hirdetés
hirdetés

Visszakerül a dóm elé a Szegedi Szabadtéri Játékok színpada

Több mint kétmilliárd forintból, uniós támogatással megújult a szegedi dóm, a Dömötör-torony és a székesegyház környezete. Jövő nyártól visszakerül korábbi helyére a szabatéri játékok színpada is. 

hirdetés

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a beruházást lezáró szerdai sajtótájékoztatón elmondta: bár ez a fejlesztés véget ért, a templom homlokzatának rekonstrukciója folytatódik. A Szent Gellért alapította egyházmegye 15 esztendő múlva - amikor a székesegyház százéves lesz - ünnepli alapításának millenniumát, a tervek szerint addigra a főhomlokzat és tornyok után a templom teljes külseje megújulhat.

A székesegyház liturgikus terében történt változások közül a püspök a legfontosabbként a baldachin áthelyezését említette, amely a kupola alá került. A fejlesztés részeként az altemplomban kulturális, tudományos és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket alakítottak ki, az előlépcső alatt látogatóközpontot hoztak létre.

A szegedi dóm a kupola alá áthelyezett baldachinja 2015. december 9-én. Több mint kétmilliárd forintból, uniós támogatással megújult a szegedi dóm, a Dömötör-torony és a székesegyház környezete. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A szegedi dóm a kupola alá áthelyezett baldachinja 2015. december 9-én. Több mint kétmilliárd forintból, uniós támogatással megújult a szegedi dóm, a Dömötör-torony és a székesegyház környezete. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kiss-Rigó László kitért arra: a székesegyház felújításakor felmerült, hogy a munkálatok miatt akár szüneteltetni kell a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásait. Az egyházmegye azonban korszerű színpadtechnikát tudott vásárolni, melyet ingyen a fesztivál rendelkezésére bocsátott. A színpadot két évadon át pedig a székesegyházzal szemben állították föl. A színpad a jövő nyáron visszakerül a megszokott helyére, a dóm elé, de a korábbinál távolabb állítják föl a templomtól.

Kozma Gábor projektvezető, a Gál Ferenc Főiskola rektora kifejtette: a székesegyház és a Dóm tér átadása, az 1930-as évek óta ezidáig nem volt lehetőség jelentősebb felújításra, az épületben, az üvegablakokon, a mozaikokon, a faliképeken keletkezett sérülések kijavítására. A felújításnak köszönhetően a templom nyugati tornyát is bejárhatják a látogatók.

Az altemplomban kialakított kiállítótérben helyezték el az egyházmegyei gyűjtemény kincseit, az érkező vendégek a tárlatokon megismerkedhetnek Szeged régmúltjával és a Dóm építéstörténetével is. Látogathatóvá vált a Dömötör-torony, melyben restaurálták Aba-Novák Vilmos freskóit és vissza került ide a keresztelő kút.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai