Kupolatúra is lehet az Országházban

Az Országház épületére évente körülbelül félmillió turista kíváncsi, akik szervezett idegenforgalmi séták keretében nyernek betekintést az épületbe. A látogatások kiindulópontja a Kossuth Lajos tér északi részén, a térfelszín alatt található Látogatóközpont, ahol már a jegypénztár és az információs pult is található. 

Erről, és a központ működéséről Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság igazgatója, valamint Szigeti Gábor, a Közönségszolgálati Iroda vezetője tájékoztatta július 29-én a Látogatóközpontban mintegy ötven turisztikai területen dolgozó, a Parlament látogatására csoportokat hozó turisztikai szakembereket.

Szigeti Gábor elmondta, hogy a Parlament idegenvezetői, és a vendégtérben tevékenykedő munkatársaik számára az Országházhoz méltó, kényelmes formaruhát terveztettek, aminek segítségével az érdeklődők könnyedén megtalálják a munkatársakat.  Kávézó és ajándékbolt is nyílik majd az épületben, és mint megtudtuk, „szigorú vizsgálaton” esnek át az ajándéktárgyak is, giccset nem árulhatnak, a tárgyak kínálata tartalmazza az Országház témáját feldolgozó termékeket, szakmai kiadványokat és egyéb hazai művészeti alkotásokat.

Az eddig megszokott útvonal nem változik; a csoportok ugyanúgy érintik a díszlépcsőt, a kupolacsarnokot, illetve a képviselők munkájától függően valamelyik űléstermet.

Úgy tűnik azonban, hogy az Országház is halad az idővel: terveik közt szerepelnek speciálisan művészeti témájú Országház látogatások szervezése, kibővített útvonalon, szakértők vezetésével, különféle művészeti ágakra összpontosítva.

- A legnagyobb kihívás számunkra, ám az egyik legérdekesebb útvonal az a kupolatúra lehet. Ahhoz, hogy ez a lehetőség folyamatos legyen, még sok biztonsági követelményt kell megoldanunk – mondta Szigeti Gábor.

A megjelentek közül többen felvetették, hogy a turistabuszokkal nem lehet bemenni a térre, és a kornyéken is nehéz parkolót találni. Sajnos ezt a gondot a látogatóközpontot üzemeltetők sem tudják megoldani. 

Sok problémát old meg a látogatóközpont. Az országházi látogatás sokáig volt a beutaztatók réme, de az ügyfél kiválasztotta a programkínálatból, nem volt mit tenni. A referensek, de leginkább az idegenvezetők (nem a parlamentiek) gyomorgörcsét az épületbe való beengedés körüli hercehurca okozta. A csoportok hőségben, hóban és fagyban, zivatarban vagy szemerkélő esőben a szabadban várakoztak minimum 20 percet. Az idegenvezető besétált a pénztárba a megrendelővel, kiváltotta a jegyeket, majd vissza a csoporthoz. Ennél problémásabb volt a vécé. Akinek sürgős dolga akadt, az vagy a nadrágjába pisilt, vagy ha ezt kényelmetlennek gondolta, valamely Kossuth téri bokor tövébe. Jó esetben - még az átépítés előtt - a Néprajzi Múzeum ajtónállói voltak olyan kegyesek beengedni egy-egy uram bocsá' vizelettartási problémával küszködő tengerentúli turistát. Ugyanerre a delikvensre a parlamenti látogatás útvonalába eső megannyi vécé előtt az őrök - idegenvezetők beszámolója szerint - nem egyszer a "miért kel az ilyen útra" kérdéssel döbbentették meg embertársaikat, majd a mellékhelyiség ajtaját határozottan elállták. De olyan is előfordult, hogy még egy-egy folyóügy előkerülése előtt az őr látványosan bekulcsolta az épp útba eső vécéajtót. Ezen segít a látogatóközpont. Az emléktárgyak birtoklási vágyán pedig a szuvenírbolt. Ilyen-olyan szuveníreket a régi pénztár melletti vitrinből korábban is lehetett pecázni megfelelő pénzért, de ide a csoportok tagjai a néha a parlamenti látogatás idejét meghaladó be- és kilépési procedúrát követően már többnyire nem jutottak el. Ami a tér megközelítését illeti, az Alkotmány utca végében akár 5-6 nagyobb busz is lazán elfér a csoport érkezéséig. 

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?