hirdetés
hirdetés

Elmaradó fesztiválok Európa-szerte

Tényleg csak ízelítő közülük, mert igazi kihívás lenne felsorolni mindet, annyit töröltek. Idehaza pedig biztos, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválról és a májusra tervezett Gourmet-ról senki nem marad le. 

hirdetés

Az idei fesztiválszezont megbénította az új koronavírus-járvány az egész világon. Magyarországon a Tavaszi Fesztivál negyvenedik, jubileumi rendezvénysorozatát kellett először törölni, és a többi fesztiválhoz hasonlóan az is kétséges, hogy megtartható-e a nemzetközi hírű budapesti Sziget fesztivál.

A skóciai Edinburgh neves fesztiválja a Fringe, a rendezvény igazgatója, Shona McCarthy másfél millió fontos veszteséggel számol. Rendezni kell a már lekötött szerződéssel rendelkező fellépőket, de ennél sokkal nagyobb anyagi kiesés a város számára az esemény törlése, hiszen mind egy szálig elmaradnak a fizető vendégek.

A portugáliai Idanha-aNova fesztiválja a Boom. A kisváros a világ több mint száz országában értékesített 40 ezer jegyet, azonban a határok lezárása miatt lehetetlen a vendégek érkezése. A Boom fesztivál vezetője, Artur Mendes 56 millió euróra teszi a veszteséget Portugália egészére vetítve, és 2,5 millió euró a város kára. Azért ilyen nagy, mert a Boomot csak kétévente tartják. Egy elhalasztott rendezvény következményei mindig hosszú távon fejtik ki hatásukat, és egész régiókat érintenek, teszi hozzá a szervező.

A szponzorok nélküli rendezvényeket érinti a legérzékenyebben a világjárvány. Ezek a fesztiválok a jegybevételből gazdálkodják ki az összes költséget a fellépőktől a helyszín bérleti díjáig.

A Vienne-i Jazz Festival is nehéz helyzetbe került a korlátozások miatt, az összes munkavállalóól el kellett köszönni. Benjamin Tanguy, a Jazz à Vienne művészeti igazgatója azt mondja, hogy bár a jegybvételt kulturális támogatás egészíti ki, fel kellett mondani az alkalmazottaknak. A támogatás a költségek 15 százalékát teszi ki, ráadásul a koncertek lemondásával az is elvész.

A magyarországi fesztiválok sorában már biztos, hogy elmarad májusban a Debrecen Drive, a Campus Fesztiválról később döntenek. A május végi magyar gasztrofesztivált, az idei Gourmet-t sem rendezik meg.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai