hirdetés

MTÜ: lezárult pályázatról helyzetjelentés, jön egy újabb lehetőség

Csaknem 14 ezer magánszálláshely újul meg év végéig 45 milliárd forint értékben.

hirdetés

Július 15-én zárult a magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek számára 60 milliárd forintos keretösszeggel kiírt pályázat, melynek keretében a vidéki Magyarország szállásadói juthattak szobánként 1 millió forintos támogatáshoz. A felhívásra csaknem 14 ezer pályázat érkezet 45 milliárd forint támogatási igénnyel, a megítélt összeget nyár végéig folyósítják a nyerteseknek.

A május 25-én meghirdetett pályázat a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció részeként jelent meg nyílt pályázati felhívásként, amely egyszerűsített eljárás keretében biztosít pályázati forrást minden, az NTAK-ban regisztrált magán- és egyéb szálláshelyüzemeltetőnek.

A pályázatot 2020. június 4. és 2020. július 15. között lehetett benyújtani. A forrásból bármilyen fejlesztés megvalósítható, lehet felújítani, bővíteni, bútorcserére, napelemre költeni, szaunát, akár kisebb medencét építeni, egyedül forgóeszköz nem vásárolható belőle. A konstrukció keretében olyan szálláshelyek juthattak forrásokhoz, amelyek korábban nem tudták igénybe venni a pályázati lehetőségeket. A top 3 küldő megye Somogy (22%), Veszprém (11,9%) és Zala (9%) voltak.

A felhívás zárását követően a pályázók elektronikus levélben július végéig értesítést kapnak az elbírálásról. A támogatást nyert pályázók számára a támogatói okiratot szintén elektronikus formában érkezik.

Az igényelt támogatás teljes összegét 100%-os előleg formájában folyósítja a Kisfaludy 2030 Zrt. legkésőbb augusztus 31-ig. A szálláshelyeknek minden vállalt fejlesztést legkésőbb 2020. december 31-ig szükséges befejeznie. A zárást követően a kedvezményezettnek 90 napja lesz a felhasznált összeggel egyszerűsített online formában elszámolni.

Mivel a pályázatot kizárólag a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltaó Központon (NTAK) keresztül lehetett benyújtani, a konstrukció a fehérítést is szolgálta, a pályázati időszakban összesen csaknem 5000 egységgel bővült az NTAK-ban regisztrált magán- és egyéb szálláshelyek száma, 29 ezerről közel 34 ezerre.

A magán- és egyéb szálláshelyeket követően újabb mérföldkőhöz érkezett a Kisfaludy Program: a következő, egyben utolsó szakasza még idén meghirdetésre kerül 5 milliárd forintos keretösszeggel. Ennek keretében a kempingek és üdülőházak kapnak majd támogatást.

A Kisfaludy Program különböző fejlesztési pályázatain eddig 295 milliárd forintot használtak fel a szálláshely-kínálat megújítására. Ebből nagyjából 200 milliárd forint az állami támogatás, a régiónként eltérő önerő mértéke pedig több mint 100 milliárd forint, amit a vidéki szállodák, panziók, magánszálláshelyek költenek el fejlesztésekre. A program eredményeként összességében 62 ezer szoba újul meg, a vidéki Magyarország száláshelyeinek 40 százaléka.

(forrás: MTÜ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja, a covid harmadik hulláma befolyással lesz a nyitási terveire?

Kiadónk társoldalai