hirdetés
hirdetés

Főúri pihenés a felvégen

Az aranyló őszi napsütésben brummog a busz kövér fürtöktől roskadozó szőlősök mellett, amikor egyszerre egy bazalt-szerű sziklafalon nagy Hollywood felirat fehérlik fel. Semmi baj, Tokaj-Hegyalján vagyunk, tréfás alakok mindenhol élnek.

Munkatársunktól

hirdetés

Valamikor az Andrássyak ültek itt szüret idején és szippantottak mélyet a borostyán színű aszú mellé a parázsló, illatos dohányból - képzelem el az idén januártól már az Accent Hotel Management által üzemeltetett, tarcali Andrássy Rezidencia pipatóriumában egy terjedelmes fotelben hátradőlve. Főúri. És a főúri család egykori rezidenciájának falát itt-ott volt komornyikuk által megmentett családi fotók díszítik; mintha egy kulcslyukon át lesnének be a ma ötcsillagos szállodaként üzemelő kúria vendégei a grófi család életébe. Maga Madarász Melinda szállodaigazgató is elismeri: főúri pihenést szeretnének biztosítani vendégeiknek, letűnt korok hangulatát visszaadni, a tehetősebb városi népet - legyen az kül- vagy belföldi - a rohanástól megszabadítani. Teszi ezt nyugalmas és nagy szobái, a Gordon Ramsay-nél tanult séfje és igényes wellness részlege révén.

Nagyon nem mindegy persze, hogy egy szálloda milyen környezetben akar az urbánus hajszától megszabadítani. A tarcali rezidencia panaszra nem nyithatja a száját. A Bodrog és a Tisza egymásra találásánál fekvő világörökségi Tokaj-Hegyalja és mögötte hazánk ember által talán legkevésbé hábrogatott hegysége, a Zemplén több mint tökéletes háttér az itt megszállók számára.

Akár egy bősz oroszlán,

úgy ül Boldogkő várának eltéveszthetetlen sziklája a vár dombján. A Kassára vezető utat majd' 800 éve örző vár hazánk egyik legéppebben megmaradt végváraként pazar kilátást nyújt szőlőkre, erdőkre, hegyekre. Ki gondolná, hogy a vár létét aszalt gyümölcsöknek köszönheti? Aki elhiszi azt a legendát, mely szerint egy Bodó nevű öreg aszaló mester, miután IV. Bélát a vesztes muhi csata után saját házában bújtatta, küldött a királynak 7 szekér aszalt gyümölcsöt. Jó tette helyébe jót várt, meg is kapta hűbérúrként a területet, de azzal a feltétellel, hogy 5 éven belül várat épít. Ebből 7 év lett és a derék öreg olyan módon oldotta meg a PPP konstrukciós projekt kivitelezését, hogy hét lányát úgy házasította ki, hogy azok urai mind egy évig hozzájárulnak a vár építéséhez. Aki meg nem hiszi, hogy így volt, járjon utána!

Nem azért múzeális, mert régi

„Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből!” - vetette papírra életélvezetből jeles költőnk, Balassi Bálint Boldogkő várában Borivóknak való című versének zárósoraként. Nem biztos, hogy Balassiék ugyanúgy aszútól érezték jól magukat annak idején a végeken, az azonban kiderül egy tolcsvai pincemester beszámolójából, hogy nem Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja készítette, hanem annál régebben rájöttek, hogy a hosszú napos ősztől és a két folyó adta reggeli párától aszúsodó szőlőszemek helye nem a komposztáló verem. A pincemester az idén augusztustól ismét működő Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgazgatója mellett áll egy fekete vasajtó előtt, mely mögött 15 milliárd forint van - árulja el az igazgató. Ez a temérdek pénz pedig fél literes kiszerelésben áll a polcokon 300 000 darabos tételként.

A Konstantin-pince előtt állunk, a Tokaj-hegyaljai Múzeális Borkészletet rejtő tolcsvai pince előtt. 1949-től kezdve gyűjtötték ide a környék különböző, borral foglalkozó intézményei a palackokat. Volt, amelyiket a II. Világháborúban zsidó borkereskedők falaztak fel; az '50-es években bukkantak rá a tételre. De találtak 1895-os évjáratú aszút is. Az évtizedek alatt szépen összejött a több százezer palacknyi múzeális bor. A múzeális bor ám nem azért az, mert régi, hanem mert kora ellenére is megőrizte, mi több, tovább fejlesztette kitűnő tulajdonságait: zamatát, színét, állagát. Ezzel pedig a magas cukortartalmú tokaji aszúnk világszerte páratlan alapanyag múzeális készletek felhalmozásához - büszkélkedik a kutatóintézet vezetője. Persze az italokat gondozni kell: 15-25 évente újra kóstolnak mindent, majd ha elégedettek az orális élménnyel, átdugózzák a borokat. Ezek a borok palackoknként 40-150 ezer forint között cserélnének gazdát, de nem az eladásuk a cél, hanem az, hogy egy nagyon exkluzív kóstolóhely jöjjön létre, ahol 5 bort 50 ezer forintért kóstolhat meg a nagyérdemű... Ha majd elrendezik a kecskeméti Központi Élelmiszer Kutató Intézettel a tulajdoni viszonyokat és megkapják a kóstoltatáshoz szükséges összes engedélyt is. Az engedélyek részben már megvannak, ezért el is szürcsölgetünk az ötletesen berendezett, gyertyafényben úszó kóstoló helyiségben egy 1972-es aszút. Na, ez az az év, amikor nem csupán kiváló minőségű volt az aszú termés, hanem olyan bőséges is, hogy még az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg rekrutái is ki lettek vezényelve egy kis szüretre.

Tokaj-Hegyalja falvaiban az utóbbi időkben, a színvonalas szállások mellett feltűnnek megbújva egészen magas gasztronómiai élményeket nyújtó vendéglők, mint a Gusteau Kulináris Élményműhely. Már-már Európa más borvidékeihez hasonló érzés keríti hatalmába az utazót és bizonyára a külföldi vendégek is csettintenének elégedetten a nyelvükkel egy-egy fogás után. Az azonban mind a külföldiek, mind pedig a hazaik szerint előnyös, ha egy fondorlatos nevű Élményműhely üzletvezetője vendége apró részletek hiányossságát firtató kérésén nem élcelődik.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai