Teljesen megújult a Debreceni Gyógyfürdő

A Debreceni Gyógyfürdő Kft. 2013. augusztus végétől egyidejűleg több egymással összefüggő beruházási projektet indított el. Mindez az Észak-alföldi Regionális Operatív Program három különálló kiírására benyújtott sikeres pályázatoknak köszönhetően valósulhatott meg.

1. TERMÁLFÜRDŐ FELÚJÍTÁS

A Debreceni Gyógyfürdő Kft. 500.000.000 forint értékű támogatást nyert „az Észak-Alföldi Operatív Program „Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. Az 1.025.308.311 forintos összköltségvetésű projekt keretében a vállalat az Aquaticum Termálfürdő korszerűsítését, a meglévő szolgáltatások számának bővítését és minőségének javítását célozta meg.

Az ÉAOP-2.1.1/A.I-12-2012-0050 jelű „A debreceni Aquaticum Gyógyfürdő technológiai és szolgáltatásfejlesztése” című projekt lezárult, a vendégek igénybe vehetik a termálfürdő felújított medencecsarnokát.

Az első ütemben a medencecsarnok komplex felújítására volt szükség, ahol az alábbi fontosabb munkák készültek el:

- A termálfürdő medencecsarnokában az építészeti koncepciót a 4 alapelem, a tűz, a víz, a föld és a levegő színvilága adta. A közlekedők színvilága is erre épül. Ezeket a témákat pedig a csarnok központjában a "lélek kútja", azaz a váltófürdő fogja közre.

- A medencecsarnokba természetes anyagokat - gránitot, travertin mészkőburkolatokat, csempéket és üvegmozaikokat - építettek be. Látványos változás az is, hogy a medencék üvegmozaik burkolatot kaptak.

- A csarnok építészeti és gépészeti szempontból is megújult, amely egy energiatakarékosabb, ezáltal gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé (hőszigetelt üvegezés, megújult légtechnikai rendszer, padlófűtés a medencetér közlekedő felületei alatt). Szintén a komfortérzést növeli a medencetér alatti padlófűtés.

- A csarnok világítását energiatakarékos világítótestek és Led izzósorok biztosítják. A medencetér természetes megvilágítását a világos színű tetőszerkezet és a kupolák palástján kialakított világító ablakok segítik, amelyek által derült időben a napsugarak színjátékát kísérhetjük figyelemmel a termálmedencékből. A csarnokon belüli pihenőhelyeken, fűtött, csempézett padok, továbbá pihenőágyak nyújtanak maximális kényelmet vendégeink részére, élő zöld növényszigetek társaságában.

A korábbi medencetér központi helyén helyezkedtek el a vizesblokkok, amelyek logikai egységet alkotva áthelyezésre kerültek az utózuanyzó egységekbe. További változást jelent a medencetéri gőzkamra pár megszűnése, amelyek újjászületve a Termálfürdő Szaunavilágában kaptak helyet.

A légzőszervi megbetegedésben szenvedők kedvéért sókamra létesült.

Egyéb főbb műszaki fejlesztések:

- Rámpák elbontása, pihenőszigetek kialakítása zöld növényzettel
- Az Aquaticum SPA részeként Wellness recepció, 7 db. masszázs szoba
- Áthelyezett és megújult iszapkezelő
- A műszaki fejlesztéshez: megújult személy és teherfelvonók
- Akadálymentesítés megvalósítása. Gyengén látók által is használható feliratok, padlóburkolat (vezetősáv)

AQUATICUM SZAUNAVILÁG

A fejlesztés második ütemének főbb elemei: a Termálfürdőben található több száz m2 alapterületű, európai színvonalú Szaunavilág kialakítása, amelyben finn és stollen szaunák, gőzkabinok, jégkút, tepidárium, infra szauna, hidegvizes csobbanó medence, Kneipp medencék és élményzuhanyok szolgálják a vendégek kikapcsolódását. A Szaunavilág területén két elkülönített pihenőszoba és egy pihenőkert kiépítése is megvalósult.

A Szaunavilág a termálfürdő igénybevétele nélkül is használható.
Nyitva tartás: egész évben, mindennap: 7:00-21:00 között.

A Szaunavilág egységeinek befogadóképessége és azok hőmérséklete:



2. SZÁLLODAFELÚJÍTÁS

Az ÉAOP-2.1.2-12-2012-0020 jelű „A debreceni Aquaticum Termál és Wellness Hotel**** minőségorientált szolgáltatásfejlesztése” című Európai Unió támogatásával, valamint önerőből megvalósuló projekt lezárult, megtörtént a megújult szállodai szobák műszaki átadása-átvétele, így a szállóvendégek is megtapasztalhatják a minőségi szolgáltatásjavulást.

A projekt összköltsége több mint 951 millió forint, a szükséges önerő több mint 475 millió forint, a megvalósításának kezdete 2013. augusztus, tervezett befejezése 2014. szeptember 30.

A projekt segítségével a szálloda kétlépcsős korszerűsítésen esett át. A felújítás első ütemében kiépült az új szállodai bejárat, a földszinti lobby, a hotel egyik épületszárnyában teljesen megújultak a szobák. A kétágyas szobák és a korábbi két légterű apartmanok mellett egylégterű, ún. junior apartmanok épültek ki, egyedi felszereltségű fürdőszobákkal.

Könnyen a vendégek szívébe lophatja magát a magasabb igények kielégítését szolgáló Terra Deluxe- és Luna Deluxe nagy alapterületű, exkluzív apartmanok egyedi stílusa is. A magasabb színvonalat képviselő lakosztályok - különleges felszereltségükön kívül - belső kialakításuk miatt válhatnak népszerűvé a szállóvendégek körében.

A projekt második ütemében felújításra kerültek a másik épületszárny szobái. Itt a szobák fele családbarát kialakítású, mely a szobák színvilágában és kialakításában tükröződik – a bútorok szélei lekerekítettek, emeletes ágyak és babzsák fotelek is bekerültek a szobákba. A legmagasabb színvonalat elváró családok számára alakítottuk itt ki a Sol Deluxe apartmant, mely nagy alapterületével, családbarát belső kialakításával és három légterével biztosít exkluzivitást. Újonnan került kialakításra ezen a szárnyon a vendégek részére egy, elektromos beléptetővel igénybe vehető teakonyha.

A szállodában új hotel TV rendszer is telepítésre került, melynek részeként valamennyi szobában nagyképernyős LED TV-k állnak a vendégek rendelkezésére. A szobákban új minibár és kiváló minőségű szobai laptop méretű széf is a vendégek kényelmét szolgálja. A teljesen megújult étterem konyhájának kapacitása is jelentősen bővült, külön diétás konyha létesült raktárakkal, előkészítővel, fagyasztókamrával, így biztosítva az ételérzékenységben, táplálékallergiában szenvedő vendégek magas szintű ellátását. Az étterem külön kérés nélkül nyújt egyedi étkezési lehetőséget, a speciális diéta akár nyaralás közbeni betartását. Megtörtént a vizesblokkok modernizálása, a szobák felszereltségének bővítése, emellett a közlekedők és közösségi terek is megújultak.

A korábbi két napozóterasz beépítésével egy megnövelt alapterületű Fitness terem és Gyerekjátszó került kialakításra. Mindkét egységet egy fedett és egy terasz rész alkot, melyek együttesen több, mint 300 m2-t tesznek ki.

A Fitness terem – mely egy 185 m2-es zárt teremből, és egy 155 m2-es teraszból áll – a legkülönbözőbb eszközökkel felszerelt. Itt futópad, szobakerékpár, lépcsőző, elliptikus tréner, haspad, gimnasztikai labda, súlyzók, vibrációs tréner, bordásfal, ping-pong asztal, step lépcső, boxállvány és multitrainer áll a vendégek rendelkezésére.

A Gyerekjátszó kialakításakor a szálloda figyelembe vette, hogy minden korosztály számára biztosítva legyen a megfelelő kikapcsolódás. Ennek megfelelően szivacsburkolatú totyogó, bogár hinta, asztalok, különböző játékok (játék tűzoltóautók, dömperek, babák és babakonyha állomás), asztali foci, taifun asztal, asztalitenisz, Play Station, X-box került be ide. Emellett országos szinten egyedülálló módon egy élményelemekkel, csúszdával, mászófallal felszerelt kétszintes ugrálóvár várja itt folyamatosan a gyermekeket.

Megtörtént a rendezvény termek modernizálása is. A belső kialakítás megújulása mellett új, modern technika került a termekbe. A 3. emeleten kialakításra került egy úgy rendezvényterem, mely moziszobaként, vagy kisebb rendezvények helyszíneként vehető igénybe.

NATURA ÉTTEREM

Az Aquaticum Termál & Wellness Hotel**** idén új ágazattal bővítette szolgáltatásait, mely keretén belül elsősorban az ételintoleranciával élők számára kínál egyedi étkeztetési lehetőséget a hotel éttermében. Egyre több embernél diagnosztizálnak különböző ételallergiát vagy intoleranciát, melynek egyetlen kezelési lehetősége egyelőre egy többnyire igen szigorú diéta betartása.

A szállodában az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy sok olyan család érkezett, ahol - akár már a gyermekek is - születésüktől fogva vagy később kialakult ételintoleranciával rendelkeznek, mint pl. liszt-, tejcukor érzékenység, tojásallergia stb. A koncepció a diétás konyha és a Natura étterem kialakításával is az volt, hogy legyen Magyarországon egy olyan szálloda, ahol külön kérés nélkül és folyamatosan, a kínálat állandó részeként ezekre a célcsoportokra is főznek.

Célunk, hogy a pihenni vágyók nyaralásuk tervezésekor azt is figyelembe vegyék, hogy a szállodánkban biztosítjuk számukra a diétájuknak megfelelő speciális étrendet.

3. EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK FELTÉTELEINEK KORSZERŰSÍTÉSE

A Debreceni Gyógyfürdő Kft. 277.764.155 forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv „Egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztése a konvergencia régiókban” megnevezésű pályázati kiírás keretében.

A benyújtott pályázat címe: „A debreceni Aquaticum Gyógyfürdő egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztése”

A projekt összes elszámolható költsége: 555.528.310 forint
A szükséges önerő: 277.764.155 forint
A támogatási intenzitás: 50%
A beruházás időszaka: 2013. július - 2014. szeptember

A termálfürdő teljes rekonstrukciójával párhuzamosan frissült és bővült a fürdő egészségturisztikai kínálata is. A változó vendégigényeknek elébe menve egy SPA központ került kialakításra, amelynek részeként orvosi rendelők, fizikoterápiás kezelők és nappali pihenőterek létesültek. A rendelkezésre álló gyógyvizes terápiák így kiegészülhetnek egészségmegőrző, szabadidős rekreációs tevékenységekkel, amelyek teljességét a minden igényt kielégítő Relax masszázs szobák, és Relax termek tovább növelik. Ezzel a fejlesztéssel egy belső útvonalakon átjárható, komplex szolgáltatást nyújtó létesítmény jöhetett létre.

A mozgásterápiás központ alkalmas egyéni, és csoportos programok lebonyolítására is.
A fürdőkomplexum egy új, belsőépítészetileg és funkcionalitásában is kiemelkedő, öltöző egységet kapott, amely a földszinten került elhelyezésre a vendégek közlekedését és a szolgáltatások igénybevételének megkönnyítése érdekében. A pénztári gyógyászati regisztrációs funkciók is átszervezésre kerültek, modern, a mai kor követelményeinek megfelelő ergonómiai és informatikai háttértámogatás biztosításával.

A hévízkút melléfúrásos felújításával jelentősen nőtt a fürdők üzembiztonsága. A 67 oC-os termálvíz lehetőséget ad a geotermikus energia felhasználására. Ami besegít az épület fűtésébe és használati melegvíz előállításába. A medencékből csatornára elfolyó vizek hőtartalmát is hasznosítjuk a létrejött fejlesztések eredményeként.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.