A Tisza-tó lett Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja

2010. április 26-án, zárókonferencia keretében szakmai döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság által kiírt „Kiváló Európai Desztinációk” magyarországi pályázatának győztesét. A „Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja” címet a Tisza-tó „A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat, mint a Tisza-tavi vízi kalandozások túraszervezője” című pályaműve nyerte el.

Az Európai Bizottság 2009-ben immár negyedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,, European Destinations of Excellence’’ azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk’’ témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa. A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott desztináció kiválasztását ösztönözni. A 2009/2010-ben induló téma az ,,EDEN destination for its Aquatic Sustainable Tourism Offer’’, aminek keretében ,,Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja’’ került kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása, amelyek vízi turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára.

A pályázaton nyertes desztináció, a Tisza-tó, jogosult lesz a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence’’ megnevezés használatára. Az évek folyamán a Tisza-tó látványos változásokon ment keresztül. 1998 óta létezik mint kiemelt üdülőkörzet, ez alatt a pár év alatt igazi vízi- és ökoturisztikai desztinációvá nőtte ki magát. A régió alacsony gazdasági fejlettségi szintje és mérete ellenére méltó versenytársként mutatkozik meg a vizes desztinációk között. A sikerek eléréséhez elengedhetetlen volt a szoros együttműködés. A közös, a túraközpont hálózat és immár turisztikai desztináció menedzsment szervezet által is fémjelzett munka eredménye egy változatos, mindenki részére színes programokat, élményeket nyújtó célterület. Az idelátogató vendégek kedvelt programjai közt szerepelnek a csónakos túrák és a kajakos túrák. Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki ellátogat a Tisza-tavi Madárrezervátum területére. A víz szerelmesei hat, jól kiépített szabadstrandon élvezhetik a napsütést, próbálhatnak ki különböző vízisport-eszközöket. A térségben a kerékpárosok is ideális feltételeket, kiépített kerékpárutakat, túraközpont hálózatot találnak. Az ökoturizmus pedig több, eltérő védettségű zónában is élvezhető a tavon. Összességében elmondható, hogy a Tisza-tó Magyarországon, jól megkülönböztethető víziturisztikai kínálattal rendelkezik, melyben számtalan olyan elem megtalálható, amelyek ilyen szervezett formában és garantált módon egyetlen más tavunkon sem érhetők el.

A ,, Magyarország legígéretesebb természetes vizű’’ desztinációja pályázati felhívásra tizenkét pályázat érkezett. A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. mint kedvezményezett szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott le. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és az Önkormányzati Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága által felállított Értékelő Csoport végezte. Az értékelés során sor került a pályázó térségek helyszíni meglátogatására is.

A végleges döntést egy szakmai zárókonferencia keretei között egy döntőbizottság hozta meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt. Az április 26-án megrendezett zárókonferencián az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A döntőbizottság döntésénél figyelembe vette a térségek pályázati anyagait, az értékelő csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzó prezentációkat.

Az elismerő címet elnyerő magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2010. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció’’ díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (www.edenineurope.eu) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. A pályázat győztese részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. microsite-ján, az eden.itthon.hu honlapon.

Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb négy desztináció is, így a Szigetköz, Bereg, Orfű és térsége, valamint a Velencei-tó. A fődíjat elnyerő desztináció mellett a Magyar Turizmus Zrt. a helyezettek, résztvevők számára többszintű promóciós támogatást és minden résztvevő számára elismerő oklevelet biztosít.

A zárókonferencián bemutatkozott öt célterület prezentációja hamarosan elérhetőek lesznek a http://eden.itthon.hu/ weboldalról. A pályázók turisztikai csomagajánlatai pedig a Nemzeti Turisztikai Adatbázisba kerülnek feltöltésre, és így elérhetők lesznek a www.itthon.hu honlapon. (Magyar Turizmus Zrt.)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.