hirdetés
hirdetés

Áfa-emelés: ez egy csapás!

Nem fogadták kirobbanó örömmel a hazai utazásszervezők a kormány pénteken bejelentett áfa-emelési szándékát. Az, hogy hazai utazásszervezők egy része kevésbé örül az áfa 2 százalékos emelésének, csak enyhe kifejezés.  A MABEUSZ szerint ez egy csapás.

Munkatársunktól

hirdetés

Pénzt akarok és gyorsan
Pénteken jelentette be Matolcsy György, a nemzetgazdaság minisztere, hogy - a kissé militáns hangzatú, úgynevezett - Országvédelmi Költségvetés jegyében 25-ről 27 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó mértéke. Mint arról az MTI pénteken, a kormányszóvivői tájékoztatóról tudósítva beszámolt: A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a bevételek 445-450 milliárddal nőnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek. Mesés számok, de kevésbé vigasztalóak a hazai beutaztatók számára, akik bizonyára máshogy el tudnák képzelni a plusz 2% áfából származó 150 milliárd előteremtését, mely az Országvédelmi Alapba vándorolna.

„Már a 25 százalék is rémisztő”

- mondja Rácsai Ágnes, a Magyar Beutaztatók Szövetségének (MABEUSZ) elnöke. Aki tudja a fordított áfa-fizetést (azaz a szolgáltatást igénybe vevő megrendelő saját székhelye szerint áfa-kulcs szerint fizet)  alkalmazni ügyfeleivel szemben, az ekképp jár majd el, ez pedig csökkenti az államkassza áfa-bevételeit - fejti ki. Gond lehet a már kiajánlott árakkal annak ellenére, hogy az ajánlatokat tartalmazó formulák alján szerepel az áfa-változásra, az abból következő árváltozásra vonatkozó kitétel. „Egy-egy lezárt költségvetésű projektnél visszamenőleg meggondolandó a dolog, óvatosan kell eljárni. Két százalékért nem rúg fel egy jól működő kapcsolatot az ember” - int a MABEUSZ elnöke. Tehát, marad a többlet áfa lenyelése saját költségre.

Különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek a szabadidős beutaztatók, akik már így is elég szűk árréssel dolgoznak. Ha fordított áfa-fizetést nem tudják alkalmazni vagy ők is bőkezűek lesznek partnereikhez, vagy kiszámlázzák. Mindezek mellett tovább kurtítja a kis árrésből keletkező hasznot, hogy a tervek szerint a munkaadói egészségügyi járulék 1,5 százalékponttal emelkedik. Ráadásul, hiába a járulék alapja a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér másfélszerese után fizetni. Egy százalékponttal emelkedik a munkavállalói egészségügyi biztosítási járulék is.


Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője szerint a kiutas üzletágra kevésbé negatívan hathat az áfa-emelés. Lehet ugyan, hogy ez esetben is az árrés kárára megy, de ha mégis drágulnak az árak, a 2% még elviselhető mértekű az utasok számára. Ugyanakkor elismeri, hogy más európai országokkal szemben versenyhátrányba kerülhetnek a hazai beutaztatók.

Mind Rácsai Ágnes, mind pedig Molnár Judit szerint némiképp enyhíthet a MICE illetve szabadidős beutaztatók problémáján, ha a szállodai áfa megmarad a válság idején nem kevés egyeztetés árán kívívott 18%-os szinten. Erről azonban egyelőre biztosat nem tudni - mondta el Niklai Ákos, a Magyar Szállodai és Éttermi Szövetség (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke a Turizmus Online-nak. A remény hal meg utoljára, hiszen a tervek szerint megmarad a a kedvezményes 5 százalékos, illetve 18 százalékos kulcs is. Kérdőre vonva Matolcsy, a tájékoztató során elmondta: az Európai Unió szabályozása nem zárja ki a 25 százaléknál magasabb kulcsot. 
A 2012-es költségvetés tervezete jelenleg a Költségvetési Tanácsnál vár a Tanács jövő pénteki véleményezésére.

„Kiemelt szerepet

kap a turizmus Magyarország gazdasági stratégiájában” – kezdte annak idején beszámolóját Matolcsy György, turizmusért is felelős nemzetgazdasági miniszterjelölt az Országgyűlés Sport- és Turizmus Bizottsága előtti, 2010. május 27-i meghallgatásán.

Akkori elképzelések szerint egy négylépcsős cselekvési tervvel kívánta a kormány megoldani a turizmus gondjait. Ebből a harmadik lépcső a megfelelő közgazdasági környezet megteremtését tűzte célul. Ezt egyebek mellett az adózási jogszabályok és terhek egyszerűsítése, bürokrácia csökkentése révén tervezte elérni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A MUISZ szóvivője Molnár Juditnak megint nem sikerült a nyilatkozata! Nem tud kibújni az utazásszervező bőréből és még egy élmondatot se vesztegetett az
utazásközvetítőkre, akiknek a 2 %-os ÁFA növekedés, az ímúgy is kis árrést csökkenti!
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai