Közönségdíjjal bővül a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny

Április 10-én tartotta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Virágos Magyarország környezetszépítő verseny meghirdetése alkalmából rendezett sajtótájékoztatóját a Radisson Blu Béke Hotelben. Az eseményen részt vett dr. Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója és dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország Szervező Bizottságának elnöke is. A tájékoztatón bemutatkozott Tihany és Kaposvár is, akik idén hazánkat képviselik az európai versenyen.

1994 óta rendezik meg, az évente közel hárommillió embert megmozgató Virágos Magyarország versenyt. Dr. Guller Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy tavaly 285 település indult a versenyen és idén 300-nál is több jelentkezőre számítanak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy idén két nagy újítást is bevezettek; az egyik, hogy elindult a verseny hivatalos oldala a Facebookon és az Instagramon is. Ezeken a felületeken folyamatosan követni lehet majd, hogy melyik település hol tart a készülésben és hogyan dolgozik a zsűri.

A másik újdonság a „A legvirágosabb úti cél” közönségdíj. A kategória jelöltjeire bárki szavazhat majd a verseny Facebookon oldalán. A MTÜ vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a versenynek azontúl, hogy közösség összekovácsoló ereje van, közvetett formában segít a minőségi turizmus fellendítésében is. A KSH ma megjelent adatai közül kiemelte, hogy 12%-kal nőtt a szállásbevételek forgalma és továbbra is cél, a vendégéjszakák számának növelése a fővárosban és vidéken egyaránt.

Dr. Csemez Attila az összefogásra hívta fel a figyelmet, a versenyre való felkészülésben az önkormányzatok mellett a lakosok és a civil szervezetek munkája is jelentős.

Dr. Bocsi Andrea nemzeti koordinátor ismertette a jelentkezés menetét. Az idei jelentkezések benyújtási határideje május 15., a jelentkezésre kizárólag az esemény weboldalán lesz lehetőség. Idén 5 kategóriában lehet indulni: kis falu, nagy falu, kis város, nagy város, budapesti kerület. A díjkiosztóra novemberben kerül majd sor és a két fődíjas (egyik város, a másik falu kategóriában) képviseli hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. A jelentkezés díjmentes, a felkészülés kisebb költségbe kerül majd az induló településeknek, de a MTÜ marketingaktivitással és szakmai véleményezésekkel kompenzálja a jelentkezőket. 

2017-ben a tavalyi nyertesek, Kaposvár és Tihany vesznek részt a nemzetközi versenyen, akik a sajtótájékoztatón mutatták be, hogyan készülnek fel a június 30-án érkező külföldi zsűri fogadására.

Környezettudatosság Kaposváron

Borhi Zsombor Kaposvár alpolgármesterre mutatta be a várost a résztvevőknek. Elmondta, hogy a város nagy hangsúlyt fektet arra, hogy élhetőbb, vonzóbb várossá váljon az ott élők és az oda látogatók számára egyaránt. Az alpolgármester ismertette a tervezett zsűriútvonalat is, amely a Városházától indul, érinti többek között a Berzsenyi parkot, a múltidéző Rippl-Rónai villát és a Deseda-tavon egy elektromos hajóval történő körutazással ér majd véget.

A város több saját versenyt is hirdet a környezettudatosság nevében, ilyen például a „Virágosabb, zöldebb Kaposvár” verseny illetve nemrég csatlakoztak a „Legszebb Konyhakertek” versenyhez is. Rendszeresen megrendezik a fotópályázatukat, amelynek célja, hogy megmutassa, hogyan látják a helyiek a várost.

A fenntarthatóság nevében az elkövetkezendő három évben a terveik között szerepel, hogy teljesen átálnak a biogázzal működő CNG buszok használatára, a versenyuszodájuk és a majdani felújított focipályájuk fűtését is szeretnék ilyen módon megoldani. Arra törekszenek, hogy a város hosszú távon minél energiafüggetlenebb, önmagát ellátó településsé váljon.

Tihany a „kerékpárosok félszigete”

Tósoki Imre Tihany polgármestere ismertette a település fejlesztési törekvéseit. Elsődleges céljuk, a Balaton szezonális látogatottságának megtörése, arra törekednek, hogy Tihany az év minden részében vonzó úti cél legyen a turisták számára. Tavaly fejlesztették a kerékpárutat, ennek köszönhetően egyre több vendég érkezik hozzájuk kerékpárral. Jelentősen átalakították a Mádl teret és terveik között szerepel a hajóállomás fejlesztése is.

A verseny felkészülésében nagy hangsúlyt fektetnek a közterületek folyamatos karbantartására és község által rendezett ünnepségekre is. Az egyik legjelentősebb rendezvényük a Kecskeköröm Ünnep és a Tihanyi Szabadtéri Fesztivál mellett még mindig a Levendula Fesztiváljuk.

Az ügynökség hostessei a sajtótájékoztató ideje alatt egy-egy szál tulipánt ajándékoztak a járókelőknek az Erzsébet téri Akvárium Klubnál található #helloHungary installációnál, hogy felhívják a figyelmet a verseny indulására.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?