hirdetés
hirdetés

Megelevenedik Izland "tüzes szíve"

Új interaktív múzeum nyílik június 1-én Izlandon, mely az ország egyedülálló és illékony geológiáját vizsgálja és mutatja be a látogatóknak. 

hirdetés

Lava, az Izlandi Vulkán & Földrengés Központ egy interaktív múzeum lesz, amely megvizsgálja azokat a természeti erőket, amelyek több millió év alatt Izland létrehozásához vezettek. 

A múzeum Hvolsvöllur városában található, egy órás autóútra Reykjaviktól, illetve közel fekszik az ország három legjelentősebb vulkánjához; a Katlához, a Heklához és az Eyjafjallajökullhoz. Ez utóbbi vulkán hamu felhője végett 2010-ben leállították az európai légtereket.

Belül a látogatók olyan kiállításokat találnak, amelyek az elmúlt évszázadban Izlandon felbukkanó kitöréseket, valamint az őket okozó geológiai folyamatokat vizsgálják. Ez magában foglal egy 12 méter magas szerkezetet, amely szimulálja a köpeny és a magma áramlását az ország alatt - más néven Izland "tüzes szívének" mozgását.

A látogatók képesek lesznek egy mesterséges füstfelhőt is átélni, megtapasztalni egy kitörés hamu felhőjét, és felfedezni a folyosót, amely bemutatja a magma áramlásának következményeit - a forró iszapos edényektől a gejzírekig.

A valódi vulkánkitörések a múzeum mozitermében is megjelennek majd, ahol HD felvételeken nézhetik meg a vendégek a drámai eseményeket.

Az utóbbi években számos geológiai turisztikai látványosság nyílt Izlandon. 2016. februárjában egy 400 méteres kör alakú folyosó formájában új jégbarlangot vágtak a Langjökull jégkapu szívébe; míg 2016 májusában Víðgelmir, az ország legnagyobb láva-barlangja újra megnyitott új járdákkal és világítással.

forrás: facebook.com
forrás: facebook.com

(forrás: The Guardian)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai