hirdetés
hirdetés

2009-ben visszaesik Európa turizmusa

Várhatóan nagymértékben esik az Európai desztinációkat meglátogatók száma az idén, és a helyzet még romolhat is. Még azok az európai turisták is, akiknek megmarad az állásuk, vonzóbbnak fogják találni a közeli célpontokat és a nem-euró övezetet.
hirdetés

Ezek a legfontosabb az ITB World Travel Trends Report-jának legfontosabb megállapításai. Az IPK International tanulmányát a világ legnagyobb utazási vásárának, az ITB Berlinen fogják ismertetni március 11-én. „Európa közép-és hosszútávú kilátásai jók, de egyelőre senki nem tudja megmondani, milyen mély lesz és meddig tart a visszaesés.” – mondta Rolf Freitag, az IPK International vezérigazgatója. Kérdés, az is, hogy ha az egyes nemzetgazdaságok kilábalnak a válságból, azonnal elkezdenek-e utazni az emberek, vagy csak később? Ami a számokat illeti, az látszik valószínűnek, hogy az európai turizmus 2008-ban csak üggyel-bajjal tudja elérni az 1 százalékos növekedést.

Néhány desztináció igen népszerű volt 2008-ban, és ez így lesz 2009-ban is. Az European Travel Comission adatai szerint Bulgária, Törökország, Litvánia és Szlovákia kétszámjegyű növekedést tudott produkálni a turistaérkezések számában, és Ausztria, Horvátország, Észtország, Németország, Írország, Málta, Montenegró, Svédország és Svájc is jobban teljesített az átlagnál a novemberi adatok szerint. Visszaestek az érkezések a távolabbi küldőországokból – az USA-ból, Japánból, Kínából -, Indiából azonban például nem. Sokkal könnyebb lesz majd megjósolni, milyen lesz 2009, ha rendelkezésre állnak a tavalyi egész évre vonatkozó adatok.

A valutaárfolyamok mozgása már most is igen jelentős mértékben befolyásolja az utazási döntéseket. Az eurózónában lévő országok szenvednek az erős euró miatt, ami azt jelentheti, hogy sok turista számára vonzóbbá válnak az euró-övezeten kívüli országok. Törökország például 13 százalékos növekedést ért el tavaly, amit lehet, hogy az idén is meg tud ismételni. Az európai turisták várhatóan az otthonukhoz közeli desztinációt fognak választani. Mivel az összes turistaérkezések több mint 50 százaléka Európához köthető, ez rossz hír lehet Ázsiának, Afriknak és Amerikának. A kiutazások tavaly az első három negyedévben mért 3 százalékos növekedése év végére elolvadt, idén pedig csökkenésbe is fordulhat. Valószínűleg nem sok német és angol utazik, de lehet, hogy utánpótlást jelentenek majd az oroszok, a finnek, a norvégok és a svédek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés