hirdetés
hirdetés

Világörökségi vándorkiállítással nyitott az Örökség Galéria

A magyarországi világörökségi helyszíneket bemutató vándorkiállítással nyitott újra december 17-én az Örökség Galéria a Forster Örökségközpont aulájában.

hirdetés

A kiállítást dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke nyitotta meg.

A kiállítás apropóját az idei többszörös évforduló adja: 40 éves a Világörökség Egyezmény és 25 éve kerültek fel az első magyar helyszínek - Budapest, a Duna-partok látképe és a Várnegyed, valamint Hollókő - a Világörökségi Listára. Tíz évvel ezelőtt lett világörökség a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék és a budapesti helyszínek kiegészítéseként az Andrássy út.

Értékeink védelme nemcsak szakmai, de már jogi kötelességünk is - mondta Cselovszki Zoltán, aki hozzátette, jó érzéssel tölti el, hogy Világörökségi törvényünket néhány ország már másolja.

A megnyitón a nyolc hazai világörökségi helyszín képviselői néhány szóban
bemutatták a helyszínt, majd egy-egy jellemző tárggyal érzékeltették annak jellegzetességét.

A kiállított tablókon szintén a nyolc magyarországi helyszín - Budapest - a Duna-partok; a Budai Várnegyed és az Andrássy út; Hollókő ófalu és környezete; az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai; az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete; a Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője; a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj - örökségi értékeit, múltját és jelenét tekinthetik meg az érdeklődők.

A későbbiekben a tárlat a világörökségi helyszíneken is látható lesz, az Örökség Galéria ennek a vándorkiállításnak az első állomása.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnevezése Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központra változott 2012. szeptember 21-én. A KÖH egyes korábbi feladatait a fővárosi kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája látja el, más feladatok a belügyminiszterhez tartoznak, aki a kormányon belül az örökségvédelemért felelős. A Forster Örökségközpontnak 2012. november 30-tól része a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai