hirdetés
hirdetés

Fontos TDM-felmérés a belföldi nyaralásokról

Idén szinte kizárólag belföldi nyaralás jöhet számításba, ez derült ki a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. friss felméréséből.

hirdetés

A koronavírus-járvány utazási kedvre gyakorolt hatását vizsgálta a sárvári TDM. Amint lecseng a koronavírus-járvány, a többség azonnal elkezd utazást foglalni. Azok pedig, akik így gondolkodnak, szinte kivétel nélkül a belföldi nyaralást választják. Ez derült ki a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. friss felmérésből, aminek a segítségével arra keresték a választ, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással lesz a válsághelyzet utáni utazási kedvre.

Nem az utazási kedv tünt el

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője a két hét alatt beérkezett 577 válasz összesítését követően elmondta, a kérdőívet kitöltők 53,4 százaléka kezd el azonnal utazást foglalni, amint bejelentették, hogy lecsengett a koronavírus-járvány. Vagyis a többség még a bizonytalan gazdasági helyzet ellenére sem mondott le az utazási terveiről. Bár a meglévő foglalások 48,8 százalékát lemondták az utazók, de a TDM-vezér szerint inkább csak egyfajta óvatosságnak tekinthető, mint az idei utazásról való teljes lemondásnak.

Csak a belföld

Haller Ferenc szerint a kutatásuk során kapott válaszok arra engednek következtetni, hogy a foglalásukat törlők jelentős része nagy valószínűséggel a járvány után újra foglal majd utazást. Biztató továbbá, hogy a válaszadók 47 százaléka a lemondás helyett inkább a későbbi időpontra történő átfoglalást választotta.

A beérkezett válaszok alapján egyértelműen látszik az is, hogy a koronavírus-járványt követően külföldre csak kevesen terveznek utazást. A hazai turisztikai szolgáltatóknak talán egy kis bizakodásra adhat okot, hogy 89,7 százalék itthoni kikapcsolódásban gondolkodik. Az akciókkal viszont nagyon úgy fest, hogy semmire sem mennek a szállodák.

Most a kivárás időszaka van

A kapott válaszok szerint a kérdőívet kitöltők még egy komolyabb kedvezmény esetén sem foglalnák le most a nyaralást. Inkább kivárnak. Csupán 9,9 százalék nyitott az akciókra - idézte fel a számokat Haller Ferenc. Felhíva a figyelmet arra, hogy szállásadóknak érdemes folyamatosan kommunikálniuk.

Ugyanis a válaszadók majdnem 90 százaléka nyilatkozott úgy, ha idén vége lesz a koronavírus-járványnak, foglal utazást. Vagyis a tervezgetés már elkezdődött, csak a lefoglalással várnak ki.

Nem lesz a belföldi piacon átrendeződés

Ami pedig a nyaralás szempontjából ideális szállások típusát illeti: nagyjából azonos százalékban oszlik meg a nagyobb szállodák, a pár szobás hotelek és az apartmanok aránya. Ebben nem lát átrendeződést Haller Ferenc. Ahogy a koronavírus-járvány utáni vakáció hosszát tekintve sem. A többség (65,2 százalék) 3-7 napra utazik, az 1-3 napos wellnesst a válaszadók nagyjából egyharmada (31,1 százalék) választja.

Családi programokra lesz kereslet

A sárvári TDM ügyvezetője szerint a szállodáknak, a turisztikai szolgáltatóknak érdemes talán megfontolni, hogy a jövőben milyen programokat szerveznek majd az utazóknak. A válaszok alapján az látszik, hogy a többség (62,5 százalék) inkább a családiasabb eseményeket választaná - a résztvevők létszámát tekintve legalábbis. Igaz, majdnem 40 százalék szerint ha vége a járványnak, ugyanúgy részt vesz nagyszabású eseményeken, mint a koronavírus elterjedése előtt.

Legyen kézfertőtlenítő, alapos takarítás!

Érdekesség továbbá - és erre megintcsak érdemes felkészülni a szállasadóknak: az utazást tervezők 89,6 százaléka a koronavírus-járvány után is elvárja, hogy a szálláson rendelkezésre álljon kézfertőtlenítő, illetve még a korábbinál is alaposabb takarítást igényelnek. Haller Ferenc meglátása szerint a több mint félezer válaszból az látszik, hogy bizakodhatnak a belföldi szállásadók. A felmérés eredményei adhatnak némi reményt, hogy az idei nyár a korábbiaknál is erősebb belföldi forgalmat hoz. Sárváron legalábbis erre készülnek, az egyes szállodák és a fürdő is felkészült arra, hogy a vírus lecsengését követően szinte azonnal újranyithassanak - zárta az összegzését a sárvári turisztikai szakember.

(forrás: Sárvári TDM)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai