Magyar borfajták nevét kapnák az M6-os sokat kritizált alagútjai

Összefogna a pécsi, a tolnai, a szekszárdi és a villányi borvidék azért, hogy az M6-os autópályán épült négy alagutat a magyar borfajták népszerűsítésére használhassák. Bár az alagutak építését sokan fölösleges pénzkidobásnak gondolták, de, ha már állnak, legalább ne az ábécé egy-egy betűje szerepeljen rajtuk – vélik a borászok –, hanem a vidék legjellegzetesebb borfajtáinak neveit hirdessék.

Négy magyar borvidéken halad át az M6-os autópálya, amelyen négy alagutat is építettek. Bátaszék, Geresd, Baranya, Véménd alagút, de a bejáratukhoz csak egy-egy betűt írtak fel: A, B, C, D. Mindenütt Európában az alagutak saját nevet kapnak, amelyek az országimázs részeivé válnak.

Ausztriában és Németországban gyakori, hogy a szőlőtermesztő vidékeken az adott borfajta nevére keresztelik ezeket az építményeket. Az utazók, legyenek azok külföldiek, vagy belföldiek, észrevétlenül is megjegyzik ezeket a neveket és talán kedvet kapnak arra, hogy megkóstolják azokat.

Kihasználatlan marketinglehetőség

Az M6-os által érintett négy magyar borvidék elnökei most azt szeretnék elérni, hogy az autópályát üzemeltető társaság járuljon hozzá az átkereszteléshez és inkább a négy helyi borfajta nevét írják azokra. Az ötletadó Heimann Zoltán, a Szekszárdi borvidék Hegyközségi Tanácsa elnökeként természetesen a bikavérről keresztelné el a hozzájuk legközelebb lévő alagutat.

"Óriási lehetőség volna, hogy a magyar bornak javítsuk a marketingjét és mindenki, aki arra jár, amerre ezek az alagutak találhatóak, tudja miről nevezetes az a vidék" - mondta Heimann Zoltán a Helyi Híradónak. "Nem kell példáért messzire mennünk, mert Ausztriában az alagutak mellett a közúti hidakat is ilyen elv alapján nevezik el. Szeretnénk elérni, hogy a szóban forgó 2010 óta használatba adott útszakaszon követhessük a jó példákat. Két megye, Tolna és Baranya négy borvidékét igazságosan népszerűsíthetné ez az átkeresztelés.

A szekszárdi, a tolnai, a pécsi és a villányi borvidékek nem konkurensei egymásnak, hiszen egymásra vannak utalva. Igaz, egymás között nem hagynánk ki az ugratást. Eszerint a villányi, nem más, mint a szekszárdi borvidék déli nyúlványa. De biztos vagyok benne, hogy Bock József barátom ezt fordítva mondaná. Igazából a Pannon Borrégió létrehozásával már egyesítettük is az erőinket és bizonyos borokat ilyen felirattal hozunk forgalomba. Ennek oka, hogy a külföldi piacok nagy mennyiségi igényeit ki tudjuk elégíteni, amit külön-külön nem tudnánk maradéktalanul megtenni" – tette hozzá Heimann Zoltán.


Magyarosítani lehet az idegen borneveket

Bock József, a Villányi borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is örül ennek a kezdeményezésnek és borásztársa tréfáját is érti. "Fontos a magyar bor marketingje, az eladhatósága. De részemről ennél többről is szó van. Minden lehetséges fórumon szeretném hirdetni a borainkat immár magyarosított névvel. A mi vidékünkön népszerű cabernet franc-nak szeretnénk végre magyar nevet adni, én ezért arra az alagútra, aminek esetleg mi adhatnánk nevet, azt írnám: Villányi Franc."

Hárs Tibor, a Pécsi borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke sajnálkozva jegyezte meg, hogy a bormarketinggel nem lehet eleget foglalkozni, de valahogy arra jut a legkevesebb idő. Érdemes lenne széles körben megismertetni a borvidékükön készülő bio borokat, mert büszkék lehetnek rá, de ezek szinte önmagukat adják el, annyira kevés hasonló van a piacon. Az elnök ezért máshonnan merítene a névadáshoz: "A pécsi borvidék jellegzetessége a kései szüretelésű cirfandli szőlőből készülő desszertbor. Szeretnénk, ha ezt kiálthatnánk világgá, hogy beépüljön a hazai és a külföldi borbarátok tudatába is. Jelenleg ugyanis azt tapasztalom, hogy le van maradva az ismertsége más fajtákétól."

Jelenleg a Pannon Borrégió ad lendületet

Schmidt Győző a Tolnai borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Szakmai körökben úgy tartják, hogy a Tolnai borvidék az egyik legkiterjedtebb, viszont az egyik legkevésbé ismert Magyarországon. Ezen mindenképpen változtatni szeretne a hegyvidék elnöke.

"Mi a Pannon Borrégió tagjaként tudunk abba a vérkeringésbe belekerülni, amelyiknek esélye van exportpiacokat bővíteni. Ez a régió a tolnai, a villányi, a pécsi és a szekszárdi borvidékeket foglalja össze. Természetesen ezen belül nekünk is van saját arculatunk, vannak a tájra jellemző boraink. Ezek az illatos fehér borok. Éppen ezért mi a zöld veltelini nevét írnánk ki, ha lehetőséget kapnánk rá" - mondta Schmidt Győző.

Heimann Zoltán, bírva borásztársai támogatását, azt már kiderítette, hogy nem állami kezelésűek a szóban forgó alagutak, így az országmarketingnek is beillő ötletet valószínűleg egy magántársaságnál kell majd megvalósítani.


Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.