hirdetés
hirdetés

Mésztufa barlangot avattak Pécsett

2018. március 23-án került átadásra a Tettyei-mésztufabarlangban kialakított, korszerű információs eszközökkel felszerelt természetvédelmi témájú kiállítás, valamint elkészült a barlang bejárati részének helyreállítása is a „Mecseki barlangok világításának környezetbarát átalakítása, bauxittárók biztonságos és denevérbarát lezárása” elnevezésű projekt keretében.

hirdetés

A projekt részeként több beszerzésre is sor került . Az egyes fejlesztendő területek megközelítéséhez és az ott végzett monitoring tevékenység elvégzéséhez beszerzésre került egy terepjáró gépjármű, valamint több, a denevérmonitoring tevékenységhez, valamint a barlangok működtetéséhez és bemutatásához szükséges eszköz is.

fotó: Komlós Attila

A projekt elsődlegesen az élettelen természeti értékek megőrzésére, a bemutatásuk lehetőségeinek javítására irányul. Ez barlangokat és földtani alapszelvényeket jelent. A projekt két legjelentősebb helyszíne az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei-mésztufabarlang. Ezen kívül fejlesztések történnek a Szársomlyó-hegyen, a villányi Templomhegyen, a valamint további helyszíneken a Mecsek és a Villányi-hegység területén.

A projekt megvalósítása 2016 telén kezdődött meg. Azon a télen az Abaligeti-barlangban és a Tettyei-mésztufabarlangban a korábbi villamosrendszer helyett törpefeszültségű villamos hálózat került kialakításra, a világítótesteket energiahatékony, LED-es világítás váltotta fel. A szükséges helyeken megerősítésre kerültek a látogatók által járható szakaszokon a kőzetek, Abaligeten pedig ezen kívül barlangi monitoring rendszer került kiépítésre, amely a kőzetmozgást, a barlangi levegőt és a barlangi patak, valamint a barlangbejárat környezetének fizikai tulajdonságait méri és mutatja be a látogatók számára. A felújítási tevékenységek összesen 775 m szakaszt érintettek.

fotó: Komlós Attila

A projektből hátralévő időben még megvalósításra kerül a Villányi Templomhegy Természetvédelmi Területen található Ammonitesz-tanösvény korszerűsítése, a cserkúti Czana-domb, valamint a magyaregregyi Vár-völgyi tanösvény felújítása – ezek összesen 5 földtani alapszelvényt érintenek. Ezen kívül további 11, a Mecsekben, valamint a Villányi-hegység területén található védelem alatt álló barlang lezárására is sor kerül és az Abaligeti-barlang bejáratát is felújítjuk.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 169,20 millió Ft támogatással.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai