hirdetés

Pécs nem egyéjszakás város

Pécs volt a díszvendége az idei Utazás Kiállításnak. Ki is tettek magukért, mert senki nem tud még egy olyan drága műtárgyat felmutatni, mint amit Pécs itt kiállított.

hirdetés

Tömegek állták körül és csodálták meg az A pavilon 311-es, kiemelt standján a 107 éve elveszettnek hitt iparművészeti különlegességet, amelyet 19 millió forintért vásárolt meg a város, a kalandos történetű Apáti-Abt Zsolnay-vázát, amely így visszakerült szülőföldjére.

Ez a tárgy, monumentális méretével, részletgazdag motívumaival, eleganciájával a magyar szecessziós kerámiagyártás csúcsdarabja. Hasonló kvalitású Zsolnay-kerámia évtizedek óta nem szerepelt a nemzetközi műtárgypiacon, most pedig az Utazás Kiállításon csodálható meg.

A legnagyobb joggal vonzotta a hatalmas tömeget a pécsi stand, a Porcelán Manufaktúra egyik mesterfestőjének tevékenységét akár órákon át lehetett nézni, és nagy volt a sikere annak is, hogy a 3D túrák formájában saját maguk által irányítva járhatják körbe a pécsi nevezetességeket. Weiss Fanni hallássérült fotómodell, Pécs Város Arca színesítette a fotósok életét, akik rajokban követték, hogy a legszebb képeket készítsék róla.

Pécs polgármestere köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy néhány év alatt mekkora fejlődésen ment át a város, amely 2010-ben is bizonyított, azóta pedig folytatódnak a fejlesztések. Páva Zsolt szerint Pécs nem egyéjszakás város, itt már meg kell állni, meg kell szállni és be kell kapcsolódni annak nyüzsgő életébe, el kell látogatni kornyékére is, a méltán híres Villányba, vagy például Orfűre.

Újra megnyílt a családok számára is a nagy élményt jelentő, földalatti vájatot idéző Bányász Múzeum, rövidesen megnyitja kapuit a nagyközönség előtt Magyarország első, Középkori Egyeteme, megújul a római kori Cella Septichora, a zsinagóga, a horvát színház, az állatkert. Komoly turisztikai fejlesztésbe kezd a Pécsi Püspökség és 2015-ben ismét Pécs rendezheti az Európa Cantat-ot, melyre már idén felvezető évet tervez. Erről már a kiállítás fő szervezője, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatója beszélt. Márta István kiemelte annak fontosságát, hogy a kultúra városa folyamatosan újul, koncertek, bemutatók sorozata várja a Pécsre látogatókat, nem beszélve arról, hogy a Zsolnay-negyed csodálatos kincseit napokig lehetne nézni.

Örökségünk megóvása mellett gondoltak a fiatalságra is, megszólítja őket a város, vagyis a marketingesek gondoltak arra, hogy szoros kapcsolatot tartsanak velük a facebookon és minden felületen, amellyel a fiatalok élnek.

Az elmúlt években Nyugat-Európában kötelező elemmé váltak az interaktív és multimédiás eszközök a múzeumokban, melyek segítségével nem csak a kiállítóhely által kínált ismeretanyag bővülhetett, hanem a látogatók a történelmet virtuálisan át is élhetik. A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és partnerei által megvalósítandó „Értékes Pécs” projekt célja, hogy mutassa be a város és vonzáskörzetének történelmi örökségét. A bevezetésre kerülő mobil alkalmazással egy okostelefon, valamint a városi ingyenesen használható wifi rendszer segítségével a látogatók interaktív térképhez jutnak, mellyel 5 túraútvonalról és az azokat összekötő útvonalak mentén található érdekességekről, programlehetőségekről kapnak információt. A mobil applikáció alkalmas lesz fotók, videók, hanganyagok lejátszására, műtárgy-információkra, kvízek, múzeumpedagógiai játékok, útvonaltervek bemutatására, lejátszására, GPS alapú helymeghatározásra.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai