hirdetés
hirdetés

Megújult Szentendre belvárosa

Sajtóbejárást szerveztek Szentendrére december 14-én, hogy bemutassák, mire költik az uniós támogatást, mi változott a történelmi belvárosban.

hirdetés

A gyönyörű Szentendre nagyot változott az utóbbi időben. A változás annak a 900 milliós uniós támogatásból végzett munkának is köszönhető, amelyből többek között megújult a Fő tér burkolata, megszépült és új funkciókkal bővült három műemlék épület, a MűvészetMalom, a Fő téri vendégház és a Tourinform Iroda. Az új kulturális központ átadását márciusra tervezik.

Hidegkuti Dorottya, a Szentendre és Térsége TDM Iroda marketingmunkatársa tájékoztatása szerint a Tourinform Iroda a Dumtsa Jenő utcában lesz, és az átadás után idegenforgalmi centrumként működik majd. A helyszínen megmutatta hol lesz a kibővült és felújított épületben a helyi termékek gondolája, hol lesz az ajándékbolt, amelyben egyedi kivitelezésű, városhoz kötődő tárgyakat árusítanak. Itt kapnak helyet a szentendrei alkotók műveit bemutató albumok is. Az épület különleges kertjében Szentendrére jellemző növények találhatók majd, a szépülő, formálódó ház kertjében még csak a fű mutatja magát. A TDM munkatársa szerint a még zajló beruházáshoz kapcsolódik a december végéig látható Public Art nevű szabad téri kiállítás is, melynek keretében szentendrei művészek alkotásait mutatják be.

Kocsis Gáspár építész a szigorú műemlékvédelmi szabályokhoz való alkalmazkodásról szólt, amely a legnagyobb kihívást jelentette Szentendre történelmi belvárosának rekonstrukciója során.

További képek a galériában

A Fő tér betlehemét három évszakon át a Skanzenben őrzik, szalmaszobrait minden évben megújítják, és 24-én kerül a szalmabölcsőbe a kis Jézus. Sokan keresik fel a városban a betlehemeket, összesen négy van belőlük. A belvárosban az ünnepi időszak alatt a Lázár téren jégpálya is működik.

A Népművészetek házában a résztvevők megnézték a múzeumot, majd lehetőségük nyílt karácsonyi díszt készíteni.

Szentendrén minden nap karácsony van, ezt azok mondják, akik megnézték a Karácsony Múzeumot. A festői Szentendre belvárosában egy régi kopott épület új életre kelt tavaly. A Hubay család régi álma volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol újra visszatérhetnek a régi szép emlékek, a családi ünnepek meghitt hangulatai. Az álom valóra vált, hiszen 2010 advent első hétvégéjén megnyílt a Hubay-ház, mely az ünnepi díszek és kellékek valódi kincsestára. Koboldok és csengettyűk, csillagok és diótörők, muzeális értékű karácsonyfadíszek, a múlt és a jelen míves ünnepi kiegészítői bűvölték el az újságírókat.

Szentendre belvárosában található Művész Étteremben betlehemi műsorral várták vendégeket, akik a vacsora után csokoládé- és szaloncukor bemutatón is részt vehettek.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai