hirdetés
hirdetés

Szövetségben a városok

Lentiben találkoztak azok a szakújságírók, akiket Ausztria, Magyarország és Szlovénia városai között létrejött „City Cooperation” (Városok Szövetsége) projekt bemutatására október végén hívtak meg három napos tanulmányútra. 

hirdetés

A határon átnyúló együttműködésben nyolc osztrák (Bad Radkersburg, Fehring, Feldbach, Friedberg, Fürstenfeld, Gleisdorf, Hartberg, Weiz), 9 szlovén (Murska Sobota, Gornja Radgona, Ptuj, Lendava, Ljutomer, Radenci, Lenart, Ormož, Beltinci) és 7 magyar város (Letenye, Lenti, Zalalövő, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Körmend, Vasvár) vesz részt. 

A City Cooperation projekt Ausztria-Magyarország és Szlovénia- Ausztria Határon Átnyúló Együttműködési Programokban (2007-2013) az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a Stájerországi tartomány, a Magyar Köztársaság és a Szlovén Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg. A magyar oldalon a pályázat összköltségvetése 1 millió euró.

Városnéző sétán mutatják be a városok legérdekesebb eseményeit és mondják el anekdotáit a szomszédok és a vendégek nyelvén (angolul, németül, magyarul vagy szlovénül). 2012-től mind a 24 városban lesznek bármikor ingyenesen elérhető tájékoztató útikalauzok és audio guide-ok. A 24 város szövetségének erősítése érdekében már előkészületben vannak további akciók.

Útra keltük 

Első utunk Körmendre vitt, ahol a Batthyány Strattmann kastélyt és a Batthyány-Strattmann László Múzeumot néztük meg, majd Szentgotthárdon a St. Gotthard Spa és Wellness Thermalpark és Gotth'Art Wellness négycsillagos Conference Hotel­­****  Superior Szentgotthárdot jártuk végig, ahol élménytér, uszoda és a csúszdák kiemelkedő látványa fogadott.

Pataki Éva, üzletvezető mutatta be Kelet-Stájerország Turisztikai Régióját, majd a 18. század elején épült Schielleiten-i barokk kastélyban szálltunk meg, amely ma a Szövetségi Sport-és Szabadidőközpontnak ad helyet. A szálloda modern sportlétesítményeivel várja a vendégeket, a kastély előtti rész a hőlégballonok induló tere. Reggel Weiz-be utaztunk, amely az energiarégió központja, a kelet-stájer dombvidék közepén található és olyan természeti csodákat kínál, mint a Rába-szurdok vagy a cseppkőbarlangok. A sportot kedvelők számtalan túraútvonalon és kerékpárúton élvezhetik a magával ragadó tájat. 3 energia-megújítóközpont és sok szabadtéri létesítmény - mint például az energiatermelő Gemini ház - bizonyítja Weiz kompetenciáját a természetes energia témájában. Weiz az Energia útvonal 12 helyszínének egyike, amely Szlovéniába vezet és bemutatja a megújítható energiát az érdeklődő számára. Weiz város megtekintése után várt minket Feldbachtól északra, a kis Riegersburg városka fölé magasodó bazaltsziklán álló 850 éves Riegersburgi vár, amely talán egész Ausztria legszebb, épen maradt vára.

A Parktherme Bad Radkersburgban a fürdőkultúrával ismerkedtünk, majd Szlovéniában Ptuj városát néztük meg, amely a Dráva partján található, középkori jellegét megőrző hangulatos kisváros. Hatalmas vár uralkodik város feletti hegyen, melynek lábánál található a domonkos és minorita kolostor, az Orpheus-emlékmű, a város tornya, a Szent György-templom, a városháza és a borospince, mely közel 800 éves hagyománnyal büszkélkedhet. A szlovéniai látogatást Jeruzalemben zártuk, amely egyben a régió idegenforgalmi irodájának is otthont ad, de a helyi bortermelők mekkája is, ahol a környéken termet borokat kínálták.

Gosztola Völgye Wellness Hotelben Horváth István sajtóreferens bemutatta vacsora után, hogy mi a különbség a magyar és a szlovén borok között. Talán elfogultság, de nekem a hazai jobban ízlett.

Az utolsó napra hagyták a szervezők a legérdekesebb programot, megnézhettük a Zalaerdő erdészet-,fűrészipar- és vasúttörténeti kiállítást Kaliba Mihály csömödéri erdei vasútüzem vezetőjével, majd hazánk leghosszabb keskenynyomtávú Erdei Kisvasútjával (Lenti – Zajda - Lenti) utazhattunk. 

A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkot Csuka Zoltán marketingvezető segítségével csodálhattuk meg. A termálfürdő területén található a Szent György Energiapark, amely Európában egyedülállóvá teszi a lenti termálfürdőt, jótékony hatású energiavonalai miatt.

Lentiben, a Don Quijote étteremben búcsúztunk el útikalauzainktól: Kovács Károlytól, a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség ügyvezetőjétől, valamint Róka Bernadettől. Meggyőződtünk arról, hogy a három ország turizmussal foglalkozó szakemberei sikeres munkát végeztek.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai