Kiterjesztett valóság Debrecenben

Új kurátorral, új kiállításokkal újra nyit a Modem Modern Kortárs Művészeti Központ Debrecenben. Júniusban ismét látható a központ összes kiállítása. A cél, hogy a képzőművészet élő központjává váljon az intézmény. Ezért otthont kínálnak benne a már jegyzett képzőművészek alkotásainak és a pályájuk elején álló fiatal művészeknek is. Kapcsolódási pontokat keresnek itthon és külföldön a képzőművészet és társművészetei felé. Ennek élő példája volt a sajtótájékoztató előtt a központ elé daruval beemelt Pentele híd makettje, mely a konstruktőrök kiállítását hirdeti. 

Tíz éve működik a központ nemzetközi kapcsolódási pontokkal, a 20. század hazai és nemzetközi teljesítményeinek, a kortárs kultúra progresszív törekvéseinek bemutatásával. A Modem megalapításának gondolata az akkori európai kulturális fővárosi cím megpályázáskor jelent meg és vált Debrecen és a régió képzőművészeti életének központjává – mondta Papp László, Debrecen polgármestere az intézmény új kurátorának, új programjának bemutatására rendezett sajtótájékoztatón. Majd hozzátette, Debrecen újra kandidál Európa kulturális fővárosa 2023-as címére. Ismertette, szeretnék, ha az elmúlt tíz évhez hasonlóan a Modem újra zászlóshajója lenne a kultúrával, a központtal kapcsolatos gondolatoknak, és ha a kortárs szellemi művészet régiós és hazai központja lenne. Újraszervezzük a Modem karakterét, hogy ne csak a helyi közösség számára tegyük elérhetővé, hanem az ország kiállítóhelye legyen. Küldetése, hogy hazai és nemzetközileg jegyzett alkotások táraként működjön a galéria.

Kísérletezés, „trendteremtés”

A Modem eddig kevésbé adott teret a kísérletezésnek, „trendteremtésnek”. Lehetővé kell tenni, hogy elismert, vagy már jegyzett művészek otthonra találjanak benne. Olyan műhelyeket hoznak létre, melyek hatékonyan szolgálják ezt. A Modem Stúdió 3-4 hetes kurzusokban ad majd helyet az alkotók művészeti tevékenységének, és ott az alkotás folyamatát is bemutathatják. A kortárs alkotókon kívül az elmúlt tíz év nagy kiállításaihoz kapcsolódva is lesznek kiállítások. A Modemben állandóan látható válogatás az Antal-Lusztig gyűjteményből, két új tárlatot mutatnak be a képekből évente. Alkotásokkal, élettel lesz megtöltve a Modem, a város szolgálatára. – Miden feltételt megteremtünk, hogy betöltse a neki szánt missziót – zárta gondolatait a polgármester.

A fenntartó és az intézmény dolgozóinak elképzelései egybeesnek – nyugtázta Angi János, a Déri Múzeum igazgatója. Megtudtuk, tagintézményének, a Modem kurátorának olyan szakembert választottak, akinek szakmai előélete bizonyítja, hogy megbirkózik a kurátori feladatokkal, debreceni kötődésű, elfogadott a debreceni képzőművészeti körökben, és elképzelései beleillenek a stratégiába. Továbbá szakmai koncepciót tett le az asztalra. Kónya Ábel megfelel ezeknek a szakmai feltételeknek.

Kónya Ábel a Modem vezető kurátora 2016 februárjától
A debreceni születésű és kötődésű képzőművész jelentős nemzetközi múlttal és kitekintéssel rendelkezik. A kilencvenes évek közepe óta számos hazai és nemzetközi művésztelep munkájában vesz részt alkotóként és kurátorként egyaránt. A Krakkói Képzőművészeti Akadémia grafika szakán szerzett diplomát 2005-ben intermédia szakirányon. Két évig Németországban dolgozott, a Batuz Alapítványnál. Komoly tapasztalatokat szerzett kiállítóterek gondozásában, részt vett művészetoktatási projektekben. Debrecenben 2005 óta tanít fiatal képzőművészeket a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. Rendszeresen szerepel három debreceni művészcsoport projektjeiben. A Modemhez nyitás óta szoros kapcsolat fűzi, részt vesz grafikusi, videós és installációs, pályázati és szervezési feladataiban, kurátori munkáiban. A képzőművészeten belül a rajz, a grafika, a hagyományos és digitális technikák érdeklik. Munkái hazai és külföldi tárlatokon szerepeltek, 2004-ben készíttet Transit című filmjét 17 ország városaiban vetítették. 


Kapcsolódás a művészekhez

Mint a kurátor elmondta, a Modemnek a kezdetekkor a Kapcsolódás a művészetekhez volt a szlogenje. Ebbe robbant bele a Modem és idehozta a művészeket. A fiatalok, akik itt tanultak, a Modemen keresztül fejleszthették magukat. A Modemnek most változott a szlogenje: Kapcsolódás a művészekhez. Célja, hogy a magyarországi művészeknek kiállítóhely és fórum legyen, ahol bemutatkozhatnak, fejlődhetnek. Lesz Szabad Tér Galéria, amellyel a legfiatalabb generációt akarják visszakötni a városhoz. A Múzeumok éjszakáján árverés keretében előkészítik a Modem Stúdió működését. A „Kelet” sorozat képzőművészek bemutatóhelye lesz. Az a cél, hogy ne csak elit hely legyen a Modem, hanem élő hely. Ennek érdekében párbeszédet indítottak különböző intézményekkel, a Miskolci Galériával akarnak fontos szerepet vállalni. Ezen kívül tágabb régióban gondolkodnak, olyan biennálé elindításában, amelyben a visegrádi országok és Magyarország szomszédos országai bemutatkoznának. Az identitáskeresés a cél. A kortárs képzőművészeket keresik és a kapcsolódási pontokat a társművészetek felé. Ezt szolgálja a dunaújvárosi Pentele híd modellje is a Modem előtt.

Kiállítások újranyitva

Júniusban újranyitják a Modem összes kiállítását. Június 4-én nyílik a Gamekapocs, 9-én az Ezüst négyszög 22 Nemzetközi Festészeti Triennálé, 16-án a Vonalak és felületek című tárlat Polónyi István munkásságát mutatja be. 17-én nyílik az Építéstudomány-építőművészet című kiállítás, mely a hazai konstruktőrök munkáit ismerteti, így pl. a Pentele hidat, mellyel kísérletezni is lehet a Múzeumok éjszakáján. Szintén 17-én nyílik a Kiterjesztett valóság című kiállítás, amely a természetművészetet mutatja be Tízéves a Nemzetközi Velencei-tavi Symposion alcímmel.
Az Antal-Lusztig gyűjtemény gyűjtőjét, mint a város gyűjtőjét méltatta Nagy T. Katalin művészettörténész, kurátor. A Gamekapocs című kiállításról elmondta, eltér a szokványos kiállításoktól, vendégművészei is lesznek, a társművészetek képviselői. A határok elmosódnak a különböző műfajok között. Majd Tölg-Molnár Zoltán és Szurcsik József festőművészek beszéltek a Modemben kiállításra kerülő alkotásaikról.




Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.