hirdetés
hirdetés

Aktívan a Mátrában

Téli túráim során nagyon megszerettem a Mátrát, ezért örömmel fogadtam el a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívását a környék aktív turisztikai lehetőségeit bemutató szakmai programra.

hirdetés

Hajszál pontosan érkeztünk túránk első állomására, a gyöngyösi Ferences rendház parkolójába, ahol Kázmér atya nagy szeretettel fogadott minket. A rendház folyosóján köszöntötte a csoportot Kósa László, a megyei kamara kereskedelmi alelnöke, majd egy gyors reggeli után bejártuk a templomot és a műemlék könyvtárat Kázmér atya vezetésével. Az ő személye miatt is megér egy látogatást a rendház: a templom minden szegletéről volt egy érdekes története.

Kázmér atya sztorizik
Kázmér atya sztorizik

A mindössze három szerzetesnek otthont adó rendháznak nem csak a múltja figyelemre méltó, foglalkoznak autista gyerekekkel, óvodásokkal, élénk közösségi teret hoztak létre és tele vannak tervekkel; Uniós források felhasználásával szeretnék megnyitni a templom öreg tornyában Gyöngyös első kilátóját, interaktív kódexekkel tennék vonzóbbá a Ferences Műemlék Könyvtár kiállítását a látogatók számára.

A leendő kilátó, az öreg torony
A leendő kilátó, az öreg torony

Önmagában is figyelemre méltó az intézmény, amely Magyarország legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára.

Múzeumi tölgy

Túránkat Gyöngyösön a néhány éve felújított Mátra Múzeumban folytattuk, az Orczy-kastély hangulatos parkjában tettünk egy rövid sétát. A kastélykert revitalizációja során kialakított 800 négyzetméter vízfelületű tó mellett elhaladva jutunk a Természettudományi Pavilonhoz, ami szintén a park területére épült.

Természettudományi pavilon
Természettudományi pavilon

A modern pavilon kő-, fa- és üvegfelületeivel meglepően jól illeszkedik az angolkerthez. A műemlékvédelmi szabályok miatt a kastélyból áthelyezett élettelen természettudományi gyűjtemény és a pálmaház várja itt a látogatókat. A pavilon központi eleme egy kocsánytalan tölgy, amely az épület szerves része; három emeletén át, szintenként mutatja be az élővilágot a gyökerektől a lombkoronáig. Figyelemre méltó a funkció és a dizájn összhangja, és külön öröm, ha egy kisebb városban akadhat ilyen látványosságra az ember.

A háromszintes tölgy
A háromszintes tölgy

Nem kell messze menni az újabb remek építészeti megoldásokért. A kastély belső udvarát könnyűszerkezetes üvegtetővel fedték be, így az épület alkalmassá vált nagyobb rendezvények befogadására is. A hófehér falak, a tornác natúr fa könyöklői, a tetőn beáramló fény mediterrán hangulatot varázsolnak. Itt kapott helyet a Mátraderecskén talált mamutcsontváz, de a kastély termei otthont adnak négy állandó kiállításnak is.

Adrenalinbomba

A múzeum szomszédságából, az Egererdő Zrt által fenntartott Gyöngyi kisvasúttal jutottunk el Mátrafüredre, következő állomásunk helyszínére. A Hegyi Sportok Bázisa széles túrakínálatából kipróbálhattuk a terep segway, nordic walking, downhill pálya valamelyikét. Utóbbit választottam, és nem bántam meg. Óriási élmény a sziklás, kanyargó erdei pályán hét kilométeren át száguldozni a mountaincarttal, az adrenalinról a 700 méteres szintkülönbség gondoskodik.

Mountaincart
Mountaincart

A túra után lelkesen meséltük a segwayt választó társakkal az élményeinket, ők is nagyon jól érezték itt magukat. Váltás ruhát mindenképp érdemes vinni egy ilyen kalandhoz, nekem mindenképp hiányzott, mert következett az ebéd a négycsillagos Lifestyle Hotel Mátrában. Házigazdáink igazán kitettek magukért, a bőséges és ízletes ebéd után Tapodi Attila igazgató mutatta be a szállodát. A Bérc szálló öt évvel ezelőtti bezárása után tavaly ősszel nyitott meg újra, Lifestyle Hotel Mátra néven. Ottjártunkkor gyakorlatilag telt ház volt, a statisztikák szerint a belföldi vendégek aránya 90%. Szimpatikus az a törekvésük, hogy keresik a mátrai ételeket, a környékbeli termelőket, és programkínálatuk bővítéséhez is helyi vállalkozásokra támaszkodnak. A kilátás gyönyörű a 650-700 méteres tengerszint feletti magasságban a hegygerincre épült hotelből, az erdő közepén a levegőre sem lehet panasz.

Kilátás a Lifestyle hotelből
Kilátás a Lifestyle hotelből

A vendégek kényelmét szolgálja az alsóbb szinteken kialakított wellness részleg, egy tágas játszóház gyerekeknek, sportszer tároló síelőknek és túrázóknak, valamint az első és harmadik emeleten kapott helyet a négy rendezvényterem. Egy éve sincs, hogy megnyílt a szálloda, az igazgató máris a fejlesztésekről beszél: jövőre medence építésébe kezdenek, és a tervek közt szerepel egy nagyobb terasz kialakítása is.

Pollenmentes levegő

A hotel rendezvénytermei egyikében hallgathattuk meg Szókovács Péter előadását a Mátrai Gyógyintézet történetéről, jelenéről, terveiről. Az országban egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező szubalpesi környezetben pollenektől mentes a levegő, a poratka sem él meg errefelé, a hőmérséklet ingadozás pedig kiegyensúlyozottabb a többi tájegységünkhöz képest. Az intézmény beutalóval és anélkül is látogatható, járó- és fekvőbetegeket egyaránt fogad. Fejlődési lehetőséget az egészségturizmusban és a határon átnyúló szolgáltatásokban látnak, külföldi intézményekkel együttműködésben.

Függőhíd és bobpálya

A rövid prezentációt követően ismét buszra szálltunk, a sástói Oxygen Adrenalin Parkban már vártak ránk. A 16 hektáros kalandparkban nem fukarkodtak a méretekkel; a 183 méter hosszú függőhíd közel 30 méteres magasságban ível át a kőbánya fölött, de a kétszer 230 méter hosszú canopy pálya is izgalmas pillanatokat ígér. Lehetőségünk nyílt végigmenni a függőhídon, az erős szélben jó kis bátorságpróba volt.

Panoráma a kalandparkból
Panoráma a kalandparkból

Rengeteg izgalmasnak ígérkező játékszer hevert szerteszét a park területen, de idő hiányában már csak a bobpályán csúsztunk végig. Újra buszra szálltunk, hogy visszatérjünk Gyöngyösre, programunk utolsó állomására. Út közben áthaladtunk a sástói kempingen, a félkész, faburkolatú házak komoly fejlesztésekről árulkodnak. Mint vendéglátóinktól megtudtuk, nagy energiát fektetnek a Sástó tisztítására és a környezet rendbetételére is, melyhez Gyöngyös önkormányzata uniós támogatást is szeretne igénybe venni.

Késő délután érkeztünk a gyöngyösi Borpalota borászat pincéjéhez, ahol Dunai György Sándorné ügyvezető igazgató tartott borkóstolót a ház boraiból, beszélt a borkóstolás szabályairól, a jellegzetes mátrai borokról. 

Élményekkel tele indultunk haza, a hetek óta tartó aszály ellenére igazi felüdülés volt ez a Mátrában töltött nap.

Csizmadia Tibor
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai