Kulináris híd lencséből, hegyi szénából

Ausztria és Magyarország történelme, kultúrája és gasztronómiája ezer szálon kötődik egymáshoz. Néha azért nem árt ezt a kapcsolatot megerősíteni. 

Így történt ez a minap a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben, ahol egy fiatal burgenlandi séf és az ÉS Bisztró konyhafőnöke öt osztrák régiót mutatott be, néhány jellegzetes fogás révén, egy-egy magyar ételt párosítva melléjük.

Így került egy tányérra a Mölltahl-i ricset és a sebesvizi pisztráng hegyi szénában és a magyar lencsefőzelék, házi sertéskolbásszal, valamint a stájer kappan és a modern Hortobágyi-palacsinta, csirkehússal és fiatal zöldségekkel töltve.

A Kulináris híd Ausztria és Magyarország között elnevezésű rendezvényen a szervező Österreich Werbung képviselet-vezetője, Emanuel Lehner kiemelte, hogy idén az osztrák-magyar határnyitás 25. évfordulójára is emlékezünk. 1956-ban, a forradalom leverését követően ugyanis 200 ezer honfitársunk hagyta el az országot azon a fahídon, amely a Hanság mocsarán át vezet Andauba.

A most megnyitott kulináris hidat pedig az ÉS Bisztróban a fiatal, de már Michelin-csillagos séf, Max Stiegl és a budapesti Kempinski Hotel Corvinus séfje, Roland Holzer építi egy héten át. Ez idő alatt bárki megkóstolhatja az osztrák-magyar "páros" fogásokat.

Aki kíváncsi arra is, hogy Max Stiegl purbachi fogadójában mit kínál a vendégeknek, a www.gutpurbach.at oldalon megnézheti. Az biztos, hogy az unortodox regionalitás, a kompromisszumok nélküli „az orrától a farkáig” filozófia most nagy népszerűségnek örvend. A Leitha hegyen tenyésztett saját kecskéi húsát dolgozza fel, a sertéshús egy Sopron melletti kisüzemből származik, ahol az állatok szabadon legelnek. A halakat a Fertő tóban fogják, a szezonális friss fűszernövényeket, vadfokhagymát, gombát és bogyós gyümölcsöket pedig a környező erdőkben szedi.

A vacsora során, két fogás között öt osztrák régiót is megismerhettünk. Alsó-Ausztria a kultúra és az élvezetek hazájaként mutatkozott be, ahol a rengeteg gasztronómiai fesztivál mellett mákosrétestúrát (www.mohndorf.at) is szerveznek. Burgenland természeti értékeire hívta fel képviselőjük a figyelmet: madármegfigyelő túrák és kenuzás a Fertő-tónál, séta 20 méteres magasságban, kirándulás a mocsárvidéken, vagy egy bortúra a legendás Uhudler bor termővidékére – mind remek lehetőség Burgenland felfedezésére.

Karintiával kapcsolatban elhangzott, hogy ott még a kenyér is világörökség: talán már 10 000 éves is megvan a lesachtali kenyérsütés művészete. A nyers gabonamagot évszázadok óta változatlan módon dolgozzák fel ízletes kész kenyérré, sőt a módszer 2010-ben a szellemi kulturális örökség részeként az UNESCO védelme alá is került.

Salzburg képviselőjétől megtudhattuk, hogy május 17-én nyílik meg a város Dómnegyede. A Domquartier projekt több múzeum részvételével a barokk átütő erejét és pompáját tárja elénk 15 ezer négyzetméternyi területen megcsodálható 2 ezer műtárgyon keresztül. A látogatók most először kapnak lehetőséget mindazon pompás épületrészek bejárására, melyek az egyházi és a világi hatalomgyakorlás központját alkották a salzburgi hercegérsekek korában.

Stájerország viszont egy másfajta örökséget ünnepel az idén, arra büszkék, hogy 230 évesek a vidéki borozók. Az úgynevezett „Buschenschank”, vagyis a vidéki borozó az egyik legkedveltebb formája annak, hogy Stájerország 8 borútján megpihenjünk, beszélgessünk, helyi ízeket kóstoljunk és új energiával töltődjünk fel. A borászok azon joga, hogy saját készítésű borukat a saját házukban minden különösebb engedély nélkül értékesíthessék, egészen II. Jószef császár egy 1784-ben hozott rendeletéig nyúlik vissza. A rendelet eredetileg arra vonatkozott, hogy a borász bemutathassa aktuális újborát a település lakóinak. 230 évvel később a vidéki borozók kínálata a vegetáriánus és vegán uzsonnáknak köszönhetően aktuálisabb, mint valaha. Kortalanok ugyanakkor a fatányéros uzsonnák, az otthonos légkör és a környező szőlőskertekre nyíló csodás kilátás. Ausztria zöld szívében több mint 800 vidéki borozó várja vendégeit.

Augusztus 16-án immár negyedik alkalommal terítenek meg egy óriási asztalt Graz központjában, ahol a grazi szakácsok és éttermek 700 vendéget várnak kulináris csemegékkel.

Kelet-Stájerországban egy új, 4 napos e-bike körtúra keretén belül juthatunk el az Ausztria kertjének is titulált régió legszebb természeti látnivalóihoz és kulturális kincseihez, miközben különleges kulináris élményekben is részünk lehet a 160 kilométer hosszú körtúrán.


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?