Mentőöv(ek) Európa utaztatóinak

Az európai utazási irodák szövetsége, az ECTAA átfogó felmérést készített tagjai körében, amelyben az egyes európai országok foglalkoztatást támogató intézkedéseit gyűjtötték össze a COVID-19 járvány kapcsán. Az uniós kutatást a MUISZ ültette át magyar nyelvre és juttatta el szerkesztőségünknek. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ausztriában 2021 márciusáig működik foglalkoztatás-támogatási rendszer a felmérés szerint. Általánosságban elmondható, hogy a munkáltató akár 90%-kal is csökkentheti a foglalkoztatott munkaidejét, miközben a munkavállaló továbbra is a fizetésének 80-90%-át megkapja.

Antivirus

Csehországban a Munkaügyi és Szociális Minisztérium foglalkoztatást támogató programja Antivirus néven fut. A cseheknél kétféle rendszer fut, egyik a kieső bér 80%-át, másik a 60%-át fedezte. Az állam által szünetelni kényszerített tevékenység miatt a járványveszély első hónapjaiban (március közepétől április végéig) az utazásszervezők az „A” rendszerre voltak jogosultak pályázni. Ebben a konstrukcióban az állami hozzájárulás a kieső bér 80%-át biztosította, a fennmaradó 20%-ot pedig a munkáltatók fizették. Május óta az utazásszervezők és az utazási irodák a „B” rendszerre jogosultak pályázni. (E rendszerben az alkalmazottak bérének 60%-át állja az állam.) Indulásakor az Antivirus program április végéig volt érvényben, amin többször hosszabbítottak. A legutolsó módosítás szerint október végéig működik ez a támogatási rendszer, amelyet az utazásszervezők és az utazási irodák indulása óta óriási mértékben használtak ki. A kutatás szerint a programidőszak lezárulta után az Antivirus támogatási rendszert a „Kurzarbeit” váltja majd. Az ECTAA becslése szerint állami támogatás nélkül a cseh utazásszervezők és utazási irodák munkavállalóik 60-80%-át elbocsátanák. Az elmúlt időszakban a támogatások ellenére is nagy számban történtek elbocsátások a turizmus területén.

KUG - Kurzarbeitergeld

Németországban a csehekéhez hasonló támogatási rendszer működik „Kurzarbeitergeld”, azaz KUG néven. A KUG arra ösztönzi a vállalatokat, hogy akkor is megtartsák munkavállalóikat, ha a munkavállalók aktuálisan nem tudnak érdemi munkát végezni. A korlátozott munka idejére a KUG helyettesíti az alkalmazottak jövedelmének egy részét. Ezen túlmenően az állam átalányban téríti a társadalombiztosítási járulékokat a munkanélküliségi biztosítások levonásával. 

A KUG rendszer alatt álló alkalmazottak nettó bérük 60 százalékát rövid munkaidő-kompenzációként kapják meg (legalább egy gyermekes munkavállalók: 67 százalékot). A 4. referencia-hónaptól kezdődően a rövid munkaidős juttatás akár 87%-ig növelhető - feltéve, hogy az adott hónapban a keresetkiesés legalább 50 százalékos.

A jelenlegi KUG-rendszer 2020. december 31-én ér véget, de a kormányzó politikai pártok úgy döntöttek, hogy 2021.12.31-ig meghosszabbítják a KUG-támogatást. A német idegenforgalmi iparág óriási hányadban részesül a KUG-ból, a cégek körülbelül 80%-ának van olyan alkalmazottja, aki kap a KUG támogatást.

Kompenzációs rendszerek Dániában

A bérkompenzáció rendszere augusztus 29-én véget ért Dániában, több utazásszervező, szálloda és egyéb cégnél jelentős elbocsátások indultak el, olvasható az ECTAA kutatásában. Néhány támogatási forma azonban továbbra is hatályban van, amely a törvény vagy rendelet által bezárt vállalkozások számára nyújt segítséget, valamint azon vállalkozásoknak, amelyeket jelentősen érintik a COVID-19 miatti korlátozások.

Dániában többféle támogatási rendszer működik:

Bérkompenzáció: az alkalmazottak fizetéssel hazaküldhetők, mialatt a munkáltató kompenzációt kap. (Fehér gallérosok a bér 75%-os ellentételezését, kék gallérosok a bér 90%-os kompenzációját. Mindkét eset legfeljebb 4.000,- euró kompenzációra korlátozódik.) A rendszerre való jogosultság követelménye az volt, hogy a vállalat a munkavállalók 30%-át vagy legalább 50 alkalmazottat elbocsátott volna. A támogatási forma augusztus 29-én ért véget, kivéve azon ágazatoknál, vállalatoknál, amelyeket valamilyen jogszabály kényszerített bezárásra. Ők a tilalom feloldásáig kapják a kompenzációt. Jelenleg az utazásszervezők és utazási irodák tartoznak ebbe a körbe. 

Magánvállalkozók kompenzációja: A vállalkozók havi maximum 3.000,- eurós támogatáshoz juthatnak bevételkiesésüktől függően. Minimum 30%-os bevételkiesés valamint havi átlag 1.350,- eurós jövedelem  esetén vehető igénybe. A program augusztus 8-án ért véget, de továbbra is érvényben van az érvényben lévő jogszabályok által bezárt, valamint az utazási tilalmak által érintett vállalkozások esetében. Ebből a támogatási formából részesülnek az utazásszervezők és az utazási irodák is.

A szabadúszók kompenzációja: a rendszer a magánvállalkozókéhoz hasonlóan működik és a turizmus iparágban dolgozó szabadúszók számára is nyitott.

Állandó (nem bér jellegű) költségek térítése: azok a vállalatok, amelyek 35%-nál nagyobb forgalomcsökkenést szenvedtek el vagy fognak várhatóan elszenvedni, vagy a jogszabályok miatt kényszerülnek zárva tartani, kompenzációt kaphatnak állandó költségeikre. A 2020. március 9-e előtt alapított vállalkozások vehetik igénybe. A támogatás a vállalkozás állandó költségeinek 80%-ára, de maximum 14,75 millió euróra szól. Azok a vállalatok, amelyek törvények vagy rendeletek hatására zártak be, valamint érintettek az utazási tilalmak által, október 31-ig vehetik igénybe.

Rotációs séma: A bevezetett rotációs séma lényege, hogy a munkaadók összesen 4 hónapig csökkenthetik a munkavállalók munkaidejét 20 és 50% között. Az alkalmazottak arányosan csökkentett bért is kapnak, de jogosultak a munkanélküli-ellátásokra a magán munkanélküli-biztosítási alapokon keresztül. Általában az ilyen munkanélküli ellátásokhoz 12 hónapos biztosítotti viszony szükséges, ettől a követelménytől azonban eltekintettek, ha a munkavállaló három havi prémiumnak megfelelő összeget befizet. Az alkalmazott a csökkentett munkaidőre maximum 143,50 DKK/óra (kb. 18 euró) összeget kaphat. (E fölött a munkarotációs rendszer alatt veszteséges lesz a munkavállaló.) Az alkalmazottak megtagadhatják, hogy részt vegyenek a rotációban, de az ilyen elutasítás érvényes elbocsátási indok. A munkavállaló azonban a felmondási időtartam alatt megkapja a szokásos bérét. A rendszer 2020. december 31-én lejár, de az ezen időpont előtt megkötött munkarotációs megállapodásra vonatkozik, legfeljebb 2021 áprilisáig tartó max. 4 hónapos időszakra.

Az átmenetileg munkanélkülivé vált turisztikai dolgozók fizetését a francia állam adja 

Franciaország is bevezetett foglalkoztatási támogatási rendszert. Március óta az állam fizeti az idegenforgalmi szektor azon dolgozóinak bérének 100%-át, akik a válság miatt „átmenetileg munkanélküliek”. Július végéig az idegenforgalmi ágazatnak szóló kényszerszabadság program 2,8 milliárd eurót tett ki. Nincs támogatási rendszer azoknak az alkalmazottaknak, akik még mindig teljes munkaidőben dolgoznak a cégüknél.

A kormány most jelentette be, hogy október 1-jétől csökken a támogatás szintje. Október 1. és december 31. között a vállalatoknak 15%-os hozzájárulást kell fizetniük az ideiglenes munkanélkülieknek. Lehetséges, hogy a rendszert meghosszabbítják 2021-ig, erről azonban még nem született döntés.

Elsősegélyek Szlovákiában 

Szlovákiában a kormány számos úgynevezett „elsősegély” intézkedést vezetett be a foglalkoztatás megőrzése érdekében. Attól függően, hogy a vállalkozást teljesen bezárták-e vagy bizonyos százalékos forgalomcsökkenést szenvedtek-e el, a vállalatok jogosultak voltak bérhozzájárulás igénylésére. Ennek feltétele, hogy legalább további 2 hónapig megtartják a munkahelyet. A támogatási összegek azonban meglehetősen alacsonyak voltak, zárt üzlet esetén legfeljebb 800 euró, forgalomcsökkenés esetén pedig legfeljebb 540 euró. A rendszereket hónapról-hónapra meghosszabbítják, a jelenlegi információk szerint 2020 év végéig megmaradnak. Az üzleti szféra kritikus az alacsony támogatási szint miatt, mivel az valójában nem fedezi a személyi kiadásokat.

NOW 3.0

A Hollandiában, NOW-elnevezéssel futó programban a forgalom százalékos veszteségarányától függően akár 90%-os támogatást is kaphat a munkabérre ( plusz további 40%-ot a munkáltatói költségekre, például nyugdíjhozzájárulásra) a cégek. A második 3 hónapos szakasz október 1-jén ér véget, amikor elkezdődik a harmadik szakasz (NOW 3.0), amely 2021. július 1-ig tart, és önmagában három szakaszból áll. A százalékos támogatás ebben a három szakaszban 90%-ról 70%-re majd 60%-ra csökken, de (a támogatás elvesztése nélkül) megengedett, hogy további, meghatározott mértékben csökkenjen az alkalmazottak bére. Ezt azonban csak a szakszervezetek engedélyével lehet megtenni.

Svédországban attól függően, hogy vállalkozás mennyire érintett, 20, 40, 60 vagy 80%-os hozzájárulást kaphat várhatóan az év végéig.

Kényszerszabadság-rendszer

Az Egyesült Királyságban is van kényszerszabadság-rendszer, amely akár a bérek 80%-át is kifizeti. A rendszer meghosszabbításra került, de 2020 októberében lejár. A rendszerben fokozatosan csökkentik a munkavállalóknak nyújtott támogatás szintjét és növelik a munkáltatók által fizetendő hányadot.

Az ECTAA az egyes európai országokban alkalmazott beutazási szabályokat is összegyűjtötte, erről itt olvashat. 


Ausztria hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal

Ausztria hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.
A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak

A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak 

Stuttgart az itt megrendezendő öt izgalmas mérkőzésen túl is tartogat számos látnivalót és izgalmas programot.
Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.