hirdetés
hirdetés

Molnár László, az EconoConsult ügyvezető igazgatója

A projekttervezés morális kérdés

Nagyon sokan ismerik, de kevesen gondolnák, hogy már több mint négy évtized tapasztalata van a háta mögött. Szerinte a jó szakember tud nemet is mondani egy felkérésre, mert morális kötelessége, hogy megtérülő projekteket tervezzen.
hirdetés
ttrend • Hallottam, hogy szép krétarajzokat készítesz. Nem gondoltam volna egy mérnökemberről, hogy ilyen hívságokkal múlatja az idejét.

Mindig is szerettem a művészetet, a gimnázium mellett festészetet tanultam, kilenc évig zongoráztam. Talán művész is válhatott volna belőlem, de otthon alapelv volt, hogy a férfinak el kell tudni tartania a családját, így lettem végül villamosmérnök, bár a mai napig festegetek. A mérnöki tudásnak a szabadidőmben is hasznát veszem, a ház körüli teendők elvégzésénél.

ttrend • Hogyan indult tanácsadói pályafutásod?

17 és fél éves az EconoConsult, amelyet a Világbank Szerkezetátalakítási Programiroda privatizálásával hoztunk létre néhányan. A Világbank szakértőitől tanultam meg a projekttervezés és -elemzés nemzetközi gyakorlatban alkalmazott módszerét, a számok iránti felelősséget, a beruházás pénzügyi kézben tartásának módját és kiemelkedő jelentőségét. „Zöld borítós” megvalósíthatósági tanulmányaink – a nemzetközi gyakorlat alkalmazása miatt – az akkori időkben új korszakot nyitottak. 1992-ben az NGKM-mel, majd később az ITDH-val együttműködésben sikeres turisztikai befektetésösztönzési programot valósítottunk meg a turizmus szakma képzett, jó nevű szakemberei részvételével.

ttrend • Hogy lett belőled fejlesztési tanácsadó?

Egy hosszú életpályán többször is váltani kell, és én váltottam, amikor megéreztem a pillanatot. Ez persze sok tanulással, áldozatvállalással jár. Sok kortársam képtelen volt alkalmazkodni a 80'-as években kezdődött változásokhoz, ők ma nyugdíjasként élnek, és jó néhányan valószínűleg haszontalannak érzik magukat. Én mindig akkor kerestem a váltás lehetőségét, amikor megéreztem, hogy olyan változások jönnek, amelyek számomra valószínűleg előnytelenek lesznek. Hosszú évekig fejlesztési intézetben dolgoztam, de a rendszerváltás környékén csökkentek a megrendelések. Épp akkoriban hívtak középvezetőnek a vezérigazgatóságra. Nem sokat gondolkodtam, tetszett a lehetőség, váltottam, bár sokan nem értették, miért. Nem volt könynyű, de megérte. Itt is fejlesztéssel foglalkoztam, nagyvállalati, jelentős értékű beruházások szakmai előkészítésével. Jól éreztem magam, és sokat tanultam, elismertek. Amikor megszűnt a nagyvállalat, az Ipari Minisztérium egyik vezetője felkérésére kerültem az akkor indult egyik Világbank-programirodába, amely az ipari szerkezetátalakítás programjának megvalósítását felügyelte. A feladatok változtak, de mindig fejlesztéssel foglalkoztam. Ha ezeket a döntéseket nem hozom meg, a pályám egészen máshogy alakul, és valószínűleg ma nem beszélgetünk itt egymással… A cég életében fontos változás volt, hogy 2000-ben alapító társaim közül az utolsó is kivált, tevékenységünk megújult, ebben 2003- tól már egyik tehetséges tanácsadónk, Bakos Boglárka is részt vett mint új tulajdonostársam.

ttrend • Mennyire szól bele a politika a tanácsadó munkájába?

Az EconoConsult független projekttervező cég, és vigyázunk arra, hogy politikafüggetlenek legyünk, mert feladatunk, hogy a kormány színétől függetlenül együtt dolgozzunk a fejlődés érdekében. Mindig objektív tanácsot kell adnunk – bár ez néha kétségtelenül nem könnyű kenyér. De fejleszteni minden kormány idején kell. Ugyanolyan jó és eredményes együttműködésben dolgozunk például a fideszes kaposvári polgármesterrel, Szita Károllyal, mint a szocialista pécsi Tasnádi Péterrel.

ttrend • Melyik megbízásodra vagy a legbüszkébb?

Minden projektünket a magunkénak valljuk, de két nagy projektünket említeném, az egyik a pécsi konferencia- és koncertközpont, a másik a siófoki Galérius üdülőközpont. Több nagy projektünk is van, ezek kidolgozása specifikus képességünk. A pécsi projekt sokcélú, egyedi multifunkciós kulturális és szabadidőközpont. Pécsett csak komplex, flexibilis megoldásban szabad gondolkodni. Mi készítettük el a projekt koncepcióját, megvalósíthatósági tanulmányát, a tervezővel együttműködésben. Sajnálatos, hogy a mai hazai fejlesztési gyakorlatban a projekttervezés, a funkcionális és üzleti tervezés együttes jelentőségének társadalmi megbecsültsége még mindig meglehetősen alacsony. Pedig a fejlesztés alapelve a hozam, a finanszírozhatóság, a gazdasági fenntarthatóság. Az említett két projekt esetében is mindenki tudja, ki az építész tervező, az építő, a finanszírozó, de azt kevesen, hogy a projekt tervezője az EconoConsult volt. Magyarország óriási fejlesztési potenciállal rendelkezik, amelyet akkor tud csak kihasználni, ha a tudás és az üzleti racionalitás nagyobb teret kap a döntésekben.

ttrend • Érdemes-e újabb fürdőket fejleszteni Magyarországon?

Új fürdők létesítését csak nagyon indokolt esetben támogatnám, de ösztönözném a meglévők gazdáit, üzemeltetőit a gazdaságos fürdőüzem kialakítására, az üdülőhelyi struktúra fejlesztésére a kereslet növelése érdekében. Lényegében lezárult az extenzív szakasz, az intenzív fejlesztések ideje jött el. Egyénivé, színesebbé kell tenni a kínálatot, és igyekezni kell a gazdaságos üzemelés elérésére. Még a kis fürdőknek is érdemes a kínálat komplexitását növelniük. Jelenleg Ajkán az önkormányzat megbízásából azon dolgozunk, hogy a jelenleg csak nyáron üzemelő strandfürdő egész éven át nyitva tartó fürdővé alakuljon. Túl vagyunk a megvalósíthatósági tanulmányon, már a megvalósításon dolgozunk.

ttrend • Van ars poeticád?

Sok olyan projekt készül, amelyben senki sem törődik igazán azzal, hogy mi lesz a fejlesztés végén: gazdaságosan működtethető-e? Ha a pályázatból indulunk ki, és nem a projekthez illeszkedik a pályázat, nehéz helyzetek adódnak. Szerencsére egyre többen jönnek rá, hogy ha nem készül koncepció és üzleti terv, a projekt megbukhat. A tanácsadás számomra morális kérdés. Csak megvalósítható projekteket szabad készíteni, ezért nagy a projekttervező felelőssége. A beruházó érdekei fontosak, ő pedig szeretné, ha a befektetett tőkéje megtérülne. Ezért néha nemet is kell tudni mondani.

ttrend • Számos, néhány éve felújított gyógyfürdő gondokkal küzd...

Egy turisztikai projekt, legyen az önkormányzati tulajdonú fürdő, üzleti alapon kell, hogy működjön, és e szerint kell megtervezni. Eredményt kell hoznia, az azonban kétségtelen, hogy ritkán áll meg önmagában a lábán mondjuk egy fürdő! Üdülőhelyi komplexitásban kell gondolkodni. Nem hanyagolható el a tervezési szemlélet: az eredményes működés érdekében a projektelemek optimális együttesét kell létrehozni, ami növeli a keresletet, ezáltal a gazdasági eredményt. Fürdő helyett célszerű egészségturisztikai centrumban gondolkodni, amelynek tervezési alapja a funkcionális és üzleti terv. Enélkül nincs sikeres projekt. Egy fürdő üzemeltetése áldás, ugyanakkor sok esetben nehézség is az önkormányzat számára. Ennek a problémának a megoldásában kívánunk segítséget nyújtani az önkormányzatoknak, üzemeltetőknek. Nekik fejlesztettük ki SpAudit ® nevű szolgáltatásunkat. Az egyébként csak véletlen, hogy éppen akkor jöttünk ki vele, amikor az Állami Számvevőszék jelentése megjelent.”

Született: 1941. november 11-én Kaposváron.
Végzettség: villamosmérnöki és ingatlanfejlesztő és vagyonértékelő diploma
Nyelvtudás: angol
Hobbi: utazás, festészet, zene, kertészkedés, olvasás

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai