Hajdúszoboszló: fürdőnyitás, új beruházások

Új szabadtéri fürdővel, színes kulturális programokkal és jelentős beruházásokkal várja vendégeit a fürdőváros.

A város vezetése bizakodó: a tavaly nyárinál is több vendéget várnak. Az állami forrásokból megvalósuló új beruházások pedig hosszú távon is növekedési pályára állíthatják a várost, és jelentősen növelik Hajdúszoboszló turisztikai vonzerejét.

2020 nekik sem kerül be a csúcsévek közé

Megtörte a koronavírus-járvány az addig szárnyaló turizmus lendületét: a KSH adatai szerint 2020-ban a kereskedelmi szálláshelyeken éves szinten 58 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, a belföldi vendégek pedig 39 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el.

A járvány jelentős visszaesést hozott Hajdúszoboszlón is, pedig a város az elmúlt években az egyik legnépszerűbb desztináció volt. A hivatalos adatok szerint – a vendégéjszakákat nézve – Budapest után 2019-ben a második helyet foglalta el a legnépszerűbb belföldi települések között, köszönhetően többek között az egész évben igénybe vehető gyógy- és egészségturisztikai szolgáltatásoknak.

2019: topév volt

Ráadásul a rendszerváltás óta soha annyi vendégéjszakát (1 354 603 éj) és annyi vendéget (412 590 fő) nem regisztráltak az Önkormányzati Adóhatóság adatai szerint, mint 2019-ben. „A 2019-es kiemelkedő eredmények után 2020-ra további növekedést vártunk, azonban a járványhelyzet teljesen átírta a forgatókönyvet.

Ugyan a belföldi turizmus nyáron egy időre elindulhatott, és a július-augusztusi adatok megközelítették az előző év nyári szezonjának vendégszámait, azonban a külföldről – elősorban Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából, Németországból, Oroszországból érkező - vendégek elmaradtak. Ez komoly kiesést jelentett éves szinten, hiszen korábban ők jelentették a vendégszám 40 százalékát”, mondta Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere.

Vízesés és vízibár: nő a fürdőkomplexum

Az idei nyári szezonra Hajdúszoboszló városa több újdonsággal is készült: az egyik legfontosabb a Hungarospa Prémium Zónája. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, mely eddig összesen 19.479,52 négyzetméteres vízfelülettel büszkélkedhetett, idén még nagyobb lesz: június közepére elkészül az ország legújabb szabadtéri wellnessfürdője.

A Prémium Zónában 2500 négyzetméteres vízfelület várja a látogatókat. Az ezer fő befogadására alkalmas új részleg egyben egy világkörüli utazásra is hív: a Plitvicei-tavak inspirálta medencében vízesés, az Amazonas hangulatát felidéző részen galériákon elhelyezett jakuzzik, a Tahiti-medencében pedig vízibár is helyett kapott. De lesz még sodrófolyosós medence, pezsgőágy, és gyerekmedence is.

A beruházás közel 3,5 milliárd forintból valósult meg, ebből a magyar állam másfél milliárddal támogatta a projektet. A beruházás jelentősen növeli Hajdúszoboszló turisztikai vonzerejét, az új részlegen évente több mint 30 ezer látogatóra számítanak.

Jutott bőven a Kisfaludy-programból

Hajdúszoboszlón a pandémia miatti leállás időszaka nem telt tétlenül, a szolgáltatók a megújulásra, a szolgáltatások bővítésére törekedtek, a magánszálláshelyek jelentős arányban éltek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramjával.

A Kisfaludy program keretében ugyanis összesen 734 hajdúszoboszlói magánszemély vagy cég pályázata nyert 1-8 millió forint közötti állami támogatást, a támogatást igénybe vevő települések között így Hajdúszoboszló az első helyen végzett.

Kultúra és üzleti turizmus

A városban nyáron a fürdő mellett számos programmal várják a látogatókat. Június végén átadják a Bocskai István Múzeum Fejedelmi Kincstár nevű új épületét, ahol a hajdúkat Szoboszlóra telepítő Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának a nemes és hiteles másolatait lehet többek között megnézni.

Az egészségturizmus mellett az üzleti turizmusban is erősítene a város: az önkormányzat ezért egy megújuló és az alternatív energiaforrásokat is használó rendezvényközpont tervezésére írt ki pályázatot, amely lehetővé tenné, hogy a Hajdúszoboszlón nagyobb létszámú konferenciákat, kulturális-, és a sportrendezvényeket lehessen megtartani. 

Forrás: Turizmus Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?