hirdetés
hirdetés

TUTSZ Szalon a Szent István-teremben

A Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége soron következő szakmai Szalonját a Várkapitányság Nonprofit Zrt-vel közösen rendezte meg a közelmúltban.

hirdetés

A helyszín ezúttal a Budavári Palota csodája, a déli összekötő szárnyban újjáépített történelmi tere, a Szent István-terem volt. Az épület kávézójában a szakmai társszervezetek vezetőin kívül a szállodaipar és az oktatás meghatározó személyiségei találkoztak egymással.

A Szalon vendégei először, a több éves rekonstrukció után, az augusztus 20-án megnyitott, egyedülálló kulturális és iparművészeti értékeket felvonultató Szent István-teremmel ismerkedhettek meg alapos és értő idegenvezetés kíséretében. Az Árpád-ház előtt tisztelgő, Zsolnay Vilmos kezdeményezésére létesített és a Budavári Palota déli összekötő szárnyában található eredeti Szent István-terem felavatására 1902 februárjában került sor. A román stílusban készült, de a magyar ornamentikát is idéző terem egyediségét a négy nemes alapanyag, a fa, a textil, a kerámia és a fém harmóniája adta – és adja ma is. Mindezt kihangsúlyozza az intim, bensőséges kialakítás. A második világháború pusztításainak, valamint az azt követő évtizedek további rombolásainak és érdektelenségének szinte teljes egészében áldozatul esett helyszín a Nemzeti Hauszmann Programnak és a kiváló kortárs iparművészek éveken át tartó munkájának köszönhetően 2021 augusztusa óta ismét régi fényében ragyog.

A valódi művészeti élményt jelentő séta után a Szalon résztvevői az újjáépített épületrész kávézójában fogyasztott finomságok mellett ízelítőt kaptak a Budavári Palotanegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program eddigi, jelenlegi és jövőbeni munkálatairól. A következő években olyan épületek és terek – a József főhercegi palota, a Vöröskereszt Egylet egykori székháza, a Honvéd Főparancsnokság, a várfalak – kerülnek még vissza a helyi lakosok és a turisták szolgálatába, amelyeket teljesen leromboltak, vagy évtizedekig méltatlan állapotban hagytak.

A vendégek és a Várkapitányság munkatársai, Hargitai Árpád, a Látogatómenedzsment Iroda vezetője, Igazság Arnold kommunikációs irodavezető, valamint Nagy Attila, a kávézó üzemeltetője közötti kötetlen beszélgetés során szóba kerültek a nagyszámú látogatót érintő közösségi közlekedés és a turistabuszok parkolási problémái, az akadálymentes és közvetlen gyalogos elérés kérdései (a Tabán felől újonnan adtak át két nagy kapacitású liftet), a közösségi terekben meglévő és majdan létesülő vendéglátó üzletek szerepe, valamint a Várkapitányság és az I. kerületi önkormányzat közötti együttműködés kérdései is.

Az eszmecsere kiterjedt a Budavári Palotanegyed jövőbeni funkcióinak olyan kérdéseire is, mint az esetleges további kormányzati intézmények elhelyezése (a második világháborúig az egyház, az állami vezetés és a budavári lakosság együttélésének színtere volt), illetve a szomszédos országok hasonló történelmi múltú városainak (Bécs, Prága), negyedeinek megoldásai. Annyi bizonyos, hogy az eddig szerzett tapasztalatok és sikerek arra sarkallják az alkotókat, hogy bátran és elszántan folytassák a Várkapitányság kompetenciájába tartozó, a Budavári Palotanegyed, a Citadella és a visegrádi vár évtizedes távlatokba nyúló felújítását, hiszen mindez jelentősen tovább növelheti Budapest népszerűségét, szerethetőségét itthon és a világban.

A TUTSZ elnöke, Holczeré Szentirmai Ágnes felajánlotta segítségét és támogatását a jelenlévő vendéglátóknak és szakmai szervezeteknek, hogy közösen találjanak megoldást azokra a problémákra, amely a budai Vár bemutatásával kapcsolatban felmerülnek a szervezett csoportok esetében. A TUTSZ Szalon a jövőben is hasonló, jó hangulatú, tartalmas programokra várja majd partnereit.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk