöspatáért Baráti Kör Egyesület pályázati támogatással újította fel a közösségi házat, ebben kapott helyet a galéria is.

Különlegességnek számít a városban nagy múltú Hagyományőrző Népdalkör is. Ennek a tagjai népviseletbe öltözve lépnek fel és mutatják be a patai népdalokat. Ők a Péter-Páli Palócnap fő rendezői és szereplői is.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.