Turizmus Magyarországon, 2015: remekeltek a négycsillagosok és a gyógyhotelek

Mind a turisták száma, mind az általuk eltöltött vendégéjszakaszám nőtt tavaly hazánkban, az átlagos tartózkodási idő a hotelekben minimális mértékben csökkent. A szállodák közül a négycsillagosok és a gyógyszállodák aratták a babérokat, míg az ötcsillagos hotelek vendégforgalmában kismértékű visszaesés történt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség elkészítette a Turizmus Magyarországon című statisztikai kiadványát a Központi Statisztikai Hivatal közelmúltban publikált, kedvező tendenciákat jelző 2015. évi végleges adatai alapján. A kiadványban a turizmus hazánk gazdaságában betöltött szerepéről és turizmusunk legfontosabb jellemzőiről lehet olvasni.

A turizmus kiemelt szerepet tölt be a magyar gazdaságban. A KSH adatai szerint 2015-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 6,0%-kal, ezen belül a külföldi vendégéjszakák száma 4,9%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma 7,0%-kal növekedett 2014-hez képest. A szállásdíjbevételek 13,0%-kal bővültek. 2015-ben több mint 1,2 millióan rendelkeztek SZÉP-kártyával, a hozzákapcsolódó költés pedig több mint 83 milliárd forintot tett ki, ami 14,0%-os növekedés 2014-hez képest.

Két adat jelzett visszaesést tavaly: a szállodai áltagos tartózkodási idő 2,4-ről 2,3-ra csökkent, illetve az ötcsillagos hotelek vendégforgalma mutatott még 1,9%-os visszaesést.

A magyarországi turizmus legfontosabb eredményei mellett a kiadványban bemutatjuk a világ turizmusának legfontosabb eredményeit, a turizmus gazdasági jelentőségét, a belföldi és a külföldi turisták számát és költését, illetve motiváció szerinti megoszlását. A kereskedelmi szálláshelyek forgalmát országos szinten és a turisztikai régiókban, az üzleti célú egyéb szálláshelyek vendégforgalmát, szezonalitást, a leglátogatottabb magyarországi települések listáját. A vendégforgalom alakulását küldőpiaconként a kereskedelmi szálláshelyeken és a szállodákban, a különböző típusú kereskedelmi szálláshelyek kapacitásának, kapacitáskihasználtságának, vendégforgalmának és bevételeinek mutatóit. Budapest, a Balaton régió, a gyógyszállodák és a hivatásturizmus 2015. évi főbb eredményeit, a SZÉP kártya forgalmát, valamint a turisztikai védjegyeket.

Növekvő vendégéjszakaszám, csökkenő átlagos tartózkodási idő

Az elemzésből kiderül, hogy tavaly a nemzetközi utazások devizabevétele 8,9%-kal növekedett 2014-hez képest, a devizakiadások 7,8%-kal emelkedtek, a devizaegyenleg így 9,5%-kal lett magasabb.

Szintén kiderül a tanulmányból, hogy a külföldi turisták száma tavaly 17%-kal nőtt 2014-hez képest, melyből az egynapos utazók száma 9,6%-kal bővült, míg a több napra érkezők száma 22,2%-kal lett nagyobb, és 15,4%-kal többet is költöttek a külföldiek nálunk tavaly. A több napra elutazó belföldi turisták száma is bővült, bár csupán 2,7%-kal, költésük 4,4%-kal lett magasabb.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmi adatait tekintve kiderül, hogy bár mind a turista-, mind a vendégéjszakaszám emelkedett – előbbi 7,9%-kal, utóbbi 6%-kal –, az átlagos tartózkodási idő csökkent, méghozzá 1,8%-kal. Ebből a külföldi turisták átlagos tartózkodási ideje 1,7%-kal, míg a belföldieké 1,9%-kal lett kevesebb, mint 2014-ben. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjból származó összes bruttó bevétele 13%-kal nőtt 2014-hez képest.



Nem volt túl jó évük az ötcsillagos hoteleknek

A vendégforgalom az ötcsillagos szállodák kivételével minden szállástípus esetében bővült 2015-ben, az ötcsillagosoknál ugyanis 1,9%-os visszaesést mutatnak a statisztikai adatok. A külföldi vendégéjszakák száma 3,5%-kal csökkent az ötcsillagosokban, míg a külföldi turisták jóval több vendégéjszakát töltöttek a közösségi szálláshelyeken (+32,1%) és a négycsillagos hoteleinkben (+12,3%). A négycsillagos, illetve gyógyszállodák, továbbá a közösségi szálláshelyek összes vendégéjszakáinak száma jelentős mértékben – 13,9%-kal, 10,3%-kal, illetve 12,7%-kal – emelkedett az előző évhez képest. A négy- és háromcsillagos szállodák, illetve a gyógyszállodák belföldi vendégéjszakáinak száma is az átlagnál jóval nagyobb mértékben emelkedett: a négycsillagosokban 16,2%-kal, a háromcsillagosokban 11,8%-kal, míg a gyógyszállodákban 20,9%-kal több éjszakát töltöttek el a belföldi turisták.



Földrajzi koncentráció és szezonalitás

A regionális bontásból kiderül, hogy a magyarországi turizmust földrajzi koncentráció jellemezte tavaly is: az összes vendégéjszaka 68,9%-a a Budapest-Közép-Dunavidék, a Balaton és a Nyugat-Dunántúl régióban realizálódott. A kereskedelmi szálláshelyek külföldi vendégéjszakáinak 62%-át a Budapest-Közép-Dunavidék régióban, 13,5%-át a Balaton régióban regisztrálták. A magyarországi belföldi turizmus földrajzilag kevésbé koncentrált: az összes vendégéjszaka 54,1%-a a Balaton, a Budapest–Közép-Dunavidék és az Észak-Magyarország régióban realizálódik.

A jelentésben olvasható, hogy a magyarországi turizmust erős szezonalitás jellemzi: az összes vendégéjszaka 15,2%-a júliusban, 16,1%-a augusztusban realizálódott. A külföldi vendégéjszakák száma kissé egyenletesebben oszlik el, mint a belföldi vendégéjszakáké.



Megugrott az indiai, tovább csökkent a német vendégéjszakák száma

Az európai küldőpiacokat tekintve a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 2015-ben jelentősen nőtt Törökországból (+27,3%), az Egyesült Királyságból (+18,2%), Írországból (+13,2%), Svédországból (+12,1%), Spanyolországból (+9,6%), Szlovákiából (+9,4%) és Csehországból (+8,7%), kissé nőtt Ausztriából (+2,5%), Franciaországból (+5%) és Lengyelországból (+5,3%). Az orosz vendégéjszakák száma továbbra is jelentős mértékben csökkent (-25,8%), de csökkent a német (-2,3%), a horvát (-6,6%), a szlovén (-5,3%) és az ukrán (-13%) vendégéjszakák száma is. A távoli piacokat tekintve nagy mértékben nőtt az indiai (+74,1%) és a kínai (+38,5%), de emelkedett az izraeli (+13,8%) és a koreai (+9,8%) vendégéjszakák száma, csökkent viszont a japánok által Magyarországon eltöltött éjszakák száma, mintegy 5%-kal. Nőtt az amerikai (+14,7%), a kanadai (+12,6%) és az ausztrál (+16,7%) vendégéjszakák száma is.

Budapest vendégforgalma jól alakult tavaly: mind a külföldi (+6%), mind a belföldi (+5,1%) vendégéjszakák száma emelkedett, az átlagos tartózkodási idő viszont a fővárosban is csökkent 0,6%-kal. A balatoni régióban tavaly 3,5%-kal nőtt a belföldi és 5%-kal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma, így az összes vendégéjszakaszám 0,5%-kal tudott emelkedni. Az átlagos tartózkodási idő 4,7%-kal csökkent a régióban.

Konferenciák 2015-ben

A világon a nemzeti és nemzetközi találkozók legfontosabb helyszíne Európa (55,1%). Magyarország részesedése az összes konferenciából 1,7% (forrás: ICCA). Tavaly összesen 820 darab konferenciát tartottak hazánkban 189 átlagos résztvevőszámmal és 3,9 nap átlagos időtartammal. A konferenciák 73%-át Budapesten, míg 27%-át vidéken rendezték meg.

A „Turizmus Magyarországon 2015” című, végleges adatokat tartalmazó magyar nyelvű kiadvány ide kattintva, az angol nyelvű változat pedig ide kattintva tölthető le.




Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?