hirdetés
hirdetés

Az első hazai ötcsillagos hotel a Hotelstars Unionban

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus hazánk első ötcsillagos szállodája a Hotelstars Union szállodai minősítési rendszerben.

Munkatársuktól

hirdetés

A hazánkban eddig regisztrált 272 szállodából eddig 81 került minősítésre a 2009-ben alapított egységes, európai szállodai minősítő rendszer 270 feltételből álló, szigorú kritérium-rendszere alapján. A Kempinski volt az 50. a sorban. A szálloda vezérigazgatója, Emile Bootsma a kedden vehette át az erről szóló tanúsítványt Kopócsy Andreától, a Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) tiszteletbeli elnökétől. Kicsit megkésve, melynek oka, hogy a keddi, Kempinskiben tartott esemény során tudtak megjelenni az MSZSZ illetve a HOTREC, Európai Szállodák, Éttermek és Kávéházak Szövetségének hivatalosságai ünnepélyes keretek közt.

Kopócsy Andrea elmondta:

a Hotelstars Union iránt nagy az érdeklődés mind hazánkban, mind pedig az rendszerhez eddig csatlakozott 11 európai országban. Kopócsy tájékoztatása szerint több ötcsillagos szálloda vár itthon is minősítésre.
A Hotelstars jelentőségét kiemelendő Susanne Klaus Winkler HOTREC alelnök kifejtette: a minősítési rendszernek kulcsszerep juthat Európa tengerentúli piacokon történő megjelenésében, az egységes európai turisztikai termék kommunikálásában, melynek egyik ismérve a minőség. Míg hazánk számára kulcspiacaink miatt is jelentőséggel bír a Hotelstars minősítés, mivel így a szintén tag németek és osztrákok számára átláthatóbbá, összehasonlíthatóbbá válik a hazai szállodakínálat - tette hozzá.
Winkler szavait alátámasztandó Emile Bootsma elmondta: a minősítés többről szól, mint a Kempinski; Magyarországról, az Európai Unióról és az egész ágazatról.

A HOTREC alelnök optimista

megfogalmazása szerint az uniós országok majdnem fele csatlakozott már a Hotelstars Unionhoz, azonban a munka java még csak most jöhet. Három hét múlva találkoznak Bécsben Spanyolország, Olaszország, Franciország illetve a csatlakozási szándékát már korábban jelző Törökországgal és Izraellel. Előbbiek szakmai szövetségei élénk érdeklődést mutatnak a minősíési rendszer iránt, de az otthoni szolgáltatókat meg kell majd győzniük a Hotelstars előnyeiről. A mediterrán térség zavarosában sokszor az utazásszervezők minősítik saját ügyfélkörük számára a szállodákat egyéni szimbólum- és feltételrendszer alapján. Ugyanakkor Winkler úgy véli, miért is ne létezhetne a kettő fajta minősítés egymás mellett. Másik nehéz ügy a nagy számú gyógyszeripari MICE csoportot fogadó szállodák esete, akik, hogy ügyfélkörüket a törvényi szabályozás ellenére is megtartsák, nem osztályozzák magukat csillagok szerint. Náluk az adott szállodalánchoz tartozás, az ezzel járó név a garancia a minőségre.

Az unión kívülről érkező csatlakozási szándékokkal kapcsolatban Matthias Koch, az Osztrák Szállodaszövetség vezérigazgatója elmondta: a törökökön és Izraelen kívül Kanadából, Ukrajnából sőt, még Grúziából is ékrezik a Hotelstars felé megkeresés, Esetükben azonban valószínűbb, hogy egyfajta franchise-rendszer léphet életbe, az unióstól eltérő kritériumokkal.

Érdeklődésünkre, hogy a Kempinski forgalmának

mit hozhat a Hotelstars ötcsillagos minősítése, Emile Bootsma vezérigazgató kifejtette, hogy az valóban fontos szerepet játszik, jelentős lehet például az amerikai vendégek számára, akik tudják, hogy megbízható és átlátható szolgáltatást kapnak. Az igazgató elmondta: idén összességében, beleértve az uniós elnökség forgalmát is 69-70 százalékos foglaltságra számít a házban. Májusban és júniusban 80% körül alakult a mutató. Nem is a foglaltság mértéke a kérdéses Budapesten - mondta Bootsma - a gond a még mindig alacsony szállodai átlagár, melyben le vagyunk maradva régiós vetélytársaink, például Bécs - mögött. Jóllehet, a magyar főváros turisztikailag több tekintetben állja meg a versenyt az osztrák fővárossal szemben - tette hozzá. Nagyon lassan ugyan emelkedik az átlagár, de a hazai turisztikai potenciál még mindig kicsit alulértékelt. Ezeken segíthetne Bootsma véleménye szerint egy több ezer főt befogadni képes konferencia központ megépítése.   

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai