hirdetés
hirdetés

Országos vizsgálat alatt az utazási szerződések

2011 a megújulás éve lesz a fogyasztóvédelemnél, melynek keretében vizsgálják majd egyebek mellett az utazási szerződéseket - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján.

hirdetés

Különös hangsúlyt kap idén az Európai Fogyasztói Központ működtetése Magyarország soros EU-s elnöksége kapcsán, figyelemmel a kapcsolódó idegenforgalomra, valamint a központ zökkenőmentes integrálására.

Nem bírságolunk mindenáron

Megváltoznak a hangsúlyok egy-egy vizsgálat kapcsán. Nem cél a mindenáron való bírságolás, hanem tényfeltáró vizsgálatok kapcsán annak feltérképezése szükséges, hogy a vállalkozások hogyan tartják be az előírásokat, mekkora igény van a hatóság szolgáltató tevékenységére, pl. a vállalkozók oktatására, továbbképzésére.

Az idei országos vizsgálati program ennek megfelelőn más szempontok alapján állt össze, különös figyelemmel az elektronikus kereskedelemre, a közüzemi szolgáltatások ellenőrzésére, a szavatosság-jótállás feltételeinek betartására, a gyermekjátékok veszélyességének kiszűrésére, az utazási szerződésekre, s a termékbemutatóval egybekötött vásárlásokra.

Pozitív lista

Márciustól elindul a pozitív lista, mely a jogkövető vállalkozások adatait fogja tartalmazni, annak érdekében, hogy a fogyasztók információkat kaphassanak a megbízható vállalkozásokról. A lista az árfeltüntetés, taxiszolgáltatás, szavatosság-jótállás, vásárlók könyvének kezelése, vendéglátó egységek ellenőrzése témakörében megvizsgált vállalkozásokat fogja elsősorban részletezni.

Februártól indul a hatóság új, egyedülálló szolgáltatása, miszerint hétvégi telefonos ügyfélszolgálatot biztosít a fogyasztóvédelem területén a fogyasztóknak és vállalkozásoknak. 

A fogyasztóbarát vállalkozások emblémájának kidolgozására az év folyamán, a pozitív lista gyakorlati tapasztalatai alapján kerül sor.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai