Csapj a hónod alá egy Prantner rozét, és te leszel a bulikirály!

Szekszárd egyik, már csak rozéja miatt is ikonikus családi pincészetével, a Prantner Pincével összehangolt borvacsorára invitálta vendégeit november 3-án az Ízlelő családbarát étterem csapata. Az eddig sosem látott számú vendégsereg, a borokhoz párosított ételsor, és maga a helyszín is - több minden miatt ezen az estén emlékezetessé vált...

Például arról, hogy ez Magyarország első olyan étterme (szerencsére ma már több követője is van idehaza), ahol mind a vendégtérben, mind a konyhán megváltozott munkaképességű fiatalok dolgoznak. „Gyakran kérdezik tőlem, mondta az esti borvacsorán köszöntőbeszédében Mészáros Andrea, az Ízlelőt életre hívó és tíz éve működtető Kék Madár Alapítvány vezetője, hogy milyen olyan éttermet vezetni, ahol minden alkalmazott más, mint a másutt megszokott. Erre mindig azt válaszolom, fogalmam sincs, mert nincs tapasztalatom normál éttermek üzemeltetésével, én eddig csakis megváltozott munkaképességű kollégákkal dolgoztam. Akik végtelenül lojálisak munkahelyükkel, elkötelezettek, nap mint nap bizonyítani akarnak, sok szeretettel veszik körül a vendégeket és egymást is, igazi családként élünk itt.”

Arról is örömmel számolt be vendégeinek az alapítványvezető, hogy még soha nem jöttek ilyen sokan hozzájuk borvacsorára, mint ezen a november eleji péntek estén, amikor 72 vendég regisztrált a vacsorára. Ahol bemutatták az Ízlelő csapatához csatlakozó Vörös Krisztiánt mesterszakács is, aki a konyhai munkát vezeti szeptember óta a szekszárdi konyhán.

Prantner Ferenc, a borest egyik főszereplőjeként ígérte, nem fog sokat beszélni ezúttal a borokról, hiszen szekszárdi embereknek nem kell sokat magyarázni borról, pincei munkáról, szőlőfajtákról. Azt azért minden esetre elárulta, hogy az idei kimagaslóan jó évjárat lesz Tolna-szerte („ha el nem rontjuk a pincében, a hordókba téve”, tette hozzá), és azt is megtudtuk a finom vacsora közben, hogy egyre többen keresik – a vörösborról nevezetes Szekszárdon is – a fehérborokat, így ő is hozott most kettőt a sajátjai közül, hogy megkóstolhassa a szekszárdi értő közönség.

A borvacsora kellemes, baráti, szinte családias hangulatban telt, az ételek kitűően illettek a felszolgált borok mellé, a felszolgálók és a konyhai csapat gyorsan és szakszerűen dolgozott, az új séfnek pedig még arra is volt módja, hogy néha-néha kijöjjön a konyháról, elbeszélgetni vacsoravendégeivel.

Íme, a kínált étel- és borsor:

Rosé 2017 és lazac tatár citrusos joghurttal, salátalevelekkel és bagett chipsszel 

Rajnai Rizling 2015 és sütőtök krémleves szarvasgombával, pirított tökmaggal és tökmagolajjal 

Mosoly Cuvée 2014 és vajas-vargányás pappardelle friss fűszerekkel, pirított szűzérmékkel és parmezánnal 

Cabernet Sauvignon 2015 és konfitált vaddisznó tarja cékla textúrákkal, batátapürével és padoga karfiollal 

Merlot válogatás 2015 és csokoládé mousse posírozott körtével és aszalt szilva raguval 

 

Forrás: Vendég & Hotel


Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.