hirdetés
hirdetés

Európáért, turizmusáért előre!

Az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) továbbra is eltökélt az öreg kontinens turisztikai elsőségének megőrzése mellett - tudtuk meg az ETC április 19-21 között, hazánk uniós elnöksége alkalmából Budapesten zajló 80. közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

Munkatársunktól

hirdetés

Nem csupán közgyűlés, hanem igazgatósági ülés is zajlik a napokban. Az esemény kiemelt turizmusdiplomáciai rendezvény. Az 1948-ban alakult, jelenleg 35 uniós és unión kívüli európai, nemzeti turisztikai hivatalt tömörítő ETC kiemelt célja továbbra is földrészünk világturisztikai elsőségének megőrzése.

Jóllehet Európa még mindig a legnagyobb mértékben részesedik az összes vendégérkezések számából, a növekedés mértéke jelentősen elmarad a válságot követően más kontinensektől. Mint Horváth Endre a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elismerte: míg a világ többi részén átlagosan 6-7%-kal nőtt a turizmus teljesítménye, addig Európában csupán 3,5% körüli volt ez a növekedés.

Petra Hedorfer ETC elnök, egyben a DZT, Német Turisztikai Hivatal igazgatótanácsának elnöke elmondta: a minőség és a sokszínűség lehetnek Európa elsődleges vonzerői, de fontos, hogy minden ország felismerje ezeket alapvető, közös értékeket.

Horváth Endre hozzátette: jelentős vonzerővel bíró turisztikai termékek lehetnek a tematikus utak, így a kontinenst behálózó Mária-út, illetve az egészségturizmus.

Az ETC erőteljes kampányt folytat a sokat emlegetett BRIC-országok piacainak megdolgozására. Brazília, Oroszország, India és KÍna négyesét jelentő országcsoportból különösen Kína kap kiemelt figyelmet. A hatalmas országból tavaly 40 millióan keltek útra, ebből csupán 1 millió jutott el a mi földrészünkre. Az ETC egyik jelentős lépése a kínai piac felé a bizottság közelmúltban indult kínai nyelvű honlapja.

Európa világturizmusban játszott vezető szerepéről még előző év vége fele, a máltai European Tourism Forum (Európai Turizmus Fórum) során cseréltek hosszasan eszmét a vezető szakemberek. Fontos meglátás volt akkor, hogy az egyes országoknak a versenyképesség növelése érdekében csökkenteniük kell az ágazatot terhelő adókat. Érdeklődésünkre, hogy ebbe az irányba tettek-e már lépéseket, Horváth Endre elmondta: folynak az egyeztetések, napirenden van a fordított adózás valamint az árrés kérdése.

„A turizmus európa olaja lehet” - hívta fel az említett máltai konferencián ágazat súlyára a figyelmet Antonio Tajani, az Európai Bizottság iparért és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke párhuzamot vonva az olajtermelő arab országok gazdasági húzó ágazata és a turizmus Európában betöltendő szerepe között. Tajani szerint a turizmus akár európa vezető gazdasági ágazatává válhat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai