hirdetés

Ezek az Airbnb-s lakáskiadás szabályai

Cikkünkben összegyűjtöttük a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra vonatkozó adófizetési szabályokat. 

hirdetés

A szálláshelyek kiadása, üzemeltetése cégként, egyéni vállalkozói formában vagy adószámos magánszemélyként lehetséges. Az alábbiakban a magánszállásadók adózását részletezzük. 

Az szja rendszerében három lehetőség közül választhat az Airbnb, Booking.com lakás kiadója:

Tételes átalányadózás: Ebben az esetben a szoba, apartman kiadásából származó bevétel elkülönülten adózó jövedelem, a fizetendő szja szobánként és évenként 38 400 Ft.

Ezt az adózási módot magas bevétel, illetve kevés költség mellett érdemes választani. Feltétel: egy ingatlanra alkalmazható, amely saját tulajdonban van, ugyanannak a személynek az adóév során 90 napot meg nem haladó időtartamra adható bérbe.

Tételes költségelszámolás: ebben az esetben a szoba-, illetve apartmankiadásból származó bevétellel szemben kiadások elszámolására van lehetőség a bevétel 50 százalékának mértékéig.

A bevételből levonható a felmerült és számlával igazolt költség, továbbá értékcsökkenés figyelembevételére is van lehetőség. Akkor érdemes ezt a módszert alkalmazni, ha kevés a bevétel, illetve relatíve sok kiadás merült fel a vendégtartással kapcsolatban. A jövedelmet (bevétel-költség) 15% szja és 22% eho (egészségügyi hozzájárulás) terheli.

10%-os költséghányad alkalmazása: A bevétel 90%-a adóalap, ennek 15%-a a jövedelemadó, 22% eho. Könnyebbség, hogy nem kell a számlákat gyűjtögetni, azonban a rezsiköltség is magasabb szokott lenni 10%-nál, így általában ez a megoldás éri meg legkevésbé.

Fontos megemlíteni, hogy az eho nem nyújt biztosítást orvosi ellátásra, tehát ehhez munkaviszony vagy más, biztosítással járó jogviszony szükséges.

Egyéb teendők, amelyekről nem szabad elfelejtkezni:

Bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség:

• A helyi (kerületi) önkormányzat jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell kérni.
• Az adóhatóság felé az adószám megállapítása érdekében a ’T101 számú nyomtatványon be kell jelenteni a nem egyéni vállalkozói, azaz „adószámos magánszemély” státuszt.

Ki kell tölteni a fő- és egyéb tevékenységi köröket tartalmazó rovatot, a választott általános forgalmi adózási (áfa) módot, amely lehet általános szabályok szerinti adózás (ennél a tevékenységnél 18%) vagy alanyi mentesség, amely éves szinten időarányosan 8 millió forint bevétel mellett választható.

Alanyi mentesség alkalmazásánál a kiállított számla áfatartalmánál AM jelöléssel tüntetjük föl ezt a státuszt, vagyis nem számítunk fel áfát a szállásdíj összegére.

Ha áfakörös adózást választ, mindenképpen kérje könyvelő segítségét!

Idegenforgalmi adó (IFA) a vendégéjszakák után

Az idegenforgalmi adó helyi adó, mértékéről az önkormányzat dönt.

Ezt az adót a vendég fizeti meg, a szállásadó csak behajtja, és havonta befizeti a helyi önkormányzat számlájára, valamint speciális havi bevallást (idegenforgalmiadó-bevallás) teljesít, amelyet a következő hónap 15-ig kell beadnia.

Szerencsére már elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül is be lehet küldeni.

Idegenforgalmi adó építmény után (ingatlanadó)

A fizetendő adót az önkormányzat kiveti, mértéke szintén a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik.

Pénztárgép használata

A TEÁOR’08 55.20 üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatást végzők pénztárgép használatára kötelezettek.

Ugyanakkor, amennyiben a szállásadó minden esetben számlát vagy egyszerűsített számlát állít ki, e kötelezettség alól mentesül, nem kell pénztárgépet beszereznie. Ezt a bizonylatadási formát azonban be kell jelentenie az adóhatóság felé a PTGSZLAB adatlapon, kizárólag elektronikusan, tehát Ügyfélkapuval kell rendelkeznie.

Ezt követően a jelenlegi szabályozás szerint a számla kibocsátását következő hónap 12-ig az erre szolgáló PTGSZLAA adatlapon kell bejelentenie. Amennyiben van olyan hónap, amikor nem történt számlakibocsátás, az adatszolgáltatást sem kell teljesíteni.

Az Ügyfélkapu-regisztrációt bármelyik kormányablaknál létre lehet hozni, az elektronikus nyomtatványok beküldéséhez a NAV honlapjáról az ÁNYK nyomtatványkitöltő program telepítése szükséges, az ÁNYK-ban lehet telepíteni és kitölteni a különböző nyomtatványokat.

Székelyné Boros Zita
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai