Nyárra telt házat vár a Hotel & More

Klemm Balázs, a Hotel & More Group tulajdonosa, vezérigazgatója a 2020-as és a 2021-es turisztikai idényről és a szektor jövőbeli kilátásairól.

Dübörgött a tavalyi nyár

Elmondta, 2020. júniusában berobbant a turizmus, majd hónapokig dübörgött, végül nagyon jó nyarat zártak. Olyan kiemelkedő forgalmú nyár volt, amely a 2019-es évet is felülmúlta sok helyen. Szeptember elején azonban már csökkent a forgalom, olyan helyeken is, ahova egész évben érkeznek turisták, ilyen például a külföldi vendégek által is látogatott Hévíz és a Balaton-part.

Télre sem zártak be

Novemberben nem hirdettek üzemszünetet, szállodáik továbbra is oktatási, üzleti és gazdasági céllal érkező vendégeket fogadnak. Azért, hogy a személyzetüket mozgásban tartsuk, éltek a bérkedvezménnyel is, ami eredményeképpen minimális forgalommal, de most is üzemelnek a szállodáik.

Elsődleges szempontuk a munkavállalók megtartása volt, készülünk a nyári előszezonban az „újranyitás”-ra. Ennek elengedhetetlen feltétele az, hogy képzett, tapasztalattal és helyismerettel rendelkező munkatársakkal tudják a vendégeket nagyobb létszámban újra fogadni.

5-10 százalékos vendégforgalom

Az elmúlt hónapokban 5-6 százalékos vendégforgalmuk realizálódott, néhány hotelben pedig 10 százalékot is tudta generálni. Ez annak volt köszönhető, hogy sok nagyobb vidéki városban üzemszünetet hirdettek a környező szállodák, így a Hotel & More szállodáiba jelentkeztek be a vendégek - részletezte Klemm Balázs, aki azt is elmondta, milyen változtatásokat hoztak létre az elmúlt egy évben.

Felújításokra fordították az időt 

"Hoteljeinkben pedig különböző felújítási munkálatok zajlottak a közelmúltban, és még zajlanak is néhány helyen. Minden szobát és közösségi helyiséget kifestettünk, a gépészeti elemek karbantartása és felújítása is megtörtént. Ahol wellness részleggel is rendelkezünk, ott leengedtük a vizet, kijavítottuk az esetleges szerkezeti hibákat, és szükség esetén a gépészeti szerkezeteket is felújítottuk - mondta a vezérigazgató, aki azt is elárulta, milyen jövőbeli terveket és célokat állítottak fel.

Vidék idén is nagyon megy

Úgy véli a szakember, hogy vidéken be fog robbanni ismét a turizmus, működni fog, hiszen a külföldi utazások csak korlátozott számban vehetőek igénybe. Szerinte az emberek továbbra is tartanak a vírustól, és amíg a teljes átoltottság nem történik meg, addig a belföldi nyaralást részesítik előnyben.

A vidéki turizmus ezért mindenképpen hasonlóan jól fog alakulni, mint ahogy alakult 2020 júniusától egészen 2020 októberéig. Viszont Budapesten 2022-ben éled újjá a turizmus, de csak 2024-re fogja elérni a 2019-es szintet.

A nyitás az átoltottság függvénye

Arra számít, hogy a nyitás az átoltottság függvénye lesz, május előtt egy részleges, csökkentett üzemmódot engedő nyitás várható szigorított feltételek és előírások betartásával.

Sokan sajnos elvesztették a munkájukat, hiszen voltak a szakmának olyan szereplői, vállalkozásai, ahol a tulajdonos, üzemeltető nem bírta pénzügyileg tovább működtetni a vállalkozását, be kellett zárnia.

A vezérigazgató nagyon bízik a fiatal generációban, akik most diplomáznak, mert ők újító energiájukkal fel tudják frissíteni ezt a szakmát.

 

Forrás: Turizmus Online


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?