Ferihegy: ne csak a fapadosokat dicsérjük!

Többnyire a Ferihegy forgalmi előterét kettészelő bódévárost emeltető fapadosokról szól a dicshimnusz, ha a ferhihegyi repülőtér forgalmi adatait vizsgáljuk. Annál kevésbé a Malév kényszerű pusztulását kihasználó hálózati légitársaságkról. (Az Utazó cikkéből szemezgettünk, és hozzátettünk még ezt-azt). 

Meglehet, egyikőjük sem azzal állított be a Malév-csőd másnapján, hogy megmenti a magyar turizmust, munkahelyeket teremt, százat, ezeret, de sokuk mégis jelentős járatsürítéseket hajtott végre, hogy központi reptereiken keresztül szórják a Ferihegy vonzáskörzetének utasait a nagyvilágba.

Francia-holland

Mint azt Melles Botond, az Air-France-KLM magyarországi igazgatója Az Utazónak elmondta: a Malév kiesése hatalmas űrt hagyott maga után a magyar piacon, amit a fapados légitársaságok nem tudtak teljes mertékben kitölteni.  A KLM mellett az Air France hűséges code-share partnerét veszítette el Párizs felé, és két évbe tellett, amíg sikerült visszaállítani a Malév-együttműködés idején együtt repült ideális menetrendet.

Így a legfontosabb 2014-es hír, hogy áprilistól újra lesz Budapesten éjszakázó és Budapestről hajnalban Párizsba induló, a tengerentúli járatokhoz kiváló csatlakozást nyújtó Air France járat. Ami azt is lehetővé teszi, hogy az üzletemberek egy nap alatt is elintézhessék üzleti ügyeiket a francia fővárosban. Pozitívum a korábban kényelmetlennek tartott Paris Charles de Gaulle repülőtér nagy ívű bővítése és a budapesti járatok átköltözése a legújabb, utasbarátabb 2F és 2E terminálokra.

A KLM áprilistól ismét napi négy járattal közlekedik Amszterdamba, ami teljes lefedettséget biztosított a holland légitársaság tengerentúli járataihoz. Pozitívum a korábban kényelmetlennek tartott Paris Charles de Gaulle repülőtér nagy ívű bővítése és a budapesti járatok átköltözése a legújabb, utasbarátabb 2F és 2E terminálokra.

Briték

„Az egyetlen olyan légitársaságként erősítettük dupla számjegyű növekedéssel pozíciónkat Budapesten, amely egyetlenként – ráadásul napi három járattal –, Magyarország és Anglia fővárosának elsőszámú repülőtereit szolgálja ki” – elemez Emil Delibashev a Budapestről, London Heathrowra közlekedő British Airways regionális kereskedelmi igazgatója. Kiemelve a Budapest–London között újonnan bevezetett új árstruktúrát, ahol a Hand baggage only szisztéma keretében, irányonként 15 euróval – vagyis oda-vissza 30 euróval – kevesebbet kell fizetni azoknak, akik feladott csomag nélkül indulnak útra. A másik újdonság, a Semi Flex azoknak szól, akiknek fontos, hogy az indulás napján ingyen változtathassanak járatot. Egy ilyen módosítás korábban legalább 200 euróba került volna.

Németék

Bár a Lufthansa csoport – amelyhez a heti 86 járatot üzemeltető Lufthansa mellett az együtt 42 járatot üzemeltető AUA és a Swiss is tartozik – Budapestről Bécsbe tette át regionális központját, erős Magyarországi, piacvezető jelenlét továbbra sem változik. A Magyarországról, Észak-Amerika felé piacvezető légitársaság tavaly az első háromnegyed évben 2 százalékkal, míg a teljes csoport több mint 4 százalékkal növelte magyarországi eladásait.

Tap-TAP

A TAP Portugal a korábbinál kevesebb csoportot és több – köztük Erdélyből, Szerbiából és Szlovákiából érkező – egyéni utast szállított 2013-ban Budapestről. Szolnok Péter regionális kereskedelmi igazgató kiemeli a magyar utazási szokások változását: náluk, a 37 százalékos arányt elérve, tovább emelkedtek az internetes eladások. A legnépszerűbb desztináció továbbra is Lisszabon (a teljes eladás 67 százaléka), és Madeira (20 százalék). A távolabbiak közül Rio de Janeiro, Miami, New York, Marrakech. Negatívumként említi, hogy a magyar piacon csökken az utazási irodai nagykereskedők, a tour operátorok száma. A térségben gyengül Budapest és vele a repülőtér szerepe, miközben Bécs mellett elgondolkodtató a belgrádi és más közeli repterek felfutása. 2014-ben a TAP nyáron már nyolc járatot üzemeltet Budapestről. A pesti képviselet irányításával Bukarestből hat járatot indít, július elsejétől pedig Belgrádból heti három közvetlen járattal kezdi meg az üzemelést. 

Cseh és lengyel

A Czech Airlines Budapestről napi két járatot üzemeltet Budapest–Prága között, ami nyáron ismét napi három járatra bővül. Szintén nyártól – szombat kivételével – napi 2 járat közlekedik a légitársaság prágai központjából Pozsonyba és Kassára. Így Magyarország minden területéről könnyen elérhető a légitársaság valamelyik járata, és prágai átszállással a teljes útvonalhálózata. A Czech Airlines, a CSA is jó évet zárt Magyarországon, ami kiemelten fontos piacnak tart – elemez Tóth Attila a légitársaságot képviselő Aviareps Magyarország Kft. vezérigazgatója. 

Márciustól, hétköznapokon, napi háromról négyre emelkedik a lengyel LOT légitársaság Varsó–Budapest járatainak száma. A továbbra is kérőért epekedő lengyel nemzeti is igyekszik csábítani a magyar utasokat hosszú távú járataira. Nem véletlen, hogy egy éve nálunk is turnéztak Boeing 787 Dreamlinerükkel. Bár a gépekből a légitársaság EU által jóváhagyott átalakítási programja miatt néhány kölcsönadni kényszerülnek.

És a többiek

A fentiek mellett nem szabad megfeledkezni a Budapesttel újra meg újra megpróbálkozó skandináv SAS-ról, mely tavaly rendkívül ambíciózus tervekkel kívánt beszállni a fapadosokkal roskadásig telt Magyarország-Észak Európa viszonylatba. Sajnos kisebb sikerrel, mint várták, pedig ez az a viszonylat, melyet a Malév bedőlését követően sokáig nem fedett le hálózati légitársaság, hacsak a már interkontinentális útvonalakban utazó és bázisain keresztül kiterjedt átszálló forgalmat bonyolító Norwegian-t nem tekintjük egyre inkább annak.

Egyre stabilabbnak tűnik a lett airBaltic helyzete is. A téli és nyári menetrendben egyaránt közlekedő rigai járat mellett a lettek tavaly már Sármelléket is bevették a repertoárba.

Belgrád sok év utáni újranyitása igen jól jött a Malévnak. Fordult a kocka, a mára Etihad segédlettel Air Serbiává vált JAT Airways ezentúl Budapestről hordja majd Belgrádba közvetlen járatán az Air Serbia egyre bővülő útvonalhálózatán repülni kívánó honfitársainkat. Ugyanezen az útvonalon jelen van a fehérorosz Belavia is, bár ők Minszk-Budapest-Belgrádot repülnek.

A tavaly a hazai üzleti utazók kedvencévé vált AirBerlin is bővített, és igyekezett kedvező árakkal több átszálló utast gyűjteni Berlin-Tegelen keresztül egyebek mellett Skandináviába a SAS nagy bánatára.

A román TAROM magyarországi forgalma 2012-ben 250%-kal nőtt. Ezzel tavalyelőtt elnyerte a Budapest Airport Leggyorsabban Növekvő Full Service Légitársaság kategóriában járó díjat.

A Budapestről Európán kívülre induló járat, a Qatar Airways dohai járata is köszöni, jól van. Bár a nagydumás Akbar al Baker által még a járatnyitón optimistán belengetett széles törzsű gép szolgálatba állásáról nem tudni.

A 2014-re igen ambíciózus tervet meghirdető Turkish Airlines a Malév leállásakor heti 10 járatot üzemeltetett Budapest és Isztambul között. Ez mára napi kettő, heti 14 járattá bővült. A cég az útvonalat magas, 78%-os kihasználtsággal repüli. A Wizz Air isztambuli megjelenésével átalakult a Turkish point-to-point és átszálló utasainak aránya; 60-40% utóbbiak javára, akik elsősorban a Távol-Kelet és India felé veszik az irányt az Atatürk reptéren keresztül.

Az EL AL is ráerősített a magyar piacra 2012 februárját követően. Bár időközben Tel Avivban is megjelent a Wizz Air, az izraeli zászlóvivő jelentős szeletet hasít ki ebből a tortából erős leisure forgalommal, melynek remek bizonyítéka a Ferihegyen tavaly nyáron számos alkalommal megforduló Boeing 747-es.

Forrás: Az Utazó


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?