hirdetés
hirdetés

Helyzetjelentés Örményországból

Mit kérdezett a jereváni gyümölcsárus a magyaroktól?

A baltás gyilkos katonatiszt egy héttel ezelőtti kiadatása Azerbajdzsánnak komoly nemzetközi visszhangot kavart. A lépést követően Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. Ilyen előzmények után indult szeptember 11-én 12 napos Örményország-Grúzia-Azerbajdzsán körutazásra a Haris Travel Club turistacsoportja.

hirdetés

A csoportot Örményországba elkísérte az iroda vezetője, Haris Ernő is, aki szeptember 14-én tért vissza Magyarországra. A szakember lapunknak nyilatkozott először az Örményországban tapasztaltakról.

Haris Ernő elmondta, hogy a korábbi években szerveztek már csoportokat Örményországba és Grúziába, de idén először hirdették meg a három kaukázusi országot kombináló túrájukat. A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivált azeri versenyző nyerte, ezért idén Bakuban került megrendezésre a 2012-es Dalfesztivál, és úgy gondolták, emiatt lesz érdeklődés az iszlám ország iránt is. És valóban, szépen össze is állt a csoport, amikor megtörtént a baltás gyilkos katonatiszt kiadatása. Ennek ellenére senki sem mondta le a részvételt.

Dohányzó asszony - Fernando Botero szobra, mögötte a Cafesjian Múzeum Alapítvány (más néven Cascade) építménye látható. 

Ráadásul nem sokkal az indulás előtt még egy furcsaság történt: kiderült, hogy a Magyar Külügyminisztérium honlapján az 1., vagyis az utazásra nem javasolt kategóriába sorolta Grúziát. Pontosabban egy négy évvel ezelőtti fegyveres konfliktus miatt került oda, és azóta sem változott az ország minősítése. Az iroda értesítette erről a grúz nagykövetséget, akik azonnal tiltakoztak a figyelmetlenség miatt. Sikeresen, mert rövidesen le is került Grúzia (csak két térsége maradt rajta) a listáról.

Alighogy Grúzia ügye elintéződött, a Külügy honlapján az 1-es, nem javasolt úti cél kategóriába Örményország került fel, pénteken délután ötkor azzal, hogy ott nincs konzuli védelme a magyar állampolgároknak. Az érvelés azért is különös, mert eddig is a grúziai magyar konzul látta el ezeket a feladatokat, és a kiadatás előtt mégsem szerepelt Örményország a listán.

Mindez azért érdekes, mert a Külügyminisztérium módosított besorolása miatt az utas minden további nélkül elállhat az utazástól, és visszakövetelheti a részvételi díj teljes összegét. Szerencsére senki nem tette ezt a csoportból.

Ilyen előzmények után döntött úgy az ügyvezető, hogy legjobb, ha maga is elkíséri a csoportot, legalábbis a legkényesebb desztinációba, Örményországba, amely egyébként a világ legrégebbi keresztény állama! Két napot töltöttek Jerevánban és környékén, és nem érte őket semmilyen atrocitás.

Ecsmiadzin katedrálisa, más néven az Örmény Vatikán, melyet Világosító Szent Gergely alapított.

ét egyedi eset volt, amikor azt lehetett érezni, hogy nem felejtik el könnyen az ügyet az örmények. Az első eset rögtön a repülőtéren történt – meséli Haris Ernő. – Az örmény vízumot meg lehet venni a határon, alig 7,5 dollárba kerül. Az egyik ablak mögött ülő egyenruhás férfi, meglátva a magyar útlevelet, annyit mondott, hogy ő ilyen passzos tulajdonosának nem készít vízumot. Ekkor honfitársunk beállt egy másik ablakhoz, ahol szó nélkül megkapta a vízumot.

A másik eset egy piacon történt, ahol Haris Ernő, amikor megkérdezték tőle, honnan jött, nem tagadta le hazáját. Erre a helyi friss és aszaltgyümölcs-specialitásokat kínáló árus szomorúan hozta szóba a Safarov-ügyet, ennek ellenére búcsúzóul kezet nyújtott a magyar vendégnek.

Garni városa, grillpisztráng ebéd mogyorófa alatt, szőlőtőkék között.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy egyetlen szállodában, étteremben, autóbuszon, múzeumban senki sem hozta szóba a politikai vihart kavaró esetet, így a csoport tagjai, a magyar turisták jól és biztonságban érezték magukat. Nagy valószínűséggel, a továbbiakban sem számíthatnak barátságtalan fogadtatásra honfitársaink Örményországban.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Érdekes a magyar turista! Görög válság idején hezitál, hogy elutazzon-e a görög szigetekre, amikor minden helybéli a turistából él!
Örményországban égetik a magyar zászlót, az első napokban akár meg is lincseltek volna egy arra kószáló magyart, erre senki nem mondja vissza az utazását! Na ez a
bátorság, vagy - mint a cigány lova - vakmerőség!
Én Senki Alfonz, - pedig sokat láttam Piszkos Fred, Wanek úr és Fülig Jimmy barátaimmal - minden esetre megírtam volna a végrendeletem egy ilyen út előtt!
Azért szurkolok, hogy tényleg ne történjen semmi! Egyébként kíváncsi lettem volna mit csinál Haris úr, ha reptéren egyik határőr se lett volna hajlandó vízumot
kiállítani a magyaroknak?
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai