hirdetés
hirdetés

EcoKarst - egy program a helyi fenntartható fejlődés segítésére

A pályázatban hét ország (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia), hét védett karsztos területe vesz részt. A kiválasztott területek hasonló jellemzőkkel és problémákkal rendelkeznek (pl. sérülékeny természeti értékek, kontrollálatlan víz- és földhasznosítás, hosszabb távon nem fenntartható turizmus és rekreáció, illegális fakitermelés, szemétlerakás, stb) - olvasható a Bükki Nemzeti park honlapján. 

hirdetés

A „Karszt területek ökoszisztéma szolgáltatása – a helyi fenntartható fejlődés támogatása” (EcoKarst) nemzetközi projekt megvalósított feladatainak első éves kiértékelését a 3. irányító testületi ülés keretében a Bükki Nemzeti Parkban (Noszvajon) tartják meg 2018. február 19 és 22 között. A projekt a Duna vízgyűjtőjén található karszt-területek védelmét és fenntartható fejlődését szolgálja azáltal, hogy a területek jelenlegi és lehetséges ökoszisztéma-szolgáltatásait elemzi. A program hét védett karsztterületen valósul meg, melyek részben hasonló természeti és gazdasági adottságokkal, problémákkal és kihívásokkal rendelkeznek.

fotó: Kozma Attila

Az első év jellemzően kutatói háttérmunkával telt: a szakemberek elkészítették a Bükki Nemzeti Park és két kapcsolódó védett terület (Bélkő Természetvédelmi Terület és Tardi-legelők Természetvédelmi Terület) ökoszisztéma alaptérképeit, megkezdődött az ökoszisztémák minősítésének (értékelésének) módszertani tesztelése is. A területeken szolgáltató „érintettek” bevonása első körben azok kapcsolati hálóját vizsgáló kérdőívek segítségével történt.

A projekt második éve a tervek szerint már több olyan eredménnyel is fog járni, amely a nemzeti parkban és közvetlen környezetében élők és gazdálkodók („ökoszisztéma fogyasztók”) szempontjából is érdeklődésre tarthat számot. Az előzetesen kiválasztott ökoszisztémák értékelését az ágazati szektorok bevonásával tervezi a BNPI.

Az EcoKarst projekt keretében a védett karszt területek természeti és kulturális értékeit figyelembe véve a helyi gazdasági fejlődés lehetőségeit is be kívánja mutatni. Ezért helyi ökoszisztéma szolgáltatáselemzéseket folytatnak a résztvevők, valamint számos állami és civil szervezet bevonásával kapacitásbővítést is végeznek. A projekt végére hét helyi és egy közös stratégiát dolgoznak ki a projektben dolgozó szakemberek ki, többek között a „biodiverzitás barát” (Pro-Biodiversity Business) vállalkozások munkáját is segítve.

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai