Újabb turisztikai fejlesztésekre készülnek a Tisza-parti üdülővárosban

A következő években tervezett fejlesztéseknek köszönhetően még komfortosabbá válhat Tiszacsege. A Tisza bal partján levő és a Hortobágyi Nemzeti Park észak-nyugati kapujaként emlegetett üdülővárosban a turizmus erősítésében látják a jövőt.

Az Árpád-korból származó és alig több mint másfél évtizede városi címet kapott település a Csege honfoglalás kori személynévből alakult ki. A szájhagyomány szerint viszont onnan kapta a nevét, hogy a Tiszának ezen a szakaszán régen igen sok kecsegét fogtak. Ennek a halnak a száma viszont azóta rohamosan csökkent, és a folyóban napjainkban már igen ritka fajtának számít. A Századi-apátság 1067-es alapítólevele már a mai helyén lévő faluként említi. IV. Béla király 1248-ban kiadott adománylevele szerint Csege országos jelentőségű rév volt, az itt áthaladóknak vámot kellett fizetniük.

Folyóparti üdülőfalu szépséges házakkal

Tiszacsegén a vendégek érdeklődésének középpontjában a Tisza áll - mondta a Turizmus Online-nak Szilágyi Sándor polgármester és dr. Kertész Marianna, a város jegyzője. A megközelítőleg ötezer lakosú település lélekszáma a nyári turisztikai szezonban nagyjából nyolcezerre duzzad. A látogatók nagy része a Tisza közelségét élvezni, pihenni vágyó üdülőtulajdonos vagy turista. Tavaly közel háromezer vendégéjszakát töltöttek el a Tiszacsegére látogatók, idén ennél is többre számítanak. A városban szálláshelyek várják őket, nyaralót, vendégházat és panziót is találnak azok, akik pihenésre, kikapcsolódásra vágynak. A rendezett Tisza-parton jól kiépített gát húzódik, amely nemcsak az áradások ellen véd, hanem lehetőséget kínál a kerékpárosoknak és a gyalogtúrázóknak is ahhoz, hogy a szabadidejüket a természetben tölthessék el. A gondozott folyóparton üdülőházak, nyaralók sokasága húzódik.

A város polgármestere kérdésünkre azt is elmondta, hogy az elmúlt évek során a Tisza-parthoz közel mintegy 550 házból álló, különálló üdülőfalut alakítottak ki, a folyóra néző Tiszavirág utcában pedig további 230 üdülőingatlant építettek a tulajdonosok. Hazánk különböző tájairól érkeznek ide a Tisza szerelmesei, akik a turisztikai idényben családjukkal, baráti társaságukkal közösen pihennek itt.

Mindezek mellett Tiszacsegén a város is több nevezetességgel igyekszik felhívni magára a vendégek figyelmét. Így például a millenniumi parkkal, ahol Árpád vezér és nagyfejedelem (895-907) emlékére kopjafát helyeztek el. A város első kőépületének számító, műemlékké nyilvánított református, illetve a katolikus templom is érdekes látnivalókat nyújt. A több mint 180 éves nádtetős, fehérre meszelt Zsellérház múzeumra, mint letűnt korok emlékére is büszkék az itt lakók - ahol az egykoron itt élt mezőgazdasági munkások által használt tárgyakat, eszközöket tekinthetik meg az érdeklődők -, a Tüzes-ól pedig a múlt századi, egyedülálló falusi életmódnak, az úgynevezett két beltelkességnek az emlékét őrzi.

Termálstrand és nyári fesztiválok

A Tisza-parthoz közel találjuk a város kiemelkedő fontosságú létesítményét, a termálstrandot. Itt 1972-ben nyolcvan fokos, gyógyhatású, alkáli hidrogénkarbonátos vizet találtak, amelyre a strandot építették. Ma már több medencében fürödhetnek és jó eséllyel gyógyulhatnak a bőr- és a reumatológiai jellegű betegségben szenvedők is. A vendégek a szabad ég alatt és fedett medencében egyaránt élvezhetik a gyógyvíz kedvező hatását. A fürdő mellett alakították ki az önkormányzati tulajdonban levő kempinget, ahol telt ház esetén akár 250 vendéget helyezhetnek el. Tiszacsege nevezetessége a kompos révátkelő a Tiszán. Egész évben menetrend szerinti járat működik, amely Ároktőre viszi át az utazókat. A kompot évente pályázati forrásból újítja fel és tartja karban az önkormányzat.

Azt is megtudtuk, hogy minden nyár a fesztiválokról szól Tiszacsegén. Idén is július első hétvégéjén - egy helyi vállalkozó szervezésében - rendezik meg a ma már országos hírű Halászlé fesztivált, amely valójában a tiszai - csegei - halászlé ünnepe. Tavaly is nagy sikere és közel ötezer látogatója volt ennek a rendezvénynek.

Augusztus első hétvégéjén - idén már 24. alkalommal - a városi önkormányzat szervezésében tartják a helyi nyár színfoltját, a Csegei Napokat. A három napos rendezvénysorozat első napján találkozóra hívják a Tiszacsegéről az ország különböző részébe elszármazottakat, amely az Elszármazottak találkozója nevet viseli. A második nap a szórakozásé, a művészeté lesz. Ekkor különböző csoportok és zenekarok lépnek majd fel a Tisza-parti szabadtéri színpadon. A harmadik - és egyben a záró napon - pedig a kézművesek mutatkoznak be, illetve a hagyományőrzők szórakoztatják a közönséget a Tüzes-ól udvarán. Szeptember első hétvégéjén a tiszacsegei Halászcsárda által megszervezésre kerülő Harcsapaprikás Főzőfesztiválnak lehetünk a részesei. Ősszel a szüreti napra várják a látogatókat, melyet bállal zárnak. A város több pontján lépnek fel a Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Együttes tagjai. Az Itthon vagy! - a Magyarország szeretlek program keretében - a tervek szerint ismét közösen gyújtanak majd tüzet az esti órákban.

Modern piaccsarnokban árulnák a helyi termékeket

Szilágyi Sándor polgármester és dr. Kertész Marianna jegyző az önkormányzat további fejlesztési tervei alapján optimistán tekintenek a jövőbe. Pályázati forrásból tervezi felújítani a Tisza-parthoz közeli Honvéd üdülőt, amelyben turisztikai központot alakítanának ki. Itt kapna helyet a horgász- és vadászcentrum, valamint különböző témájú, állandó és interaktív kiállítások is.

A város központjától a Tisza partjáig vezető, tervezett kerékpár út mellett pedig sikeres pályázat esetén modern tanösvényt létesítenének. A Zöld város projektre is nagy reménnyel pályáztak, melynek keretében a belvárosban zöld parkokat, pihenőhelyeket, zöldfelületeket és új, modern piaccsarnokot létesítenének a helyi termékek népszerűsítésére. Méltán keresettek például a Tiszacsegén készült száraztészták - leves- és körettészták-, amelyeket a szociális szövetkezet kisüzeme gyárt kiváló alapanyagokból. A városvezetés tervei között az is szerepel, hogy 2020-ig a termálstrand területén még egy nagy méretű medencét építenek.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.