Tücsköt, bogarat a tányérra a BGE-n!

A fenntartható étrend és az ehető rovarok "kerülnek terítékre" a Budapesti Gazdasági Egyetemen a Kutatók Éjszakája alkalmából.

2050-re több, mint 9 milliárdra becsülik a bolygó népességét, mely komoly kihívás elé fogja állítani az élelmiszerellátás összes szereplőjét. Azért, hogy a jövő generációinak ez ne okozzon problémát, fontos, hogy a környezeti hatások mérséklése mellett egy fenntarthatóbb élelmiszerelőállítás és a táplálkozási szokások ilyen irányú átalakítása felé tudjunk nyitni. Az ehető bogarak, rovarlárvák kiváló alternatív energiaforrások lehetnek manapság - áll a Budapesti Gazdasági Egyetem sajtóközleményében. A felsőoktatási intézmény idén a Kutatók Éjszakáján arra invitálja az érdeklődőket, hogy kóstolják meg „bogaras menüiket”* és ismerjé meg a rovarok világát a fenntartható gasztronómia szemszögéből!



A TÜCSÖK ÉS BOGÁR, AVAGY ÚTON A FENNTARTHATÓ ÉTREND FELÉ c. program mellett számos izgalmas programmal várják még személyesen és online formában az idei Kutatók éjszakáján az érdeklődőket 2021. szeptember 24-én pénteken a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

 helyszín: (Tücsök és Bogár) – Budapesti Gazdasági Egyetem - KVIK

1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11. alagsor

időpont: 2021. szeptember 24. 16:00 – 18:00

Regisztrálni az eseményre ITT lehet.

*Erre azért adódik lehetőség, mert az Európai Unió erre hivatott bizottsága 2021 júniusában adott első alkalommal engedélyt szárított rovarlárva élelmiszerként történő forgalmazására.


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.