Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) a magyar felnőtt lakosság borismeretéről, fogyasztási szokásairól próbált friss információkat gyűjteni a kutatással, aminek főbb megállapításait Székelyhidi Katalin, az élelmiszerlánc elemzési osztály munkatársa ismertette.
A kutatók a megkérdezetteket három fő csoportba sorolták a borfogyasztással kapcsolatos szokásaik, preferenciáik és attitűdjük alapján. A válaszolók 16 százaléka tartozik az úgymond "borszakértők" csoportjába. Ők jellemzően 36-50 közöttiek, vagy már nyugdíjas korú férfiak. Legfeljebb 1 hete ittak utoljára bort, és általában 1-5 liter bort fogyasztanak egy hónapban. 58 százalékuk kedveli a száraz borokat, közel egynegyedük nem. Az édes borokat kedvelők aránya egyharmadra tehető ebben a körben, míg 50 százalékuk elutasítja az ilyen italokat. Jóval nagyobb létszámú, de sokkal kevesebb bort fogyaszt az "igényes" borfogyasztók csoportjába sorolt rész, amelyik a teljes kör 38 százalékát adja.
Ők átlagosan csak 0,6-1 liter bort fogyasztanak el egy hónap alatt, és jellemzően egy hónapnál régebben ittak bort utoljára. A csoporthoz tartozóknak csak 35 százaléka kedveli a száraz borokat, míg 54 százalékuk el is utasítja az ilyen italokat. Hatvan százalékuk az édes borokat részesíti előnyben, míg 30 százalékuk ezeket nem szereti.
Szerinte fontos része a felmérésnek az a felismerés is, hogy a fogyasztóknak nem túl bőségesek a borral kapcsolatos ismeretei. Mivel ez a fogyasztásra szánt borok választását is meghatározza, nagyon fontos, hogy közösen fellépjenek a borkultúra alapvető ismereteinek a terjesztéséért. A különböző borvidékek nyújtotta lehetőségek bemutatásával szélesebb választási lehetőséget tudnának kínálni, és ezzel javíthatnák azoknak vásárlói aktivitását, akik esetleg tájékozatlanságuk miatt a borok helyett más italokat választanak.
A borászoknak tudomásul kell venni azt is, hogy a borfogyasztók derékhadának ízlése eltérhet a szakma által preferált irányoktól. Nekik is lehetőséget kell adni arra, hogy igényeiknek megfelelő borokat találjanak.
Véleménye szerint a kommunikációban a borokhoz, pincészetekhez kapcsolódó üzeneteken kívül a borfogyasztással kapcsolatos érzéseket is közvetíteni kell. A borfogyasztást, mint pozitív életérzést kell megjeleníteni, ahogy ezt például a sörgyárak nagyon ügyesen csinálják.
Így iszunk mi - felmérés a borfogyasztási szokásainkról
A borászok, pincészetek vezetőinek és a borokkal foglalkozó más érintetteknek jelentősen át kell formálni a gondolkodását, nyilatkozta lapunknak Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a borfogyasztói szokásokról szerdán ismertetett felmérés kapcsán.

Százezrek mozdulnak egyszerre a gerincsérültekért
Tavaly 8,1 millió eurót gyűjtött össze a jótékonysági futás.

Könyv készül az idei Anna-bálra
Mivel a füredi híres mulatság és szépségverseny idén 200 éves – ezt most méltó módon megünneplik.

Zárva a győri állatkert – mostanában ne keresse fel!
Súlyos fertőző betegség ütötte fel a fejét a környéken – elővigyázatosságból hozták meg az intézkedést.

Itt a jóidő – kezdődik a golfszezon
Pannonia Golf & Country Club volt, BOTANIQ Máriavölgyi Golf Klub lett.

Megújul a Sziget
Vizuálisan és programelemeiben is megújul a fesztivál.

Ébred a természet a hazai arborétumokban, botanikus kertekben
Ébred a természet, egyre enyhébbek és hosszabbak a nappalok, hazánk leggazdagabb kertjeiben, az arborétumokban és a botanikus kertekben sorra nyílnak a kora tavaszi virágok.

Ultramodern fényjátékok, látványos szobrok – új kiállítás nyílik
Tripla kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria.

2028- ban jöhet a SUP-világbajnokság
A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a kínai Hangzhou-ban tartott kongresszusán jelentette be, hogy 2021 után Balatonfüred ismét SUP világbajnokságot rendezhet.

Huszáros nap a Skanzenben
Március 15-én ünnepi programmal várja látogatóit a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Lovas díszbemutatók, huszártábor és zenés-táncos verbuválás színesíti a programot.

Kitart a síszezon – meglepetéssel készül a Sípark
Márciusban is üzemel a Mátraszentistváni Sípark!
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.