hirdetés
hirdetés

Kihagyhatatlan látnivalók földről, égből

Veresegyház és környéke bővelkedik a különlegességekben, legekben. A város fő vonzereje, a Medveotthon egyedülálló Közép-Európában, Vácrátót az ország leggazdagabb botanikus kertjével büszkélkedhet, Fót pedig a hazai romantika egyik legszebb épületét tudhatja magáénak. Mindezeket a levegőből, egy hőlégballon kosarából is megcsodálhatjuk.   (X)

hirdetés

Otthon, medve otthon
Néhány évtizeddel korábban Veresegyház neve a popszakmába is kiránduló helyi asszonykórus nevével forrt egybe, ez azonban mára lecserélődött az emblematikus Medveotthonra. A város határában öt és fél hektáron kialakított terület Közép-Európa egyetlen ilyen létesítménye. A Szada felől érkezőket is stílusosan egy óriási maciszobor fogadja a körforgalom közepén, éjszaka szemkápráztató díszkivilágítással. A Medveotthon az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával jött létre 1998-ban. Hamar ismertté vált, 2009 őszén pedig megkapta az állatkert minősítést, jelenleg az ország harmadik legkedveltebbje évi 200 000 látogatóval. A terület kialakításánál fontos szempont volt, hogy a látogatók az állatokat teljesen biztonságosan, testközelből, azok zavarása nélkül szemlélhessék. A Medveotthonban élő állatok fajtája és egyedszáma folyamatosan változik, hiszen az ország minden részéről érkeznek ide példányok. Magántartásból, más állatkertekből és külföldről is kap a Medveotthon állatokat. A védőrendszerrel körbekerített területen a medvék számára tizenkét, szűk bejáratú, de öblös barlang, valamint két, egyenként 160 négyzetméteres tó készült, ami az ivóvizüket és a játék lehetőségét is biztosítja számukra. A macik kifutójához tartozó erdős terület pedig a fára mászás, a rejtőzködés és a hűsölés örömét nyújtja. 2000 nyarán a Medveotthon farkasok befogadására is alkalmas kifutóval bővült, mára 29 farkas lakja. 2010-ben mosómedvék és ormányos medvék is költöztek a parkba és az otthonban már két rénszarvas is él. Az állatkert madárvilága is említésre méltó. Nagy élmény közvetlen közelről szemlélni a gyülekező, köröző hollókat, varjakat, egerészölyveket, vércséket, szarkákat, különösen etetésidőben. A Medveotthon természetesen az embergyerekeknek is nagy barátja, akik a park területén találnak játszóteret, kismozdonyt, látványliftet, tudnak macis érmét sajtolni, és talán a legfontosabb, hogy saját kezükkel, fakanálból etethetik meg mézzel a mindig éhes macikat.
http://www.medveotthon.hu/


A természet romantikája
Veresegyháztól északra fekszik Őrbottyán, a következő település pedig Vácrátót, amely az ország leggazdagabb botanikai gyűjteményének, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertnek ad otthont. Egyik legnagyobb értéke, hogy egy egykori kastélykertben született meg, amely a XIX. század végére értékes kertművészeti alkotássá vált. A park máig őrzi a romantikus tájképi kert elemeit: a patakra felfűzött tórendszert, a szigeteket, a kertet gyűrűszerűen átfogó körutat és a kisebb kacskaringós sétautakat. A park szentimentális arculatát fokozza a patak partjára épített vízimalom, a Sziklás-tó a vízeséssel és a barlangszerű alagút, akárcsak a szigeten elhelyezett gótikus műromok is. Napjainkban a 27 hektáros kertben közel 13 000 növényfajt, illetve -fajtát mutatnak be. Különösen gazdag a fák és cserjék gyűjteménye. A sziklakertben 25 magashegység virágai is megtalálhatók. Virágos növényfajtákból is rengeteget számlál a kert, és ennek köszönhetően minden évszakban más-más arcát mutatja: tavasszal például tulipánokban, nyáron rózsákban, ősszel dáliakülönlegességekben gyönyörködhetünk. Az üvegházakban a trópusok sajátos növényvilágából – pálmákból, pozsgásokból, mohákból, páfrányokból - kapunk gazdag ízelítőt. 2007-ben új látogatóközpont is megnyitotta kapuit a kert területén, a Berkenyeház. A pandémia miatti lezárások után májusa elején ismét megnyílt botanikus kertben különféle tematikus "élménysétákon" vehetnek részt a látogatók. Vezetett programon ismerhetik meg például a bambuszok különleges tulajdonságait és a Biblia növényeit.
https://botanikuskert.hu/Liszt is játszott az orgonáján
A Veresegyház szomszédságában fekvő Fóton található a Szeplőtelen Fogantatás Temploma, amely a budapesti Vigadó mellett a magyar romantikus építészet legjelentősebb alkotása. Az épület egészen messziről, többek között az M3-as autópályáról is látszik. A romantikus stílus egyik hazai gyöngyszeme a kiváló építész, az akkor még pályája elején járó Ybl Miklós rajzasztaláról került le. 1845 és 1855 között épült a templom Gróf Károlyi István megbízásából, hogy családi temetkezőhelyül is szolgáljon. A szentélyében álló fekete márványoltárt Gaetano Bianchini különleges márványberakásos intarziája díszíti. Ez az épület művészileg legértékesebb alkotása. Károlyi gróf a templom orgonáját a kor egyik leghíresebb orgonaépítőjétől, az osztrák Ludwig Moosertől rendelte. A hangszer alkotóelemei hét másik - köztük az esztergomi bazilika számára építendő - orgona alkatrészeivel együtt vízi úton érkeztek Salzburgból Esztergomba. A fóti az első olyan orgona Magyarországon, amelynek szekrényét építész tervezte. A Károlyi családnál vendégeskedő Liszt Ferenc is kipróbálta a hangszert, melyről elismerő szavakkal nyilatkozott.
https://szallas.hu/programok/foti-szeplotelen-fogantatas-templom-fot-p1109


Nem térkép e táj
A romantikus helyszínekhez pedig romantikus utazási forma illik egy hőlégballon fedélzetén, ahonnan az imént felsorolt látványosságokat felülnézetből is megcsodálhatjuk. Különösen a fóti templom nyújt felejthetetlen látványt a levegőből: kis makettnek látszik egy terepasztalon, egészen magasról pedig parányi díszes ékszernek. A Balloning4you-val a hőlégballonos repülés izgalmas, bámulatos és örök emléket adó program. A ballon kosarából kaphatjuk a legteljesebb képet a levegőben, ha már össze kell hasonlítanunk az élményt, tegyük fel egy siklóernyőzéssel vagy a sárkányrepülőzéssel, esetleg a vitorlázó gépes vagy helikopteres repüléssel. Hiszen kosarából egyedülállóan nagy perspektívában, 360 fokban tekinthetünk körbe, és élhetjük át a legintenzívebben a repülés szabadságának érzését. A hőlégballonos repülés sokoldalúságát jól tükrözi, hogy míg az egyik percben pár méteres magasságban lebegve érezzük a mezők, rétek illatát, addig pár perc elteltével már több száz méter magasból szemlélhetjük az alattunk elterülő tájat. A Ballooning4you több helyszínről is indít túrákat, Veresegyházról a Nyugat-Cserhát lankáinak káprázatos látványában gyönyörködhetünk. Tavasztól őszig alkalmas az idő a repülésre napkelte után vagy napszállta előtt néhány órával. Az 50-70 perces repülés során készülő videófelvétel segítségével pedig bármikor visszaidézhető a halványló emlék.
http://ballooning.hu/

 

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai