Borban utazik az Emirates

500 millió dollárt fordít fedélzeti borkínálatának fejlesztésére az Emirates. A budapesti járaton új francia, portugál és olasz borokat is kóstolhatunk. 

Francia, portugál és olasz borokkal bővítette az Emirates Budapest-Dubaj járatának fedélzeti borkínálatát. A légitársaság 11 ország több mint 60 bor-, pezsgő- és portói fajtáját kínálja utasainak világszerte.

Az Emirates mindezidáig több mint 500 millió dollárt fektetett a fedélzeti borkínálat fejlesztésébe, amely fontos része a járatokon nyújtott gasztronómiai élménynek.

Ahelyett, hogy borbeszerzőket alkalmaznának, az Emirates szakértői csapata közvetlen kapcsolatot épített ki a világ legelismertebb borászataival, hogy saját maga választhassa ki és rendelje meg a fedélzeti borokat.

„Számunkra a bor egy különleges élmény. Az utasaink úgy szeretnék elfogyasztani a fedélzeten kínált borokat, mintha egy előkelő étteremben lennének. Itt nem csak arról van szó, hogy fehér, vörös vagy rosé legyen, hanem arra is kíváncsiak, hogy honnan származik a szőlő, milyen az évjárat, mi a borászat története. Ezért döntöttünk úgy több mint egy évtizede, hogy szakítunk a hagyományos vállalati beszerzés gyakorlatával, és kezünkbe vesszük a bor- és pezsgőbeszerzést” – nyilatkozta Sir Tim Clark, az Emirates légitársaság elnöke.

„A jellemző beszerzési mód, a tenderkiírás a szolgáltatásaink mérete miatt leszűkítette volna a választási lehetőségeinket, hiszen kevesen tudnák az Emirates igényelte mennyiséget beszállítani olyan minőségben, amelyet mi megkövetelünk. Inkább kis mennyiségekben vásároljuk meg a legjobb minőségű borokat, még akkor is, ha ez sokkal több logisztikai szervezést igényel, beleértve a járatok készleteinek feltöltését, a folyamatos étlapfrissítéseket és a légiutas-kísérők betanítását is.”

Hosszú távú befektetés

Az Emirates egy dinamikus borvásárlási stratégiát alakított ki: en primeur, vagyis még palackozás és piacra kerülés előtt szerzi be a legjobb évjáratokat. A légitársaság jelenleg több mint 1,2 millió üveg bort tárol burgundiai pincészetében, ebből néhány csak egy évtized múlva lesz fogyasztható.

„Minden egyes évjárat véges mennyiségben elérhető, ezért minél hamarabb készleteznünk kell a legjobbakat. Az évek során erős kapcsolatot építettünk ki a legelismertebb borászokkal az összes fontos borvidéken, így jutunk hozzá az igazán jó fogásokhoz. Bár ez egy jelentős befektetés, a bor és a pezsgő mindig is fontos részét képezte a fedélzeti szolgáltatásainknak, ezért hosszú távra tervezünk. Ahogyan azt is meg tudjuk mondani, hogy mekkora lesz a repülőgép flottánk és melyik útvonalakat szolgáljuk ki négy év múlva, ugyanígy arra vonatkozóan is tervezünk, hogy milyen borokat szolgálunk majd fel a különböző célállomásra tartó járatok egyes osztályain” – tette hozzá a légitársaság elnöke.

Az Emirates szíve a vöröshöz húz

Az Emirates boros pincéjének legjavát, a teljes borállomány mintegy felét bourdeaux-i borok teszik ki. A legnívósabb francia borászatokat, így a Château Lafite-et, Château Margaux-t, Château Latour-t, Château Haut-Brion-t és Château Mouton-Rothschild-et felsorakoztató boraival az Emirates a borínyencek álma. A légitársaság a borlap összeállításakor nem csak a bor minőségét és a különböző ételekkel való párosíthatóságát veszi számításba, hanem azt is, hogy azok íze miként változhat a tengerszint feletti 35000 láb magasság hatására.

„Kínálatunk állandó része a klasszikus francia bor, különösen azok a fajták, amelyek ételeink kísérőitalaiként fogyaszthatók. A francia vörös borok képezik a borlap alapját, köréjük építjük a kiegyensúlyozott és változatos régió- és stílusbeli választékunkat, így utasaink mindig több fajta közül választhatnak, attól függetlenül, hogy főételhez, magában, vagy egy desszert mellé fogyasztanák azt” – mondta Tim Clark.

A magyar borkedvelő utasok is megkóstolhatják az Emirates francia vörösbor-kínálatának a neves Château Beychevelle birtokról származó egyik karakteres borát, amelyet akár a magyar konyhából választott főételük mellé is fogyaszthatnak.

A Budapest-Dubaj járat Business Class-re jegyet váltott utasai továbbá két exkluzív francia fehérbor, a toszkán borvidék egy vörösbora és egy portói zamatát is élvezhetik utazásuk alatt. A francia és európai márkák mellett az Emirates ausztrál, új-zélandi, kaliforniai és más borvidékről származó újvilági borok izgalmas választékát kínálja utasainak. Az első osztályon utazók majdnem az összes járaton megkóstolhatják a Dom Perignont, a világ egyik legjobb minőségű pezsgőjét.

Ezen kívül néhány kiválasztott járaton korlátozott időtartamig – mint például a San Fransiscóba, ill. Houstonba tartó A380-as járatokon decemberig – különleges ínyencségként 2003-as rozé Dom Perignon-nal kedveskednek az utasoknak. A 2003-as évjárat elkészítése igazi kihívást jelentett a szélsőséges időjárási körülmények miatt, ugyanis egy szokatlanul kemény, száraz telet követő fagy elpusztította a szőlőtermést. A hideget ráadásul egy 53 éves melegrekordot megdöntő nyár követte. A szélsőséges időjárást túlélő szőlőfürtök viszont érettek és egészségesek voltak, minőségük a legendás 1947-es, ’59-es és ’76-os szürethez volt fogható. A végeredmény intenzitása egészen egyedi és ellentmondásokkal teli: egyszerre jellemzik a karakteres és a lágy ízek.

Az utasok az emirates.com oldalon találhatnak több információt az adott járatukon kínált bor-, portói- és pezsgőkínálatról a járatinformációk megadásával: http://www.emirates.com/ae/english/flying/dining/wines/inflight-wine.aspx.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?