hirdetés
hirdetés

Viva Las Vegas!

A jelzőkből már évekkel ezelőtt kifogyott a kommentátor – itthon és külföldön is. Mert, hogy is lehetne minősíteni vagy értékelni azt az Istentől távol eső, sivatagi várost, ahol ráadásul állandóan hőség van – mégis évi 40 millióan keresik fel. Már most is 150 ezer szállodai szobája évről évre ezrekkel gyarapodik az  évi 21 615 kongresszus pedig már a szerencsejátékokkal egyenértékű bevételt jelent…és persze el ne felejtsük: minden egyes turista átlag 500 dollárt játszik el a póker vagy rulett asztaloknál. Las Vegas varázsa már régóta nem – csak – ez utóbbi….

hirdetés

A válság néhány hónapra megrendítette a nevadai sivatagban felépült álomváros szórakoztató iparát, ám tavaly minden idők legnagyobb turisztikai bevételét és látogatószámát regisztráltak Las Vegasban. Néhány ezer híján 40 millióan rándultak el ide – átlag 3,3 éjszakát töltve az immár többmilliós nagyváros pazar hoteljeiben. A régi patinás szállodák – Stardust, Dune, Frontier, Sahara – közül ugyan már egy sem fogad vendégeket, de az újak és legújabbak 150 ezer szobájában szinte állandó a teltház.

Tavaly a töltöttség hét közben is 80 százalék felett volt, a hétvégéken ez 90 százalék fölé emelkedik. (Összehasonlításként az amerikai átlagos kihasználtság 61,4%.) Ami azonban jelentősen változott az a hotelárak. Míg két-három évtizeddel ezelőtt még 20-30 dollárba került egy kétágyas szoba az – akkori – ötcsillagos szállodákban, addig ma nehéz 150-200 dollár alatt megaludni a város „főutcáján”, a Strip-en levő hotelekben. Ennek oka roppant egyszerű: korábban a kaszinóbevételek egészítették ki a szobaárat, de amióta ezek visszaestek az árakat emelték… Pedig van hotel bőven és épülnek újak is.

Kulináris gyönyörök - különlgesség Gordon Ramsey étterméből
Kulináris gyönyörök - különlgesség Gordon Ramsey étterméből

A közelmúltban itt nyílt meg a világ első Nobu hotelje mindössze 181 szobával, a Ceasar’s Palace tőszomszédságában. A régi házakat itt nem újítják fel – dózer és építik az újat. Az MGM Resorts hetek alatt lebontotta a Mandalaya Bay Hotel mellett már „réginek” számító TheHotelt, s helyére egy 1100 szobás újat épít Delano néven. Jövőre adják át a kisebb, de bizonyára sokkal drágább 144 szobás Gansevoort hotelt, amelyet a híres design guru Victor Dral álmodott meg. A egykor leghíresebb las-vegasi hotel, a Sahara helyén folytatódik a SLS las Vegas építése – ezt szintén jövőre adják át. Megjelentek az ázsiaiak is: a maláj Genting Group egy 3500 szobás házat emel – hol másutt, mint a szintén legendás Stardust Hotel helyén, a szállodához a kínai nagyfal replikáját is odabiggyesztik. Ezek és a többi most folyó szállodaépítkezés összértéke megközelíti az 5 milliárd dollárt.

Cirque du Soleil az utcán is hódít
Cirque du Soleil az utcán is hódít

A világ szórakoztató iparának fővárosának vezetői azonban jól tudják, hogy a hotel – még ezernyi játékmasinával felszerelve is! – önmagában kevés. Nemrég fejeződött be a reptér, a McCarran 2,4 milliárd dolláros bővítése, készül egy 20 ezer nézőt befogadó sport központ, már szerelik a világ legnagyobb óriáskerekét, és hamarosan elkészül az LINQ néven futó szórakoztató és gasztronómiai „bázis” is. A város konferencia központját pedig 2,5 milliárd dolláros befektetéssel több ütemben bővítik.

MOB Museum - az alvilág múzeuma egy valódi villamos székkel
MOB Museum - az alvilág múzeuma egy valódi villamos székkel

Az idei Pow Wow turisztikai vásáron mutatták be a nemzetközi sajtónak a város központjától távol eső, de minőségi kultúrára felépített, opera előadásokra is alkalmas létesítményt, a Smith Centert, amelynek szomszédságában két korszerű, új múzeum található: az amerikai bűnözés és igazságszolgáltatás történetét bemutató MOB múzeum és a stílusos Neon Museum. Utóbbiak nem vonzanak igazán nagy tömegeket, a pazar show műsorok annál inkább. A Cirque du Soleil társulata egymaga 8 látványos showt tart műsoron évek óta – idén ehhez csatlakozott a Michael Jackson zenéjére készült One, és itt lép fel minden este a világ leghíresebb illuzionistája David Copperfield, hogy a rendszeresen itt éneklő Celine Diont és a rock többi nagyjait ne is említsük. Las Vegas ráadásul egyre jobban „épít” a fiatalkora is. Bár a látogatóknak – még – csak 11 százaléka 21 év alatti, de az arány fokozatosan nő. A híres két Wynn hotelben – Encore és Wynn’s – például két high-tech diszkót avattak, ahol a műfaj legnagyobbjai így például David Guetta is fellépnek sok ezer rajongó előtt. A kaszinóváros tehát folyamatosan megújul, és a vérfrissítés jó marketinggel meghozta az eredményt – már a 2012-es számokban is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai