hirdetés
hirdetés

Járja be Magyarországot néhány óra alatt!

Ünnepélyesen avatták fel és mutatták be a magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másait április 11-én, pénteken az ország egyetlen interaktív makettparkjában, Szarvason, ahol eddig is mintegy félszáz makett várta a látogatókat.

hirdetés

Vidám nyüzsgés fogadta a vendégeket a szarvasi Mini Magyarországon, a meghívott iskolások egy gombnyomással szólaltatták meg a ritkaságnak számító hangfelvételeket, dallamokat a mini épületekben, a vasút- és hajómakettek is egy gombnyomásra indultak a mini síneken, a mini Balatonon vagy éppen a mini Dunán. Közel 280 méter hosszú sínpályán zakatolnak a vonatok alagutakon és hidakon át.

Elmúlt 12 óra, most harangoznak
Elmúlt 12 óra, most harangoznak
Bukovinszky Béla, a park vezetője adta át az új maketteket, és többek között elmondta, hogy a rendkívül sikeres, minden korábbi várakozást túlszárnyaló látogatottságot produkáló 2013-as esztendő után idén tavasszal új, egyedülálló élményt nyújtó makettekkel bővült a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark. A magyar vasúttörténet olyan legendás „szereplői” mutatkoznak be, mint a Heves gőzmozdony, az Árpád sínbusz vagy a balatoni nyaralókban nosztalgikus emlékeket idéző NOHAB mozdony. Az új, mozgó vasútmodellek olyan állomások között közlekednek, mint a mezőtúri, a tószegi, a mártélyi, a kétegyházi, a mosonmagyaróvári, a búcsúszentlászlói, az almási vagy a bátaszéki vasútállomás, melyek kicsinyített másai eredeti állapotukban láthatók.

A diákok ki is próbálták, hogy bár a Szegedi Dóm órája fél 12-t mutatott, gombnyomásra megszólalt a híres harangjáték. Az állomásokon szívesen hallgatták meg a hangosbemondó felejthetetlen szignálját, a Jáki templomból gregorián dallam, a mini Pécsi Dzsámiból a müezzin imára hívó hangja hallatszik.

Bátaszéken vár a vonat a régi dallammal
Bátaszéken vár a vonat a régi dallammal

A Cifrapalotától a Tihanyi Apátságig

Aki még soha nem látta a Kecskeméti Cifrapalotát felülről, a Pécsi Dzsámit vagy a tatabányai Turult közelről, akinek eddig kimaradt a Fertődi Kastély, nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, nem emlékszik pontosan, kiknek a szobrai állnak a Hősök terén, vagy megnézne egy csatajelentet az egri várban, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely.

A történelmi Magyarország közepén, a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország egy éve áll a turisták rendelkezésére, népszerűségének köszönhetően az elmúlt évben 72 ezer látogató kereste fel a gyönyörű természeti környezetben található makettparkot, amelyben néhány óra alatt az egész országot bebarangolhatjuk, és az interaktív élmények mellett gyakran tartanak itt kihelyezett iskolai tanórákat, osztálykirándulások programja, nyugdíjas klubok kirándulásainak célpontja, és természetesen családi, baráti kirándulások terepe is ez a hely.

A meghívott szakújságírókat szakértői vezetéssel kalauzolták el a 82 hektáron elterülő arborétumban, ahol gróf Bolza Pál a Körösök szabályozása után, az 1880-as évek végén kezdte meg azt nagy volumenű telepítést, amely során számos növényritkaságot hozott, hozatott a világ különféle tájairól.

Magyarország legnagyobb arborétuma a Szarvas-Békésszentandrási-holtág partján terül el, és hírnevét Fekete István Pepi-kert című könyvének megjelenésének is köszönheti.

Arborétum, tulipánfa
Arborétum, tulipánfa

Az itt élő fásszárú gyűjtemény több mint 1600 féle növénykülönlegességből áll. A növények mellett rengeteg állat is él a kertben, köztük olyan különleges madarak, mint az albínó pávák. Az arborétum jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem felügyelete alatt áll. Az általános fenntartási munkák, a kutatás és az oktatás mellett kiemelt szerepet kap az idegenforgalom is.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai