hirdetés
hirdetés

Újabb kastély felújítása lett kiemelt beruházás

A Nemzeti kastélyprogramba tartozó szabadkígyósi Wenckheim-kastély kiállítása a XIX. század második felének főúri életformáját mutatja majd be élményalapúan.

hirdetés

A Nemzeti kastélyprogramba tartozó szabadkígyósi Wenckheim-kastély és park rekonstrukciójával, valamint turisztikai célú fejlesztésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A helyi önkormányzat 2016 decemberében a kastély felújításához az európai uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) nyert el 1,5 milliárd forintot. A neoreneszánsz-eklektikus stílusú kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján. A felújítás negyven százalékos készültségi szinten van - mondta Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.

Felújítják a kastély főépületének teljes földszintjét, a pince egy részét, a főlépcsőházat és a kilátótornyot, valamint a főépület közvetlen környezetét. Az épületben kialakítanak egy interaktív családtörténeti kiállítást, valamint kávézót és ajándékboltot, a kastélyparkban pedig egy tematikus játszótér létesül. A kastély a munkálatok miatt nem látogatható, de a kastélypark a felújítás alatt is nyitva áll az érdeklődők előtt.

A kastély kiállítása a XIX. század második felének főúri életformáját mutatja be élményalapúan, a tárlat a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli majd. Különböző élményelemeket is kialakítanak: az úgynevezett napfényes műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók, akik egy VR-szemüveg segítségével a kastély feletti repülés élményét is átélhetik. Kipróbálható lesz a személyzeti hívócsengő-rendszer, és korabeli képeslapot is lehet írni egy preparált íróasztalon. Egy vetítőteremben a grófi családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmeket fognak vetíteni. Az épület 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból születik újjá, amelyet a magyar kormány további 1,5 milliárd forintot meghaladó hazai támogatással egészített ki. A szabadkígyósi kastély 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján épült, Wenckheim Krisztina kérésének megfelelően annyi ablaka volt, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak. A második világháború után mezőgazdasági és élelmiszeripari szakközépiskola költözött a falak közé. A földszinten tantermek, az emeleten kollégium lett az eklektikus kastélyból. Az iskola 2011-ig működött itt.

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai