hirdetés
hirdetés

Időutazás Mária Teréziával a Szlovák Intézetben

Nagyszabású rendezvényekkel ünneplik meg Közép-Európa több államában Mária Terézia császárnő és királynő (1717–1780) születésének 300. évfordulóját. Ausztria és Szlovákia után hazánkban is bemutatják a nagy sikert aratott Mária Teréziáról szóló kiállítást, amelynek megnyitóját szeptember 13-án a Szlovák intézetben rendezték meg. 

hirdetés

Sipos Ildikó, az intézet vezetője megnyitójában elmondta, hogy a kiállítást a Pozsony Városi Galéria a budapesti Szlovák Intézettel együttműködve készítette Mária Terézia születésének háromszázadik évfordulója alkalmából. Mint mondta, a kerek évforduló kapcsán a kiállítás olyan képzőművészeti alkotásokból áll, amely a nem mindennapi uralkodó életét ábrázolják. 

Sipos Ildikó / fotó: Bódi Ágnes
Sipos Ildikó / fotó: Bódi Ágnes

Rastislav Mojto, a Szlovák Köztársaság Magyarországi nagykövetsége helyettes nagykövete köszöntötte a megjelenteket, felidézve a közös sikeres éveket, a közös történelmet, majd kijelentette, hogy a kiállítás megnyitásának napjától új kulturális évad, új időszak kezdődik, és sok sikert kívánt a közelmúltban kinevezett Sipos Ildikó igazgatónak.

Habsburg György utazó nagykövet, az utolsó magyar király, IV. Károly unokája, a közös történelemre, a közös kultúrára hívta fel a figyelmet, mint mondta, Mária Terézia példakép, manapság pedig sokszor hiányzik a példakép az életünkből. Hivatkozott nagy ívű pályájának reformjaira, családanyaságára.

Habsburg György / fotó: Bódi Ágnes
Habsburg György / fotó: Bódi Ágnes

Felidézte édesapja örökbecsű mondását: „Aki nem tudja honnan jön, nem tudja hová megy, nem tudja hol van.”

A meghívott vendégeket a megnyitó után a Szlovák Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén is vendégül látták. A megnyitón és a fogadáson is nagy sikert aratott a ZOE szlovák kamarazenekar műsora, és a kiváló szlovák konyha bőséges kínálata.

A kiállítás a Szlovák Intézetben (Bp. Rákóczi út 15.) november 13-ig tekinthető meg.

ZOE szlovák kamarazenekar / fotó: Bódi Ágnes
ZOE szlovák kamarazenekar / fotó: Bódi Ágnes

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai