Meseerdő és helyi ízekkel teli kamra Trizsben

A borsodi falu jövőjének építésében a turizmus is fontos szerepet játszik – mondta lapunknak Mácsi Istvánné, Trizs polgármestere. A különböző elképzelések és fejlesztések elsősorban ezt szolgálják.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Aggteleki Nemzeti Park nyugati kapujában, a Csörgő-patak mentén, a Világörökségi területhez közel találni ezt az alig több mint kétszáz lakosú települést. Annak ellenére, hogy a falu lakói öregszenek, az elmúlt két évben a fiatalok is megjelentek, ingatlant vásároltak és letelepedtek. A település neve az ősök emlékét őrzi. A régi strázsák, őrök szóból ered, így emlegették egykor a szlovákok az itt élőket.

Helyi szörpökkel, lekvárokkal várják a turistákat

A szép környezetben, erdőkkel övezett Trizs nyugalma, jó levegője egyre több turistát vonz ide, ezért a helybeliek folyamatos munkával szálláshelyeket létesítettek, az önkormányzat pedig együttműködéssel igyekszik még vonzóbbá tenni a kis települést.

Összetartó, vendégszerető az itt élő közösség – erősítette meg a polgármester. – Ma már a legegyszerűbbtől a minden igényt kielégítő szállásokig számos lehetőséget találnak a vendégek. A legnépszerűbb a Fruktárum vendégház, ahol teljes ellátással gondoskodnak az érkezőkről. De választhatnak szállást a kempingezők és a lakókocsikkal érkező turisták is a falu határában elterülő nyolc hektáros horgásztó területén. Ugyancsak a tóhoz és az erdőhöz közel szintén találnak egy vendégházat a pihenni vágyók. Ezért itt nemcsak a horgászok, hanem a bakancsos turisták is szívesen megfordulnak.

Az önkormányzat szoros kapcsolatban áll a vendégházak tulajdonosaival, akiknek programot is ajánl. Így az elmúlt években kiteljesedett Trizsben az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő helyi termékek, például a szörpök, lekvárok készítése. Emellett a közmunkaprogram keretében sertéseket, baromfiféléket is tartanak, valamint mintakertet művelnek, ahol gyümölcs- és növénytermesztést folytatnak. Ezeket az egyedi cikkeket pedig a szálláshelyeken is kínálják a vendégeknek, akik nemcsak megismerkedhetnek például a mintakerttel, hanem megkóstolhatják és vásárolhatnak is a terményekből.

Feldolgozóüzem és mintabolt nyílik

A program keretében a falu központjában konyhát és kamrát nyitottak, ahol a helyi termékeket állandó jelleggel bemutatják az érdeklődőknek. Mácsi Istvánné azt is elmondta, hogy az idén egy kisebb feldolgozóüzemet és hozzátartozó mintaboltot is nyitnak Trizsben. Ehhez az önkormányzat támogatásért pályázik.

Az érkezőknek immár hagyományos rendezvényeket is kínálnak. Közülük kiemelkedik a nyári disznótoros, valamint ősszel a Tele Kamra parádé, amelyet a betakarítás jegyében tartanak. Érdekességnek számít, hogy a település lakói az országban egyedülállóan, generációkon keresztül megőrizve fehér mákot termelnek, az önkormányzat kezdeményezésére pedig a korábbiakhoz képest nagyobb területen szaporították el ezt a növényt. A fehér mákkal készült különleges kelt tésztákat és süteményeket pedig igyekeznek népszerűsíteni a turisták körében is. Sőt, ennek a jövőben külön rendezvényt is szánnak a faluban. A találkozókat, összejöveteleket Trizs központjában, a községháza, illetve a művelődési ház udvarán tartják.

A programoknak köszönhetően 2016-ban is több száz vendéget fogadtak a rendezvényeken, különösen családokat, baráti társaságokat. Az elmúlt években Trizs egyik érdessége lett a Hét vezér fáihoz vezető túraút, ahol évről évre egyre többen fordulnak meg. Ez a hely a falu határában lévő erdőben található, nyugalmas, pihentető környezetben. Ezért nemrég megkezdték az úgynevezett Meseerdő-projekt megvalósítását ezen a területen. Azt szeretnék, ha ezt a természet által nyújtott, szinte érintetlen területet minél több vendég kihasználná a feltöltődésre, regenerálódásra. Egyébként 2018 végéig szeretnék megvalósítani ezt a programot, amelyhez az önkormányzat pályázatot nyújtott be támogatásért.

Tájházat és emlékszobát is terveznek

Az utóbbi időszakban Trizs értéktárát is elkészítették. Ebben a nevezetességeket találhatják az érdeklődők. Így a híres református templomot, amelynek történetéhez huszita gyökerek kapcsolódnak. A különleges épület harangtornyában Európában párját ritkító denevérkolónia lakik. De emellett több, régi gömöri stílusban épült és fennmaradt parasztház a csűrjeivel együtt bekerült a helyi értéktárba. Ezek többségét a következő időszakban felújítják és szálláshelyeket alakítanak ki belőlük. A legrégibb trizsi parasztházban pedig az önkormányzat pályázati támogatással nyit tájházat, amely egyébként a Meseerdő-projekthez kapcsolódik.

A leendő tájházban a helyi hagyományokat mutatják majd be, emellett a különböző rendezvényekhez közösségi színtérként is szolgál majd ez a ház. Az értéktárat gyarapítják még a trizsi múlt eseményeinek összegyűjtött emlékei, ezeket a könyvtárban ismerhetik meg az érdeklődők. Az emlékekről szóló feljegyzések elsősorban a néhai Demeter István helyi lakos szellemi örökségének köszönhetők, akinek több könyve és újságcikke jelent meg a falu életéről, munkásságát filmfelvételen is megőrizték. A másik szerző pedig a néhai Nagy Máté Lajos volt, aki könyvet írt trizsi gyermekkoráról, és az akkori viszonyokról is beszámolt. Emellett népdalgyűjtőként és népdalénekesként is ismerték.

Az önkormányzat szeretné megvásárolni Demeter István egykori házát. Azt tervezik, hogy oda költöztetnék a falu könyvtárát, az egykori értékmentő tiszteletére pedig emlékszobát nyitnának. Mindezt 2019-ig szeretnék megvalósítani.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.