Különleges várséták és Gizella napok Veszprémben

Májusban nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik a veszprémi várnegyedet választják úticélul. A Gizella napokkal pedig rengeteg program is várja őket a következő hónapban az idei EKF hazai helyszínén.

A Veszprémi Főegyházmegye Work in Progress 2023 (WIP '23) egyedi kiállításának résztvevői a megújuló várnegyed egyes épületeibe látogathatnak el, és annak megújítási fázisait tematikus séták keretében ismerhetik meg. Az érdeklődők többek között azt is megtudhatják, évszázadokkal ezelőtt milyen volt az élet a várhegyen, ugyanakkor rácsodálkozhatnak a várnegyedben ma is fellelhető középkori emlékekre.

A veszprémi várnegyed május 12-től induló Work in Progress (WIP'23) programjának résztvevői nemcsak a már megújított épületekbe – így például a Szent Mihály Főszékesegyházba, az Érseki Palota egyes tereibe vagy éppen a Biró-Giczey Házba – látogathatnak el, hanem a folyamatban lévő munkálatokba is bepillanthatnak. Nem klasszikus kiállításról van szó: a program több helyszínen zajlik majd, az épületeket és a műtárgyakat a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetik meg az érdeklődők. A programsorozat célja ugyanis éppen az, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok ne távol tartsák, hanem éppen közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedhez, és a kulturális örökséget a megőrzésére irányuló folyamatokon keresztül, élményszerűen mutassa be.
A program része több tematikus várséta is, amelyek egyebek mellett bemutatják a várhegy történetét, építészeti, művészeti szépségeit. Az érdeklődőket a Körmendy Házban a nagyszabású műemlékhelyreállítást bemutató látogatóközpont várja, a Biró-Giczey Házban felidézhetik, milyen lehetett az élet a várnegyedben több száz évvel ezelőtt, a tematikus sétákon pedig a barokk korszak jeles egyháztörténeti alakjait, művészeti alkotásait, építészeti és díszítő-művészeti megoldásait ismerhetik meg.

 

Május 7. és 14. között tartják a 30. Gizella napokat Veszprémben, a fesztivál ideje alatt 70 program várja az érdeklődőket 30 helyszínen - mondta hétfői veszprémi sajtótájékoztatóján a Veszprémi Programiroda Kft. ügyvezetője. Zalavári Eszter hozzátette, hogy a megszokott programelemek mellett új tartalommal szervezik meg a város tavaszi fesztiválját. A veszprémiek által kedvelt történelmi felvonulást május 13-án tartják. Megnyílik a megújult várnegyed a látogatók előtt, ahol a város rangos elismeréseit adják majd át a Gizella napok keretein belül,  valamint megnyílik a várnegyed megújulását bemutató kiállítás is - ismertette, hozzátéve, hogy a kínálatban szerepelnek képzőművészeti, zenei-, irodalmi -, és gasztronómiai programok is.       

A képzőművészeti programok - egyebek mellett szabadtéri festészet, grafikai bemutató, és workshopok -, az Óváros tér udvaraiban várják az érdeklődőket.     Az irodalmi kínálatból kiemelte, hogy Veszprém testvérvárosaiból érkező költők, írók részvételével irodalmi sétára indulhatnak majd a látogatók. A zene kedvelőit öt belvárosi helyszínen várják, itt lesz mások mellett a 30Y, Péterfy Bori, a Csík zenekar, a Gyöngyhalász és a Hősök - mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy komolyzenei programokkal is lehet majd találkozni, egyebek mellett lesz nemzetközi fúvószenekari találkozó és fellép a Gizella Női Kar. Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere elmondta, hogy Adamis Anna költő lesz a fesztivál megnyitójának szónoka. A programokról szólva jelezte, hogy Veszprém városrészei önálló arculattal jelentek meg a fesztiválon.

Lehotay Judit, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere elmondta, hogy a legfiatalabbakat váró gyerekkertben hétvégente lesznek programok. Fellép majd Halász Judit, a Kaláka, az Apacuka, a Kiskalász. Lesz hangszerbemutató, és hangszer kiállítás is, valamint több mesedarab premierjét tartják majd a kertben.      Mike Friderika, a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelős igazgatója beszélt arról, hogy egyebek mellett lesz amatőr bábszínházi találkozó és bábos felvonulás többszáz bábos részvételével a fesztiválon.

Turizmus Online / MTI




Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?