hirdetés
hirdetés

Exit Fesztivál, Újvidék

Északról nézve dél, délről pedig észak

A helyiek azt mondják, Újvidék a legészakibb balkáni város, ugyanakkor a legdélebbre fekvő európai nagyváros is. Azok a turisták, akik a múlt héten Európa minden részéből, de különösen Nagy-Britanniából és Hollandiából ellátogattak az Exit fesztiválra, erről személyesen is meggyőződhettek.

hirdetés

Az először kissé zord - nyilván szesz- és embercsempészekhez szokott - határőrök Tiszaszigetnél rögtön megenyhültek, amikor meghallották, hová készülünk, azonnal csukhattuk le a csomagtartót: Sretan put na Exit! Az úttal sem volt különösebb gond, bár Zentán beszáguldottunk egy keskeny kis utcába, ahonnan alig tudtunk visszatolatni. Egy néni megmutatta az utat Újvidék felé - természetesen magyarul -, és beletörődve ismerte be, hogy az útjelző tábla már évek óta hiányzik a kereszteződésből. Becsénél kétszer is utat tévesztettünk, de így is kiértünk Szegedről kb. három óra alatt Újvidékre.

A kempinget is könnyen megtaláltuk, bár a napi félórás gyaloglás onnan a fesztiválra, különösen pedig vissza, kissé fárasztónak bizonyult. Később kiderült, hogy ez ideiglenes helyszín, mivel a Duna magas vízállása miatt a közelebbi kempinghely víz alá került. Na de lássuk, mi is történt az egykor az újvidéki egyetem diákjai által alapított fesztiválon.
165,000 látogató vett részt az idén 11. alkalommal megrendezett koncertsorozaton, amely 20 színpadon, 600 fellépő részvételével zajlott. Olyan sztárokat láthatott a péterváradi erődben a vájtfülű közönség, mint a Faith No More, The Chemical Brothers, Placebo, LCD Soundsystem, Pendulum, Mika, DJ Shadow, Atari Teenage Riot, Missy Elliott, Röyksopp.

Az újvidéki fesztivál különlegessége - az európai viszonylatban alacsonynak számító jegyárak mellett - a helyszín. A Mária Terézia idején épült hatalmas várrendszer, amely Újvidék központjából 20 perces sétával kényelmesen elérhető, páratlan hátteret kínál a fesztiválozáshoz. A csütörtök estétől hétfő hajnalig tartó bulizás során mindenki kibolyonghatta magát az erődrendszer tekervényes útjain. Péntekről szombatra virradó éjszaka David Guetta sztár DJ-t helikopter szállított Újvidékre a Zamárdiban tartott Balatonsound Fesztiválról, így egyetlen éjszaka két közép-európai megabulin is szórakoztathatta a közönséget.

Az idősebb generáció számára élmény volt az amerikai hard-core-t reggae-vel kombináló Bad Brains, az edinburgh-i őspunk vagy a Faith No More fellépése, egyébként főleg a legaktuálisabb elektronikus zenék hívei találtak maguknak csemegét a Pendulum, a Yesayer, a Chrystal Castles és a Moderat fellépésein, a Röyksoppról már nem is beszélve. Talán csak Missy Elliott meghívása tűnik elhibázott választásnak. Mindenesetre egy sör 450-500 forintba, egy egész estés, sült hússal töltött lepény - pleskavica - 900 forintnyi dinárba került a fesztiválon, miközben a kapukon kívül mindezt féláron is bárhol megkaphattuk.

A vajdasag.rs holnapról tudjuk, hogy a péterváradi erőd egy középkori vár helyén 40 méteres magaslaton épült. Az építkezés 1692-ben kezdődött, és ez volt a Habsburg birodalom legnagyobb erődítménye. Az építkezés két fázisban, 1780-ig zajlott, míg létrejött a kor egyik legpompásabb katonai építménye. A „Gibraltár a Dunán” Mária Terézia uralkodása idején nyerte el mai formáját. A vár 112 hektáron terül el, egy egyedülálló alagút folyosórendszerrel, melynek hossza 16 km.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
ha jövőre is lesz pendulum, tuti elmegyek! :))
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai